h1

Socialism i praktiken

juli 9, 2007

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=669268&rss=2216

 Zimbabwe är ett av de länder som idag kommer närmast vänsterns våta drömmar om planekonomi ”efter behov, inte profit”, samt självförsörjning genom statliga begränsningar av handel och företagande. Nu har regimen börjar arrestera företagare som vägrar sänka priserna för att få bukt med inflationen som ligger på ca 5000% (undrar hur det står till med den fulla sysselsättning som ska uppstå när man struntar i att bekämpa inflationen?)

Glädjande nog har företagen valt att lägga ner produktionen istället för att acceptera regimens krav. Visserligen något som missgynnar befolkningen som inte kan köpa det de behöver, men bra för friheten som förr eller senare måste uppstå ur socialismens rykande ruiner. Historien upprepas och förnekar sig icke.

Annonser

One comment

  1. Venezuelas folkvalde diktator, den socialistisk-nationalistiske (eller var det omvänt?) Hugo Chavez, ser nu ut att vilja konkurrera på ett internationellt plan.

    Närmare bestämt verkar han inställd på att vilja göra Robert Mugabe och Fidel Castro rangen stridig som en av dem, som fortast kan köra en i det stora hela relativt väl fungerande utvecklingsekonomi i sank. Han använder också Mugabes metoder, bland annat ockupation av privata gårdar.

    Effekten har blivit minskad produktion när produktiv mark lämnas över till stadsbor utan kunskap om jordbruk. Kaoset på landsbygden har orsakat brist på basvaror som mjölk och kött, en paradox i ett land som åtnjuter en ekonomisk boom på grund av höga oljepriser.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: