h1

Om Alienation

juli 25, 2007

Inom Marx lära beskrivs det som han kallar för alienation. Att vi människor blir främmande för de varor vi producerar i samband med det lönearbete vi utför för de som äger produktionsmedlen. Att vi pga. detta blir främmande för och tappar vår mänsklighet och även att vår relation till andra människor alieneras.

Den sociala arbetsfördelningen leder alltså till att samhället uppdelas i två olika läger. De som äger kapitalet och de som arbetar för det. Den lösning som de som vill förverkliga Marx lära förespråkar är att avskaffa lönearbetet. För först då kan människan/arbetaren bli fri från de kedjor som kapitalet satt på dem och då kan hon känna sig mer i kontakt med sitt inre väsen.

Detta låter ju väldigt fint och bra, men problemet är att det inte är särskilt praktiskt eller rättvist att alla ska få t.ex. samma ”medborgarbidrag” för olika yrken eller arbetsuppgifter.

Min tanke är att det istället är det tvång som skatter i dagens samhälle utövar på individen som är skyldig till den alienation som Marx talade om. Eftersom staten går in och stjäl en stor del av den lön som individen förtjänat själv, genom att ha producerat något, så blir det självklart en reaktion från individen.

Ja, det är inte så konstigt om man blir alienerad då, eller hur?

För att människan/arbetaren ska känna sig mer erkänd och känna att denne utfört ett gott arbete, utan att någon annan ska komma och ta det han/hon rätt och riktigt tjänat ihop med sitt eget förnuft och själ, så behöver vi komma bort från skattetvånget.

Intressant

Annonser

One comment


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: