h1

Epitet

juli 25, 2007

När extremvänstern får slut på argument brukar de kalla liberaler för ”idioter”, ”sinnessjuka”, ”så jävla korkade” osv. Det är naturligtvis inget att bry sig om, men är man nyfiken kan man fundera lite mer över vad dessa benämningar egentligen betyder.

Vad vill vi liberaler först och främst? Att varje individ ska få full bestämmanderätt över sitt eget liv, att ingen människa någonsin ska tvingas att göra saker hon själv inte vill och förslavas för andras intressen än sina egna. Att hon ska få eftersträva sina egna målsättningar i frivilligt samarbete och utbyte med andra fria individer.

Vi förstår att parasiter har synpunkter på sådana åsikter – de vill ju leva på andras bekostnad och njuta fördelar av att utöva tvång gentemot andra människor – men är det rätt av parasiterna att kalla dessa åsikter ”korkade”? Varför det? Vad är det som är så korkat i att vilja ge individen mer makt över sig själv? Vad säger man egentligen när man påstår något sådant?

* att individen är för dum för att förstå sitt eget bästa?

* att individen förlorar på att bestämma själv?

I det första fallet är det den extremvänstra människosynen som kan ifrågasättas. Är det så solidariskt och godhjärtat att säga åt någon att ”du vet inte vad som är bäst för dig själv så nu ska vi bestämma åt dig”?

I det andra fallet är väl premisserna ungefär desamma. Om det skulle vara så att individen förlorar på bestämmanderätten över sig själv så kan hon gott ge upp den och frivilligt förslava sig under staten eller samhället eller Ali Esbati. Ingen hindrar henne. Om extremvänstern menar att hon inte begriper att hon har den möjligheten så är vi tillbaka i det första argumentet igen.

Så, kära extremvänster: när ni kallar oss ”korkade” och ”sinnessjuka”, vad är det då ni menar? Försöker ni egentligen säga att vi är ondskefulla som inte vill låta er parasitera på oss utan ger er eget ansvar över era liv? Jamen så säg det då! Göm er inte bakom epitet ni varken kan förklara eller försvara. Ärlighet varar längst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: