h1

Straffa de bra och belöna de dåliga – Maken till idioti!

september 29, 2007

Lotta fogde skriver i DN idag om ett socialdemokratiskt förslag att skapa trygghet för företagare. Hon utgår ifrån att företagare tar en stor risk till skillnad från anställda, men företagarna får bära risken själva medan anställda har rätt till trygghet. 

Fogde har rätt till en sak, för att skapa tillväxt måste människor starta företag där de kan kommersialisera sina idéer. Men sen följer ett idiotiskt resonemang.  

Fogde skriver om en studie som konstaterar att det endast är en liten grupp raketföretag som växer över huvud taget, de flesta småföretag växer inte alls. Det är alltså förutsättningarna. Fogdes lösning är då att de fåtal raketföretag som finns förutom den påtvingade höga skatt de betalar redan, dessutom ska tvingas betala för trygghet för alla de företag som inte går bra. Om man lockar människor med trygghet för att de ska starta företag, vilka är det man lockar då? Tror Fogde verkligen att det fåtal människor som startar och driver ”raketföretagen” skulle lockas av ökad trygghet om de misslyckas? De som startar ”raketföretag” tror väl ändå inte att de ska misslyckas? De startar företag för att de tror på sig själva, de tror på sin kompetens och sina idéer och de tror att de kommer skapa sitt eget välstånd genom arbete.  

Den ökade tryggheten kommer istället att locka en helt annan grupp människor att starta företag, nämligen de inkompetenta. De som tror att de kommer misslyckas, de som inte tror på sin kompetens. Den ökade tryggheten kommer alltså att leda till att dåliga företag startas.  

Fogdes reform går ut på att minska den negativa risken samtidigt som uppsidan att starta företag fortfarande begränsas, eller t.o.m. begränsas ännu mera eftersom de framgångsrika företagen dessutom måste betala trygghet för de misslyckade företagen. Varför skulle någon som har en riktigt bra idé för ett företag överhuvudtaget starta företaget när han vet att om han lyckas kommer största delen av hans förtjänst gå till alla andra, alla inkompetenta och alla misslyckade. Fogdes reform går kort och gott ut på att fortsätta i god socialdemokratisk tradition och straffa de produktiva och belöna inkompetens. 

Dessutom bortser Fogde helt från en extremt viktig aspekt. Om de som driver ”raketföretagen” tillåts att tjäna pengar, då hamnar kapitalet och resurserna där de ska vara i en marknadsekonomi, hos de produktiva. Mera resurser till dessa produktiva människor betyder mera investeringar, det betyder expansion av deras företag, det betyder att de kan anställa flera, mer jobb skapas och mera tillväxt vilket gynnar alla. Mera trygghet till misslyckade företagare betyder resurser i fel händer, till improduktiva och inkompetenta, det gynnar ingen annan än just den personen, och det gynnar absolut inte samhället som helhet.

Annonser

4 kommentarer

  1. It’s sad that this is the level of economic literacy among the media. If the press ignored advances in other scientific fields as much as they do in economics, we’d see weathermen advising readers to offer sacrifices to the rain gods.
    – Robert Murphy

    Tänk, det där citatet är så bra att det fungerar som svar på det mesta vänstern säger 😉 Imponerande.


  2. Ju tryggare människor är, desto färre incitament de har att anstränga sig för att få något eller förbättra sig. Svenskar är alldeles för trygga. Och däri ligger skälet till att det finns för få företagare och alldeles för många som är statligt anställda. Det, och att det i detta land inte lönar sig att anstränga sig. Ju hårdare man arbetar, desto mindre man har kvar i plånboken vid slutet av dagen. För att verkligen kunna brinna för något måste man egentligen verkligen veta hur det är att vara utan. Man växer upp med en dröm som man inte lätt släpper. Så är det i många andra länder, både rika som fattiga. Snacka med några av de mest framgångsrika företagare i t.ex. USA, som inte ärvt sin förmögenhet, och lyssna på deras berättelser om de svåra förhållanden de överlevt, så förstår man vad jag menar. Någon har uppmuntrat dem att våga sikta högt för att klättra ur fattigdomen. Eller så har de uppmuntrat sig själva. Men i Sverige är det fult att vara ambitiös. Så länge det är så kommer entreprenörsfrågan aldrig vara löst – det är synd, men det är faktiskt så.


  3. Snyggt citat, Henrik!


  4. […] , Henrik Sundholm , kapitalism Bloggaren Henrik Sundholm delgav följande citat på bloggen Who is John Galt för några dagar sedan: It’s sad that this is the level of economic literacy among the media. If […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: