h1

“Övervinster”

juli 21, 2007

Tydligen gör bankerna för stora vinster (enligt vilken måttstock?) och därför måste något göras. Extremvänsterns lösning är som vanligt att förstatliga och socialisera. Då kommer bankerna som genom ett trollslag dela ut pengar gratis till vem som helst och investera eventuella intäkter i högre löner åt de anställda och annan samhällsnyttig verksamhet. I verkligheten som vi andra lever i skulle en sådan åtgärd bara leda till högre kostnader pga bristande incitament att effektivisera, och vem är det som får betala? Skattebetalarna naturligtvis.  Extremvänstern skulle tjäna så oerhört mycket i trovärdighet om den någon gång kunde inse att ingenting är ”gratis”. Det enda som skiljer sig åt är vem som tar kostnaden, och ju mer statlig inblandning desto högre kostnader eftersom det ändå bara är att håva in mer pengar från folket om det behövs, genom höjda skatter. Varför är det bättre?

Vi tar det igen: ingenting är gratis! Att staten äger och förvaltar bankväsendet betyder inte att de anställda plötsligt får höjda löner, längre semester, fler förmåner, kortare arbetstid osv, medan kunderna får lägre priser och räntor, bättre villkor, längre öppettider. Det enda det betyder är att skattebetalarna får stå för ökade kostnader, eftersom pengar måste komma någonstans ifrån (annat än från statens magiska sedelpress alltså).

Det roligaste med extremvänsterns åsikter om förstatligande är att den helt verkar sakna argument för sin sak. Exempel på detta finns här och här.

Annonser

One comment

  1. Bankmarknaden präglas av övervinster, det går inte att förneka, men de beror på regleringar, inte på för mycket av marknadsmekanismer.

    http://jacoblundberg.blogspot.com/2007/07/mer-avregleringar-behvs-p-bankmarknaden.htmlKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: