h1

Svensk vs amerikansk modell

juli 16, 2007

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16223571.asp

De svenska bloggarna diskuterar i dagarna huruvida man ska använda en ”svensk” eller en ”amerikansk” modell för samhället, där den första går ut på att alla ska ha ungefär lika mycket av allting och den andra (åtminstone enligt vänstern) ger somliga mycket och andra lite och där människor dör på gatorna av svält och fattigdom. Ungefär.

Perspektivet är dock alldeles för ensidigt. Frågan man kan ställa sig är inte vilken modell människor ska tvingas att vara en del av, utan varför de över huvud taget ska behöva vara verktyg för att högre syfte, oavsett vad det må vara. Den svenska modellen går inte ut på att sjukvård och skola ska vara ”gratis”, utan på att den som jobbar och skapar värde ska exploateras för andras vinning och tvingas betala för dessas konsumtion. Som vanligt utgår vänstern från att pengar bara finns i en bestämd mängd och kan fördelas hur som helst, men så är det inte. Att USA är 50% rikare än Sverige beror inte på att Gud lät det vara så när Han skapade världen, utan på att de låter individen få behålla en större del av sina inkomster. Därmed lönar det sig mer att arbeta och skapa rikedom, och att påstå att landet ”inte har resurser nog för att ge alla sjukvård” är att förneka själva kärnan: de pengar som används till exempelvis sjukvård är stöldgods, inte något som tillhör staten, folket eller samhället. De är skapade av enskilda individer som arbetar och använder sina intellekt, och med vilken rätt kan en stat eller ett samhälle hävda rätten att använda dessa pengar till sina egna syften? Hur kan man tro att USA, om de höjde skatterna till svenska nivåer fortfarande skulle ha lika mycket pengar att fördela efter eget tycke?

Diskussionen om vilken modell som ska användas är alltså en diskussion som handlar om på vilket sätt man bäst förslavar människor och vilka ändamål deras förslavning ska tjäna. Att säga att ”vi ska ha gratis sjukvård åt alla” är att säga  att ”varje individ i vårt land är skyldig att betala för någon annans konsumtion och äger inte rätten att bestämma över varesej sig själv eller produkten av sitt arbete”. Det handlar om exploatering, inget annat, varken rättvisa eller solidaritet. Den som tror på den enskilda människans rättigheter i det som kallas ”samhälle” diskuterar inte kollektivistiska modeller med olika grader av slaveri, utan just individuella rättigheter, exempelvis den att slippa förslavas för högre syften.

Annonser

3 kommentarer

 1. i o m upphävandet av alienationen. det är ingen form av mänsklig exploatering på tal i ett decentraliserat samhälle där folket genom direkt demokrati via lokaltstyrda arbetarråd bestämmer… ingen överhöghet. proletarietets diktatur har nog ganska många gett upp hoppet om…
  sluta grina över dina gamla sovjetiska varianter i bokhyllan

  den nya vänstern är inte precis ryssvänner…

  marx beskriver alienationen och om mänsklig frigörelse

  http://www.socialism.nu/index.php?page=abc&section=lookup&id=24)


 2. Ja, drömma går ju, du kanske ska utgå från verkligheten istället?


 3. Johan:
  Har du läst Parecon av Michael Albert, är det det du refererar till?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: