h1

Samförstånd genom tvång

september 1, 2007

SvD skriver om centerpartiets förslag till nya regler på arbetsmarknaden. Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är upprörd och kommenterar:

”Oseriösa företagare som vill pressa sina kostnader kan göra allt för att hålla den anställda utanför fackföreningarna. Detta är fientligt mot fackföreningarna och kan bli ett grundskott mot arbetsfreden och samförståndet på svensk arbetsmarknad”

Två vackra ord, ”fred” och ”samförstånd”. Vad Niia säger är att om de anställda inte är med i facket så bryts freden och samförståndet. Låter det inte lite konstigt när man tänker på det? Idag råder fred och samförstånd, men utan facken skulle det bli krig och konflikt… varför det? Jo, för att ”freden” idag går ut på att facken har rätt att utöva tvång och hota arbetsgivarna till tystnad med sina maffiametoder. Det är inte ”fred” utan utpressning, det är inte ”samförstånd” utan översittarfasoner. Om förhållandena skulle förändras utan facken så beror det på att arbetsgivarna vill ha det så, och då råder naturligtvis ingen ömsesidig respekt och förståelse idag.

Å andra sidan är det bra att facken känner sig hotade, men diskussionen borde handla mer om det moraliskt felaktiga i att framföra sina åsikter med hjälp av hotelser än om de rent praktiska frågorna kring fackens funktion på arbetsmarknaden.

Annonser

6 kommentarer

 1. Ha ha ha, du är rolig, maffiametoder ha ha ha, översittarfasoner he he, det är ju löjeväckande… eh, trodde att det var uttjatat nu…
  De som från början befinner sig i underläge ska alltså fråntas alla möjligheter att påverka sin situation, utom kanske rätten att framföra sitt missnöje lite försynt, med mössan i hand, med risk att då fråntas det lilla man hade.
  Så fackets funktion är väl uppenbar, att ge den i underläge någon som helst försvar mot arbetsgivares översittarfasoner, för att uppnå någon form av maktbalans, är det så upprörande?
  Du bekänner dig väl till de frälsta marknadsfundamentalisterna, som tror på den gränslösa godheten hos företagarna som ska frälsa alla människor, i sverige, i världen. I verkligheten blir det den kortsynta egoismen som segrar, er frihet är individens frihet att berika sig på andras bekostnad, på naturens bekostnad, på våra barnbarns framtids bekostnad. USA är ett avskräckande exempel.


 2. ”Redan från början” säger du, men saker och ting börjar ju inte där. Man föds inte i rollen som antingen ”arbetsgivare” eller ”arbetstagare”, men förtjänar sig fram till den position man får. Att kräva ”maktbalans” är att med våld tvinga sin motståndare att ge ett oförtjänt handikapp. Jag tror inte på någon ”godhet”, jag tror på varje människas rätt att bestämma över sitt eget liv och skapa sin egen rikedom utan att det sker på andras bekostnad. Det är det ni socialister måste lära er, vad som ger vad, var resonemang måste börja och var de måste sluta. När ni pratar om ”på andras bekostnad” borde ni se ser själva i spegeln och fundera över era egna ideal. Säger du ”USA” så säger jag ”Sovjet”, och då blir du tyst. Som vanligt.


 3. Det är snarare så att NI måste lära er en del saker. Marknaden är aldrig perfekt och aldrig i balans, sådana marknader skapar oerhört orättvisa förhållanden. Den osynliga handen är osynlig just för att den inte finns. Var man föds bestämmer i mycket stor utsträckning var man hamnar. Facket hjälper till att utjämna åtminstone en del av den assymetriska fördel som arbetsgivare har, just på grund av att marknaden är orättvis.


 4. ”Säger du “USA” så säger jag “Sovjet”, och då blir du tyst. Som vanligt.”

  Försök säga något dummare! Jag tror inte att du lyckas, men vem vet.


 5. ”Orättvisan” ligger i att somliga är mer produktiva än andra. Du ska inte få några fördelar genom att du inte bidrar till andras rikedom, tvärtom. Sen är det ett faktum att USA är ett av de länder som bygger mest på liberalism medan Sovjet är ett av de länder som byggt mest på socialism, det kan du aldrig förneka. Att det sen inte blev som vänstern hade tänkt sig är irrelevant.


 6. ”Den osynliga handen är osynlig just för att den inte finns” skriverClaes

  .. i fullständigt dödsförakt mot verkligheten! Makalöst!

  Det troligaste förklaringen till dylika inhopp är att folk är frustrerade över att denna ‘osynliga hand’ inte flyttar över pengarna till de självutnämnda godhets- och solidaritetsapostlerna.

  Det är också därför samma ‘rättviseprofeter’ är så förtjusta i att använda tvångsmetoder för att säkerställa att resurserna hamnar där där dessa anser att de rättmätigen hör hemma.

  Men som jag påpekade: Då har man ju inte fattat nånting!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: