h1

Free will, it is a bitch

september 17, 2007

Fredrik Reinfeldt är inte utan anledning besviken över det sviktande väljarstödet ett år efter maktskiftet. Bland socialistbloggarna kan man hitta många förklaringar till det folkliga missnöjet, somliga mer intressanta än andra. En vanlig åsikt är att Alliansen bedriver en ”omvänd Robin Hoodpolitik” och tar från de fattiga för att ge till de rika. Jag har sagt detta förut men det tål att påpekas igen:

Att låta A behålla en större del av sin inkomst istället för att ge den till B är inte att ta pengar från B och ge till A. Man kan inte stjäla något som inte existerar, det enda som kan stjälas är skapat värde och den som skapar värde är A, inte B.

Dessutom var Robin Hoods gimmick inte att ”ta från de rika och ge till de fattiga”. Vad han gjorde var att lämna tillbaka stöldgods på ett mycket liberalt sätt.

Den bästa förklaringen till regeringens tapp i opinionen hittar jag dock här. Eva-Lena Jansson förklarar om Alliansen att ”de verkar inte ha tänkt tanken att flertalet inte tycker det känns särskilt bra att få mer pengar om någon i ens omgivning samtidigt får det mycket sämre”.

Fantastiskt, inte sant? De stackars viljelösa människorna ute i samhället blir alltså påprackade en massa pengar som de egentligen inte vill ha. Varje månad tvingas de konstatera att de har fått ett oönskat överskott i lönekuvertet, jämmer och elände! Oj oj, här sitter jag och har en massa slantar som någon annan har gjort sig mer förtjänt av än jag, jag menar, mitt obetydliga arbete är väl ändå inte värt någonting, min lycka spelar väl ingen roll?

Det finns en väldigt effektiv lösning på detta problem, genialisk i sin enkelhet:

Skänk bort pengarna, dumhuvud!

Nåja, nu ska vi komma ihåg att de som framför åsikter likt denna – att de arbetande egentligen inte vill ha några pengar – är samma socialister som år efter år kräver högre lön, kortare arbetstid, mindre ansvar, mer makt, mer förmåner, mer gratis, osv osv. Hyckleriet är uppenbart, att folk behåller sina intjänade pengar beror helt enkelt på att det är det de vill. De anser sig förtjänta av dem och tänker främst på sitt eget bästa vilket naturligtvis är ”högre lön/lägre skatt”. Den påstådda omsorgen om de svaga och utsatta handlar som vanligt om att någon annan ska dela med sig av sitt överskott.

Mycket snack och lite verkstad alltså, om någon nu tvivlade på vänsterns sanna natur.

Annonser

2 kommentarer

 1. ja…Robin hood….stal från de rika?

  rika= lejonhjärta samt Sheriffen?

  rik? låt se en sheriff samt en kung….jag skulle kalla dom för…..
  fogden samt statsmakten…

  hur kan annars kommentaren
  ”prisa gud här kommer skatteåterbäringen!” fungera ….?

  samt han friade dom som satt i fängelse och
  inte kunde betala….skatt?

  ;o)

  /Broder

  PS Robin måste ha varit objektivist….


 2. Exakt så…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: