h1

Solidaritet!

augusti 24, 2007

Jag tänkte inte skriva om detta men samtidigt kan jag inte låta bli, appropå att bli bemött på konstiga sätt i debatter.

 I den här bloggen skrivs det mycket om ”solidaritet”, ”medmänsklighet”, ”empati” och ”gemenskap”. I stort sett varje inlägg handlar om att det är synd om någon och att regeringen ”klämmer åt” och ”straffar” de fattiga, varvid 5-6 läsare stämmer upp i hyllningskörer av typen ”Gud så bra skrivet, jag håller helt med!!!!!” (ja, fler än 3 utropstecken i rad är standard).

Undertecknad har då och då kommenterat och undrat över en del detaljfrågor, exempelvis vem som hindrar människor från att dela med sig och offra sina egna intressen för andras vinning nu när vi har en lite mindre socialdemokratisk regering än den förra, men har aldrig fått några svar. Debatterna brukar gå till såhär:

(Inlägg): nu har regeringen bestämt sig för att ta från de rika och ge till de fattiga genom att […]
(Undertecknad): ursäkta men om man sänker skatten så tar man inte från de fattiga, man låter bara bli att ta från de rika.
(Valfri socialist): men hördu Undertecknad, tycker du att man bara ska lämna de fattiga att dö på gatorna, är det ett sådant samhälle du vill ha?
(Undertecknad): eh, sa jag det? Jag ifrågasätter varför alla människor ska tvingas att dela med sig av sina egna pengar som de har tjänat i frivilligt utbyte med andra, genom att skapa värde åt dessa människor.
(Valfri socialist): höööööööörde ni, Undertecknad tycker att man ska lämna de fattiga att dö på gatorna! Vilken tur att det finns såna som vi som gärna delar med oss och bryr oss om varandra!
(Undertecknad): ja, vilken tur, men när du säger så, hur kan du då säga att man ska tvinga ALLA att dela med sig? Ni VILL ju dela med er, varför inte bara göra det?
(Valfri socialist): du drivs bara av hat, dig behöver man inte ta på allvar!
(Undertecknad): det var inget svar på frågan. Återigen: vem hindrar er från att dela med er i en liberal värld och med vilken grund säger ni att alla som inte vill det måste tvingas?
(Valfri socialist): man måste faktiskt hjälpas åt, du kan ju flytta ut i skogen och leva ensam om du vill det, men i ett modernt samhälle tar man faktiskt hand om varandra!
(Undertecknad): ja men gör det då, vem hindrar dig? Svara gärna på den frågan, samt varför du måste tvinga alla andra att göra precis som du.
(Valfri socialist): man måste faktiskt hjälpas åt! Sluta vara så hatisk mot oss som vill dela med oss!
(Undertecknad): det var fortfarande inget svar på frågan, om ni vill dela med er så GÖR det, men varför tvinga alla andra?
(Valfri socialist): vi ser det inte som ett tvång, vi vill dela med oss eftersom vi är så snälla och goda.

Osv osv osv. Aldrig några konkreta svar, aldrig några sakliga argument, bara löst tyckande och floskler samt i slutänden personangrepp om att jag är ond, psykiskt sjuk, instabil, otrevligt osv. Det gör mig ingenting på det personliga planet, jag förstår bara inte denna avsaknad av analytisk förmåga. Om man har en åsikt och argumenterar för den, hur kan man då vägra att utveckla sina tankar när man utmanas av någon som inte tycker samma sak? Okej att dessa människor inte helt plötsligt byter åsikt – det förstår jag också – men kan de inte åtminstone försöka svara på frågor och argument? Jag kan för mitt liv inte begripa hur man kan hålla fast vid något som så uppenbart saknar grund, ett tyckande som bara är just tyckande, uppstyltat på felaktiga premisser. När en människa slutar tänka är hon förlorad, och det är just vad som är på väg att drabba dessa socialister. Det tragiska är att de vägrar inse det själva.

Annonser

6 kommentarer

 1. Har just spenderat lite tid och läst igenom kommentarerna till inlägget om Reinfeldt i tv-soffan. Jag är helt mållös över folks oförmåga att föra ett resonemang framåt med sakliga argument, för att inte tala om hur de gång på gång kan ignorera vad du skriver. Det påminner mig lite om Göran Perssons gamla retorik, att luta lite på huvudet och med mjuk stämma åberopa det all oövervinneliga solidaritetsargumentet.


 2. Har du någonsin försökt klara dig utan egen inkomst någon gång?

  Har du haft en förälder som dött?
  En pappa som svikit och lämnat familjen?
  En moder som lämnat dig som barn?
  En utbildning som kan ge dig ett jobb men som du aldrig kan ha råd att betala för.
  Köpt ett hus som kostat mer än kalkylerna visat och blivit skuldsatt?
  Förlorat dina livs besparingar på grund av en negativ börsutveckling?
  Gick ditt egna företag i konkurs trots att allt var perfekt planerat?
  Blev ditt barn allvarligt sjuk utan en ordentlig försäkring? En försäkring du kanske inte hade råd med från början?

  Har du råkat ut för någonting av detta utan att ha en familj som ställer upp? En familj som inte bryr sig om att hjälpa dig. Föräldrar och släkt som stött bort dig. Människor som INTE vill hjälpa som är ditt eget kött och blod?! Är det då RÄTT åt dig?

  Allas liv styrs till största delen av slump och väldigt många människor vill inte dela med sig. När oturen är framme så känner jag mig trygg att veta att det finns hjälp mer än vinst galna försäkringsbolag och att snåla människor som inte vill dela med sig faktiskt tvingas att hjälpa andra.
  Vill majoriteten i ett demokratiskt val dela med sig så är det all rätt att tvinga andra att göra det… Det är tvång att dela med sig, precis som det är tvång att inte stjäla. Det, är solidaritet.

  Att vilja dela med sig även till de ledsna ansikten man inte ser. Vem kan ignorera att hjälpa någon som är försvarslös när man ser dem i ansiktet?
  För vissa är det så lätt att ignorera det man inte förstår eller ser och påminns om dagligen. Ignorans är anledningen till att människor väljer att inte dela med sig, för ingen kan väl neka någon nåd eller hjälp rakt upp i ansiktet? Kan människan vara så ond?

  Det kanske hon kan, men bara genom samma möjligheter och rättigheter till utbildning för alla kan vi förhindra det. Att betala skatt är en liten del.

  Allting kan effektiviseras men ingenting är perfekt.

  Nicklas Hult
  -Socialdemokrat


 3. ”Vill majoriteten i ett demokratiskt val dela med sig så är det all rätt att tvinga andra att göra det…”

  Vill majoriteten i ett demokratiskt val att förståndshandikappade ska tvångssteriliseras så är det all rätt att tvinga dem till det… Eller?

  Vill majoriteten i ett demokratiskt val att alla med invandrarbakgrund ska ut ur landet så är det all rätt att kasta ut dem… Eller?

  Jag kan lista upp hur många exempel som helst på områden där ett starkt skydd för minoriteten är ett absolut krav för att ett land i sanning ska få kalla sig demokratiskt. Tyvärr finns det mig veterligen inget land som uppfyller det kravet och Sverige är rent av dåliga på att skydda minoriteter.


 4. Råkade trycka Enter lite för fort så adressen till webbsidan kom inte med. Nu är den rätt däremot 🙂


 5. Det brister sannerligen i argumentationen. Vad är det för likhet med att tvinga alla att dela med sig av det som är deras och att det skulle vara tvång att inte stjäla? Och vad är det du menar är solidaritet?

  Varför tycker du att dina åsikter ger dig rätt att utöva makt och tvång över andra? Om du vill dela med dig så GÖR DET, ingen hindrar dig. Ingenting i min argumentation säger något om jag vill dela med mig av mina pengar eller inte. Däremot vill jag inte bli TVINGAD att göra det. Tycker du verkligen att det är ”solidaritet” (vad det ordet nu betyder) att bli tvingad att dela med sig?


 6. ”Allas liv styrs till största delen av slump”

  Nej, livet styrs av intellektet. Den enda källan människan har för att framgångsrikt analysera och klara sig i det som kallas verkligheten är det egna intellektet. Att främja liv på denna planet är att ge alla människor rätten att själva avgöra vad som är rätt och fel, inte att tvinga dem att följa en trosbaserad dogm om vad hennes skyldigheter gentemot abstraktionen ”samhället” är. Vi säger inte att man inte FÅR dela med sig, men det kan aldrig vara någons plikt att belöna lasten att inte tänka, och subventionera en människa som KRÄVER hjälp för sina moraliska misslyckanden. Hjälp förtjänar man genom viljan att överleva.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: