h1

Helt rätt, Sahlin

september 17, 2007

Sosseriets nya fräscha ansikte Mona Sahlin radar upp floskler i dagens SvD. Jag tänker inte ägna mig åt något recenserande, ”argumenten” är för lättviktiga för att förtjäna ett längre bemötande. Jag hittar dock ett intressant citat:

”Samhällets största klyfta har alltid gått mellan dem som har jobb och egen försörjning och dem som står utan.”

Detta ser Sahlin som något negativt som måste bekämpas genom att straffa förtjänster och belöna passivitet. Kärnan i den socialistiska politiken är den gamla vanliga självutplånande moralen: den som förmår att överleva genom frivilligt utbyte av skapat värde är ond och måste hållas tillbaka, medan den som inte klarar av att ett utföra ett arbete som andra människor är villiga att betala för är en oklanderlig person för vilkens intressen de produktiva måste offras. Ju mer du förmår, ju mer värde du skapar för andra människor, desto mer oförtjänt är du av din rikedom och desto mer orättvist är det att du klarar dig bättre än den som inte skapar något värde alls. Helgonstatus uppnår du först när du är så oförmögen att skapa värde att ingen människa av egen fri vilja vill ge dig ens ett öre av sina egna pengar.

Nog låter det lite märkligt när man skärskådar argumentens egentliga mening, ändå anser över 40% av svenskarna att detta är en bra moral. Den värdemätare som säger att produktivitet är ondska och det nollställda är det goda skulle ta hem en överlägsen seger i ett riksdagsval i morgon. Ett samhälle där man förtjänar sitt uppehälle i frivilligt och rationellt utbyte av värde är uppenbarligen inte önskvärt, idealet är istället en värld av rånare och plundrare som tillskansar sig andras pengar med hjälp av våld och lever på de produktivas bekostnad som antimoraliska parasiter.

Överdriver jag?

Kontrollera dina premisser. Din värdemätare kan aldrig nå fram till en annan slutsats så länge du förhåller dig till verkliga förutsättningar. Bara genom att förvränga verkligheten kan du komma fram till att ”rättvisa” är samma sak som oförtjänst och ”godhet” är samma sak som improduktivet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: