h1

Uppmuntrande!

augusti 10, 2007

När man letar runt bland bloggar blir man mest deprimerad och sur över allt nonsens som skrivs, men ibland blir man istället positivt överraskad. I detta fall handlar det om en kommunist som erkänner att han inte har en aning om hur kommunismen ska fungera. Det är bra, det borde fler göra.

Den här kommunismen skriver:

”Kommunismen är inget partibyggande eller ledardyrkande, tvärtom är det en rörelse. En rörelse mot kapitalet och mot den utsugning som kapitalismen innebär. En rörelse som bygger på av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov, eller kort och gott allt åt alla.”

Sen babblar han lite om att allt ska vara tillgängligt och gratis för alla, för ”där kravlösheten finns, finns också kreativiteten, där tvånget finns dör den”. Läge att bli deprimerad? Inte alls, nästa stycke:

”Någon klipsk kanske frågar, men hur ska det samhället se ut då. Om alla inte lönearbetar för någon annan, hur ska samhället hålla ihop? Hur får vi mat och sjukvård? Vem ska bygga husen? Det ärliga svaret är att jag inte vet. Men det är min fasta övertygelse att folk inte kommer sitta och svälta ihjäl, eller se sina nära och kära bli gamla utan att hjälpa dem. Helt enkelt att vi kommer att lösa de behov vi har, det har alltid skett i historien och konstigt vore om det inte hände i ett kommunistiskt samhälle”

Med det säger han att hans fasta övertygelse är att folk kommer göra saker för varandra utan att kräva något i utbyte. Ja visst, det kan man ju tro, men i vilken utsträckning? Vem skulle inte vilja hjälpa sina släktingar och vänner om de behövde akut hjälp, men hur långt tar det oss? Vem tror ärligt att all den rikedom vi har idag skulle finnas i det kommunistiska samhället bara för att folk gillar att hjälpa varandra? Det är så naivt att man baxnar, men också ett bevis för att kommunismen är det dummaste människan har uppfunnit sen religionen.

Den typ av anarki som det här puckot pratar om skulle indedningsvis ge upphov till enkel byteshandel och sedan utvecklas till marknadsekonomi med betalningsmedel och allt mer omfattande handel och ekonomisk globalisering. För, som puckot ju själv skriver: ”det har alltid skett i historien”. Vill han motverka en sådan utveckling måste han införa lagar som gör att människor inte har rätt att begära ersättning för sitt arbete, och vad får vi då?

Just det. Slaveri.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: