h1

Förklara varför

september 2, 2007

SvD skriver om att kommunismen nu ska granskas på samma sätt som nazismen. Det är bra, men ansatsen är fel. Att berätta vad som hände i Sovjetunionen, Kambodja, Kina, vad som idag händer i Nordkorea, på Kuba och i Zimbabwe, räcker inte, man måste först och främst förklara varför det händer. Den yttersta vänsterns främsta vapen är verklighetsförnekelsen, och när den ställs inför verkligheten i dessa länder svarar den bara att det inte var någon riktig kommunism.

Nej visst, den blev inte den sockervaddsfluffiga dagisdröm som västvänstern hoppades på, men det betyder inte att medlen inte var de korrekta. Alla kommunistiska länder har byggts upp kring tanken att ekonomin måste planeras centralt av staten, att individen inte får ta några egna initiativ utan är en del av ett ansiktslöst kollektiv som ska producera det det blir tillsagt att producera, att ingen handel ska förekomma utan att varje nation ska vara självförsörjande ”efter behov, inte profit”, att inget privat ägande får förekomma. Det är exakt detta som vänstern drömmer om, och effekten av teorin omsatt i praktik är exakt den som visade sig i Sovjetunionen och kulturrevolutionens Kina.

Drömmer man om ett slutstadium så måste man också ta ansvar för vägen dit, och vägen mot kommunismen är exakt den väg som världens kommunistiska länder har vandrat på. Däri ligger de fakta som människor borde upplysas om. De kommunistiska misslyckandena berodde inte på att man valde fel väg, utan på att man valde rätt väg och gjorde allt det som kommunisterna ville göra, och som kommunister fortfarande vill göra i relativt fria länder som Sverige. Om vi ska stoppa dessa galningar igen så får vi aldrig låta dem få chansen att förklara att deras ideal är livgivande och positiva ideal som bör eftersträvas. De bygger i verkligheten på ren ondska och kommer att leda till samma misär om och om igen om de får chansen att omsättas i praktik.

Annonser

8 kommentarer

 1. Jag håller med dig i varenda stavelse. Fast om den statliga historiebeskrivelsen formulerade sig på det sätt som du gör när den adresserar skolungdomar, skulle kampanjen ses som alltför partisk och subjektiv, och därför förlora den lilla legitimitet den har. Låt oss vara pragmatiska i vår dogmatism.


 2. Så mycket skitsnack. Det är högst beklämmande att man måste hänvisa dig till bebissajter som denna för att du skall förstå de mest grundläggande: http://www.omkommunismen.se/


 3. Kommunismen kom till i en tid då många länder var koloniserade (tvingades med vapen att arbeta åt militärt andra länder) De militärt starka länderna behandlande sitt eget befolkning som boskap då dessa var tvungna att arbeta utan lön åt en storgods ägare. Detta förhållandet medförde att det uppstod ett solidaritet mellan de länder som tvingades arbeta åt andra med som arbetade utan lön, där av ”proletärer i alla länder förena eder”
  Då den första i historien arbetar staten etablerades(sovjet) gav den Finland samt de Baltiska länderna friheten så att dessa kunde för första gången i historien forma sig som stater. Man skapade fred med alla granländerna och satte igång industrialiseringen av landet. Folk omflyttades då man övergick från jordbruk till utvinning av mineraler (gruvor) samt smältning av metaller tillverkning av maskiner och allt annat som industrialiseringen bär med sig.
  Den styrande eliten i Ryssland ville inte ge sig, och idéer som allas lika rätt till ett liv var inte antagbart, detta medförde att landet kastades i en inbördes krig och de västerländska kungadömena stödde Tsarens feodallister då man var räd att frihetens idéer skulle smitta de egna folken! Inbördes kriget var ett led i frihets sötma som folken bär ständigt med sig (Spartakos i Rom m.m.).
  Det är ädlare att kämpa om att utvinna jordens resurser än att te sig till krigserövringar med all den förgörelse och förnedring det för med sig. Varför hyllas kung Wasa i Sverige då han i sin tid var en rebell och hans idéer medförde i att tusentals människor dog samt Danskar i Skåne ockuperades och underkuvades?


 4. Slutstadium, jag är inte intresserad av vad kommunismen är tänkt att BLI eftersom den aldrig kan nå dit. Om du säger att den kommunistiska världen är en värld där alla lever i oändlig frihet och lycka och alltid får som de vill utan krav och hinder så säger jag ”hur”? Jag kommer alltid ställa den frågan och du kommer aldrig kunna undvika den. Om du ska ha någon relevans i diskussioner om kommunismen måste du dels förklara hur du ska uppnå den och dels varför den är ett eftersträvansvärt mål, du kan inte nöja dig med att beskriva hur bra den kommer vara.


 5. @ Pavlos

  Din historiebeskrivning är skamlöst bristfällig och reduktionistisk, om inte revisionistisk. Du skriver att ”folk omflyttades” som om allting var frid och fröjd i Sovjetunionen under mellankrigstiden. Finland och de baltiska staterna ”gavs” ingen frihet – de förklarade sig självständiga och den ryska centralmakten var för svag för att kunna ingripa.

  Varför nämner du inte att Sovjet, under Stalins tyranniska ledarskap, ockuperade Baltikum och startade ett anfallskrig mot Finland?


 6. Tänker ofta på vart är vi på väg själva!


 7. […] väg utan att man gjorde exakt det som vänstern vill göra vilket vi skrivit om tidigare här. Vänstern hävdar ofta att de inte förstår varför de ska jämföras med t.ex Nordkorea. Men […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: