h1

Sahlin och rättvisan

juni 13, 2007

”Fredrik Reinfeldt är moderat, därför har han ingen aning om vad rättvisa är”

Så säger Mona Sahlin i ett försök att ta ner partiledardebatten i riksdagen till dagisnivå. Tyvärr måste man konstatera att det ligger ett korn av sanning i det uttalandet, när Reinfeldt kontrar med att säga följande:

”De rikare blev rikare och de fattiga har blivit fler. Det är bokslutet, Sahlin, säger Fredrik Reinfeldt om s-regeringens tid 1994-2006”

I (s)verige betyder ordet ”rättvisa” att alla har ungefär lika mycket av de gemensamma resurserna som Gud skänkte landet när han skapade världen. Alla ska ha samma tillgång till allting som fanns här långt innan människan kom till: skolor, sjukvård, äldreboenden osv.

Tyvärr bygger hela den svenska debatten därmed på ett felaktigt antagande, och det är djupt tragiskt att ingen vågar skärskåda verkligheten lite mer. Alla de resurser som finns – alla pengar, alla institutioner, alla prylar – har skapats av individers arbetsinsatser. De finns pga att enskilda människor har använt sina intellekt till att skapa värde, och ”rättvisan” ligger inte att exploatera dessa människor utan att ge alla samma rätt till just det: att använda sina intellekt till kreativt skapande och arbete.

Utan arbetet finns ingenting, och då kan sosseriet skrika bäst de vill om fördelning och solidaritet. Så varför bestraffar man just arbete? Varför ses den som bidrar mest och därmed också blir rikast som en belastning, medan den som inte bidrar och därför heller inte har några pengar ska tas om hand och slippa belastningen av arbete? Det är något sjukt i den inställningen till mänskligt skapande.

”Rättvisa” uppnås först när alla ges samma rättigheter till fritt tänkande och skapande av värde, samt full bestämmanderätt över resultatet av arbetsinsatsen. Därmed kan skatt aldrig vara ett led i att uppnå ”rättvisa”, och progressiv skatt som sosseriet vurmar för är den optimala orättvisan. Det borde både Reinfeldt och Sahlin reflektera över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: