h1

Thörn och snyltarna

juli 2, 2007

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16036653.asp

 Kommunals Ylva Thörn fortsätter i klassisk sossestil att likställa arbete med arbetslöshet. Som ”arbetare” är det viktigast att tjäna pengar genom att inte arbeta, och arbetslösheten bekämpas bäst genom att just höja ersättningen för de som inte arbetar. Något är fel i den logiken, och felet ligger givetvis i den socialistiska ideologins själva grundläggande premisser. Enligt dem finns det en begränsad mängd pengar i varje samhälle, en mängd som alltid funnits och som alltid kommer att finnas, lika stor som i tidernas begynnelse. Den viktigaste uppgiften för politiken är att omfördela denna mängd så att alla får ungefär lika mycket. Vad enskilda människor sysslar med är ointressant eftersom arbete i sig inte bidrar till något välstånd, det är bara ett sätt för individen att ”förverkliga sig själv”.

Med Thörns logik är det därför fullt rimligt att påstå att den arbetslöse ”straffas” med lägre ersättningen samt att han ”finansierar” de rikas skattesänkningar (de som gör att den som har får ännu mer!)

I verkligheten skapas samtliga resurser i samhället genom arbete, genom enskilda individers användande av sina intellekt i syfte att förbättra något. Den arbetslöse skapar ingenting och har därför aldrig rätt till någonting, förutsatt att ingen vill ge honom en del av sina egna resurser. Att få saker är aldrig en naturlig rättighet, den möjliggörs av den skapandes skyldighet att ”dela med sig”, vilket utan omskrivningar betyder att han ska vara en slav under andras intressen. Detta nämner givetvis inte Thörn, antagligen för att hon inte ens har tagit sig tid att fundera i de banorna.

Vidare kan en skattesänkning aldrig ”finansieras” av någon eftersom det inte handlar om en utgift eller ens en kostnad. En människa som blir bestulen och sedan får tillbaka stöldgodset har inte fått något på en annans bekostnad, tvärtom har han fått behålla lite mer av det han skapade från början. Parasiten som tar del av hans skatter har däremot inte skapat någonting och är för samhället som helhet bara en belastning. Det är den tärandes liv som finansieras av den närande, inte tvärtom.

Vi förstår känsloargumenten som vänstern har att komma med. ”Jag förlorar på att inte arbeta, samhället måste betala mig annars kan jag inte röka och titta på kabel-TV och jag kan inte mata mia hundar och skriva sura inlägg på min sosseblogg om hur onda alla rika är”. Ja, vi förstår, men argumenten är felaktiga. En vilja att överleva är aldrig grund för RÄTTEN att överleva eftersom den ges på andras bekostnad. Vill en människa överleva så måste hon bidra med något till andra, det har inget med något ondskefullt nyliberalt system att göra, sådan är verkligheten. Det finns ingen som vill tjäna pengar åt DIG, och därmed har du heller aldrig rätten att tvinga dem att göra just det.

Vänstern saknar ett moraliskt försvar för rätten att vara en parasit och utnyttja slavar för sin överlevnad, helt enkelt för att det inte finns något sådant försvar. Det enda dess företrädare kan göra är att skrika sig hesa om hur onda de rika är som inte i solidarisk anda ”delar med sig”, men faktum kvarstår: utan arbete finns inga resurser, och resurserna som skapas tillhör därför alltid den som skapar dem och ingen annan. Överlevnad utan arbete är aldrig någon rättighet, bara en skyldighet för den som tvingas arbeta för andras intressen som slav.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ett moraliskt försvar vore till exempel att bestrida hela id+en att a-kassa skulle vara parasiterande. Det är, än så länge- littorin och c:o har ju andra planer, frivilligt att vara med. När man arbetar stöttar man de som inte arbetar, och när man inte arbetar så blir man stöttad. Detta är inte att vara en parasit, det är att vara solidarisk. Om nite det duger som moraliskt försvar så vet jag inte vad man fiskar efter.


  2. Så de som alltså inte kan skapa eller utföra något arbete, då de inte skapat ett värde eller saknar armar och ben, har heller inte rätten att överleva?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: