h1

LO tänker till

februari 18, 2007

Genierna på Landsorganisationen har frågat folket vad de anser är rimliga löner för olika yrken, och drar från underlaget slutsatsen att skillnaderna är för stora. En läkare ska exempelvis bara få 32.500:-/månad mot dagens faktiska 45.800. Vi önskar att sosseriet vinner nästa val och accepterar denna folkvilja, så att lagar kan stiftas som sätter en läkarlön till just 32.500:-/månad, varken mer eller mindre.

Vilka konsekvenser skulle det få?

Är det rimligt att tro att ”lön” är en faktor när man söker till en läkarutbildning? Ja, antagligen. Är det rimligt att tro att färre skulle vilja bli läkare om lönen sänktes med 30%? Ja, antagligen. Är det rimligt att tro att efterfrågan på läkare skulle minska om lönen sänktes med 30%? Nej, antagligen inte.

Situationen skulle då bli ett radikalt mycket sämre urvalsunderlag då studenter med hög potential antagligen skulle söka sig till andra yrken, så att sjukhusen skulle få nöja sig med det som fanns. Det skulle innebära många felbehandlingar och ge läkare dåligt rykte, och utbildningen skulle därför bli ännu mindre attraktiv och ännu sämre studenter skulle söka sig till den, osv. En nedåtgående spiral som skulle gälla för många kvalificerade yrken.

Motsatsen gäller förstås för drönarjobben, en städare ska tex enligt folket ha 19.200 i månadslön istället för dagens faktiska 16.500. Det skulle innbära att städaryrket blir mer attraktivt varvid överkvalificerade människor skulle söka sig till det, så att kompetens slösades bort.

Utöver detta är det grundläggande felet i resonemanget givetvis att det inte är folkets sak att bestämma löner. Den som kan avgöra vad en person är värd är den som betalar för hans tjänster, och det gör bara arbetsgivaren och ägarna till ett företag. Att tvinga dem att ingå ofrivilliga avtal med fria individer är att ogiltigförklara deras rätt till självbestämmande, och en väg till träldom. Socialismen förnekar sig aldrig i sin strävan efter elände och fattigdom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: