h1

Fattiga mot globalisering?

juli 16, 2007

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=671613&rss=2216

 DN:s rubrik lyder ”Arbetare demonstrerar mot Nike i Indonesien”, och antiglobaliseringsvänstern gnuggar sina händer av förtjusning. De klickar på rubriken och läser texten:

Demonstranterna var arga och upprörda över att företaget beslutat sig för att sluta lägga ut produktion till två fabriker utanför Jakarta.”

Hm, vänta nu… det var ju inte så roligt. Arbetarna demonstrerar för att de inte längre får arbeta för Nike? Det borde väl vara tvärtom? Den rika världens antiglobaliseringsvänster har ju berättat för oss att företag som Nike är dåliga för de fattiga, då borde väl arbetarna vara glada över att slippa jobba kvar?

Verkligheten är jobbig ibland, speciellt när den inte passar in i ens ideologiska argumentation.

Annonser

2 kommentarer

  1. den rika världens vänster? förklara?

    i o m att man inte kan få ut ett dugg lön genom, även om det är slavliknande anställningar, sitt kneg på nike kanske ett eller annat barn dör pga svält…
    det är värt att demonstrera mot.

    förvirrad du verkar vara…


  2. Johan>> Pröva att skriva inlägget en gång till och denna gärna medans du är nykter. Din grammatik är under all kritik och gör det väldigt svårt att förstå vad du igentligen menar.

    För övrigt, om du är påläst, så betalar oftast multinational corps högre genomsnittslöner än lokala bolag (vilket i sig kritiseras lokalt av företagare som inte vill höja lönerna) – vilket är tvärtom många avanti-globaliseringens många lögner man brukar sig av. I de fallen det gäller ‘undermåligt betalda’ så är det alltid-alltid lokala firmor som arbetar på kontrakt i andra eller tredje hand med delar av produktions-kedjan. Ofta mot flertalet (inkl. lokala) företag och ett tillbaka dragande av de multinationella företagen skulle inte förbättra något för några arbetare. Tvärtom. Vilket även UNICEF uppmärksammat, när lokala ‘sweatshops’ slås igen efter demonstrationer så drabbar det de svagaste. En av de senaste rapporterna talar om tuseltals barn som istället fått vända sig till prostitution när de inte längre får jobba (företagen fått krav på sig att inte anställda barn från väst). Så bra ni måste känna er.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: