h1

Venezuela

augusti 17, 2007

Det finns mycket att säga om Venezuela, men debatten om huruvida landet är på väg åt rätt håll eller inte är egentligen ointressant. Det bygger hela sin ekonomi på oljeexport vilket naturligtvis inte kommer hålla i längden, förr eller senare måste någon också arbeta. Jag skriver inte detta inlägg som ett bidrag till diskussionen utan som en post att anknyta till när Chavez lilla hobbybygge väl rasar ihop. Det jag är osäker på är om det kommer ske via frivillig nedmontering av planekonomin som i Sovjet, eller genom en blodig revolution. Antagligen kommer det bli ungefär som i Zimbabwe, att centralbanken i desperation trycker upp mer och mer pengar och skapar en hyperinflation istället för att boosta den döende produktionen varvid människor flyr i horder och krisen förvärras tills läget blir ohållbart. Socialister inser ju normalt inte att de har fel förrän de blivit bankade i huvudet med verkligheten under en väldigt lång period, och så lär inte ske i fallet Venezuela heller. Det som kommer intressera mig mest när det väl brakar samman är vilka undanflykter den svenska vänstern kommer ha. Vem sätter en krona på att begreppet ”statskapitalism” kommer användas flitigt?

Några som kommer få stå till svars för sina hyllningar:

 http://esbati.blogspot.com/

http://venezuelanyheter.blogspot.com/

http://fredrik-rotthjarta.blogspot.com/

http://dagenschavez.blogspot.com/

http://www.aftonbladet.se/kultur/article594080.ab

Tipsa gärna om fler.

Annonser

10 kommentarer

 1. På tal om Venezuelas ekonomi och oljan kan denna rapport läsas med fördel:

  http://www.cepr.net/documents/publications/venezuela_2007_07.pdf

  Där får man bland annat veta att regeringen har budgeterat för ett oljepris som är 52 % lägre än samma pris år 2006. Det finns marginaler med andra ord.

  Myten om Chávez som en nyckfull galning måste bemötas. Han har en plan om hur landet ska skötas.


 2. Jag har inte sagt något om ”nyckfull galning”, jag konstaterar bara att planekonomi ÄR vägen till träldom, oavsett vem som eftersträvar den. Men som sagt, det är jättebra om Chavez får bevisa det själv utan avbrott och störningar. Hoppas det blir så.


 3. Du kallade Chavez för galning på min blogg om jag minns rätt.

  Sedan är det en jäkla tur att Venezuela inte är någon planekonomi.


 4. Det är dit de är på väg, om de vill ha socialism får de också leva med en planerad ekonomi. Jag tycker visserligen att Chavez är galen, men det är inte därför det kommer gå åt helvete för Venezuela, det är för att de kommer ruineras när efterfrågan på olja sjunker.


 5. Ekonomin växer starkast i icke-oljerelaterade brancher. Venezuela är förmodligen mycket väl medvetna om alla deras ekonomiska problem. Det syns, som sagt, om inte annat på det budgeterade oljepriset.


 6. Ja oljeindustrin stagnerar ju eftersom internationella bolag vägrar gå med på regimens krav.


 7. Fredrik, i takt med att produktiviteten sjunker och inflationen stiger kommer alla eventuella marginaler snart att vara uppätna.


 8. Jag undrar vad Sveriges högertyper gör när Venezuelas ekonomi fortsätter gå bra. Kommer dom då erkänna att ”nationalekonomi” inte är en vetenskap utan ett hopkok av borgerliga ideér.

  Högertyper inser ju normalt inte att de har fel förrän de blivit bankade i huvudet med verkligheten under en väldigt lång period, och så lär inte ske i fallet Venezuela heller. Det som kommer intressera mig mest när det väl visar sig gå bra för Venezuela är vilka undanflykter den svenska högern kommer ha.

  Lite alternativ läsning över hur det står till med Venezuelas ekonomi finns på:
  http://www.venezuelanalysis.com/articles.php?artno=2041


 9. ”Kommer dom då erkänna att “nationalekonomi” inte är en vetenskap utan ett hopkok av borgerliga ideér”

  Så där säger alltid människor som inte kan något om nationalekonomi utan lever i en fantasivärld där välstånd regnar ned från himlen. Du kan ha kvar dina förhoppningar om du vill, det gör bara verkligheten än jobbigare att hantera när den väl visar sig.


 10. Venezuelas ekonomi stimuleras friskt av oljepengar och snart även av landets valutareserver (som diktatorn vill lägga vantarna på). Något/några år till kommer säkert tillväxten att vara hög. Men Venezuela har också regionens högsta inflation. Inte lika hög som hos Kamrat Mugabe (eller mug abe (ungefär mögelapa) som danskarna kallar honom) men väl tvåsiffrig. Förutom oljepengarna använder Chavez stulna pengar (vänstern kallar det exproriering) för att ytterligare stimulera ekonomin. Men oljan är vansklig. En nedgång i världsmarknadspriset kommer att ställa till det väldigt för Venezuela. Om några år kommer det inte att finnas några entreprenörer kvar i landet. Vem ska då stå för tillväxten?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: