h1

De bästa av de bästa

september 14, 2007

Två av vår tids intellektuella giganter skriver idag på samma uppslag i DN:s kulturdel. Bättre morgongodis kan man knappast önska sig.

Åsa Linderborg recenserar en bok om marxismen, och skriver om Karl den stores mervärdesteori att den ”spräcker illusionen att arbetaren frivilligt säljer sitt arbete till den som äger produktionsmedlen”. Så kom ihåg det, lilla värdelösa människa: det är inte du som avgör vilka beslut som fattas i frivillighet och vilka som inte gör det, det är Åsa Linderborg och Karl Marx. När du tror att du agerar efter din egen fria vilja så är du i själva verket tvingad av en ondskefull högre makt, en mystisk kraft, som Åsa Linderborg har upptäckt. Därför måste du låta ditt liv och dina beslut styras av hennes åsikter om vad som objektivt är Rätt och Fel.

Samtidigt skriver Göran Greider, mannen som skyller sin övervikt på samhället, att förmögenhet inte är en privatsak. Detta för att ”den ger makt över andra människor och skulle dessutom, om den fördelades mer jämlikt, ge makt åt dem som har små resurser”. Alltså, när du äger pengar så tilldelas du samtidigt makten över andra människor, det faktum att du äger ett visst antal papperslappar gör att du kan bestämma över deras liv. Hur detta går till förmedlas tyvärr inte i Greiders text, men man får anta att det sker genom en mystisk kraft av samma typ som Linderborg hänvisar till.

Kärnan i båda dessa stora tänkares texter är att individen är värdelös. Hon kan inte tänka själv, hon är oförmögen att fatta rätt beslut, och hon styrs av en högre makt som på något sätt är kopplad till pengar. Därför måste individen reduceras till en kugge i det stora samhälleliga maskineriet, ett verktyg för ett högre syfte, nämligen att jämna ut allting – makt och resurser – så att ingen har mer än någon annan. Det innebär i sin tur att ingen har någonting alls, allt tillhör alla, alla beslut fattas av alla, alla tillgångar ägs av alla. Du som enskild människa har ingen som helst rättighet annan än den att rösta tillsammans med andra enskilda människor, om beslut som anses beröra dig. Du har ingen som helst rätt att med ditt eget arbete och ditt eget tänkande eftersträva det du själv anser är värdefullt för just dig, för det är bara något som du blivit lurad (av de rika) att tro. Åsa Linderborg och Göran Greider vet vad som är Rätt, och därför måste du följa deras riktlinjer och åsikter.

Detta är kanske den mest spännande motsägelsen. De beklagar sig över den lilla värdelösa människans oförmåga att tänka fritt, men de själva har minsann lyckats undgå kapitalets hjärntvätt. Hur då? Vad gör dem så fantastiskt speciella? Varför är deras åsikter om vad som är Rätt så mycket mer värda än alla andras?

Vad gäller den moraliska delen av resonemanget kan man återigen bara konstatera att den yttersta vänstern vill belöna oduglighet och bestraffa duglighet. Den som har pengar och därmed har förtjänat sitt uppehälle är en ond människa, medan den som inte klarar av att försörja sig är en oklanderlig person som ska belönas, med den rikes pengar. Den som klarar av att överleva ska bestraffas för sin förmåga och påtvingas skyldigheten att hjälpa den att överleva som inte klarar av det själv. Den moraliska måttstocken är att produktiva handlingar, förtjänst och överlevnad, är ondska, medan destruktivitet, oförtjänst och död är gott. Ju mer värdelös du är, ju mer oförmögen du är att förtjäna ett upprätthållande av ditt eget liv, desto mer är du förtjänt att livet, och ju mer värde du skapar i frivilligt utbyte med andra individer, desto mer oförtjänt är du. Rikedom är en synd, fattigdom en dygd, alldeles oavsett vad som skapar dessa respektive tillstånd och vad de innebär för mänskligheten på jorden.

Linderborg och Greider kan skriva hur många bittra och förvirrade kulturkommentarer som helst, det kommer ändå alltid finnas hinder för deras åsikters implementering i det som kallas verkligheten. Så avslutningsvis några personliga råd:

Kära Åsa Linderborg. Det kommer aldrig på denna jord finnas några människor som anser att meningen med deras liv är att starta företag och skänka bort dem till dig så att du kan få skörda frukterna av deras arbete.

Käre Göran Greider. Det kommer aldrig på denna jord finnas några människor som anser att det arbete de har lagt ned på att tjäna pengar och trygga sin överlevnad är ett arbete vars resultat du är mer förtjänt av än dem.

Kulturvänstern må aldrig lära sig vad grunden för produktivitet är, men om de någonsin skulle lyckas med att sätta sina planer i verket (igen, ”se bara Sovjet”) skulle de snabbt tvingas inse ett och annat. Icke-liv som dygd är en väg till självutplåning och träldom, ingenting annat.

Annonser

4 kommentarer

  1. Bra skrivet. Jag upphör aldrig att undra vem som anställt dessa människor…


  2. Ännu ett inlägg som totalt smular sönder socialismens argumentation. Om vi någonsin fick läsa eller höra något dylikt i svensk massmedia vore det fantastiskt..


  3. ”Käre Göran Greider. Det kommer aldrig på denna jord finnas några människor som anser att det arbete de har lagt ned på att tjäna pengar och trygga sin överlevnad är ett arbete vars resultat du är mer förtjänt av än dem.”

    Poesi min käre vän, poesi!


  4. Man tackar ödmjukast.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: