h1

Egoistiskt att vara vänster

oktober 16, 2007

DN skriver idag om vänsterradikaler. Jag vill bara kommentera en sak, nämligen den intervjuade Salka Sandens uttalande att:

”Den automoma rörelsen är attraktiv för grupper som inte gynnas av att leva under kapitalismen, som bygger på att en del människor gynnas medan andra missgynnas.”

Detta citat visar på en fundamental missuppfattning och okunskap. Det är endast ett kapitalistiskt system som gynnar båda parter i en transaktion, kapitalismen kommer aldrig att missgynna den ena parten i en transaktion. Detta kommer sig självklart av att människor är fria att välja i ett kapitalistiskt system och ingen kan tvinga någon till att genomföra transaktioner (förutsatt att det finns t.ex en stat som skyddar människor från tvång). Friheten att välja garanterar att det inte blir något nollsummespel utan det kommer endast att uppstå transaktioner som gynnar båda parter.

I politiken är det tvärtom. Politisk makt betyder att man kan tvinga fram transaktioner som kommer att gynna endast den ena parten på bekostnad av den andra. Ett sådant exempel är omfördelning, där staten genom tvingande makt beskattar vissa människor på det som de arbetat ihop med eget arbete, sedan ger staten det till någon annan. Detta missgynnar den beskattade och gynnar den som får bidraget från staten, dvs politisk omfördelning är det egentliga nollsummespelet.

Kapitalismen innebär också att man inte kan få inkomster utan att förtjäna dem, dvs man måste arbeta för att överleva. Det Sandens citat egentligen beskriver, är vänstermänniskornas önskan att få leva på någon annans bekostnad, att kunna få inkomster utan att förtjäna dem. Beskrivningen att de som attraheras av vänstern inte gynnas av kapitalismen är därför korrekt, och anledningen är självklart denna:

De enda som missgynnas av kapitalismen är de som vill leva oförtjänt på andras bekostnad.

Annonser

5 kommentarer

 1. Jag kan för lite om den frihetliga socialismen, men påminner inte idéerna ganska mycket om nyliberalism… Ingenting hindrar väl folk från att sluta sig samman i ”arbetarestyrda” enheter i en nyliberal värld? Kan man sedan producera så mycket att man kan klara sig (antingen genom självförsörjning eller byteshandel) så är det väl ingen som skulle hindra det?

  Jag fattar egentligen inte varför SAC eller någon annan inte redan idag sätter upp arbetarestyrda fabriker och kör på. Det finns väl knappast något hinder för detta ens i välfärdsstaten?


 2. ”Salka Sandén berättar om när rasister den 9 oktober 1993 skulle hålla ett möte på Götaplatsen i centrala Göteborg. Polisen hade spärrat av området. Då krossade motdemonstranterna, som hon tillhörde, fönster till butiker, kaféer och restauranger längs Avenyn i närheten.
  – Vi betraktade småföretagarna, de som ägde de här ställena och var en inflytelserik grupp, som ett redskap. För att undvika ytterligare förstörelse av sin egendom hoppades vi att de skulle pressa politiker och poliser så att rasisterna försvann från centrala Göteborg. Vi hade ju inte makten att göra det själva.”

  Taget fran artikeln i DN. Jag tycker retoriken känns igen. Fran nagot som brukar kallas organiserad brottslighet. Typ: Gör som vi vill för att undvika otrevligheter! Vi har ingen lust att jobba själva, sa vi hotar dig för att fa ta del av det inflytande och de pengar som du tjänat in pa laglig väg.

  Jag tycker det är extremt fascinerande hur en vuxen människa kan befinna sig kvar pa en liten brakig unges mentala niva. Och samtidigt sla sig för bröstet och berätta hur man kämpar för ett bättre värld.

  Jag föraktar människor som Salka Sandén.


 3. ”Kapitalismen innebär också att man inte kan få inkomster utan att förtjäna dem”. Ehh… Du borde nog läsa på lite. Kapitalismen betyder just att man kan få inkomster utan att jobba för det genom att skumma toppen av andras jobb.


 4. Staffan, det är du som behöver vakna upp och inse att det inte är 1700-tal längre.


 5. Staffan, om jag bygger en vävstol och betalar dig 100 kr per matta du väver med den och sedan säljer jag mattorna för 110 kr, har inte jag utfört ett arbete då? Jo just det jag har arbetat med att bygga vävstolen. Dessutom har jag lokalhyra och driftskostnader för vävstolen medan du väver. Överskottet som jag ”skummar av” är min rättmätiga lön för min möda. Dessutom tar jag en risk att mattorna inte går att sälja som inte du tar, den risken har också ett pris. Du är den som behöver läsa på om ekonomi.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: