h1

Låtsasvär(l)den

oktober 17, 2007

SvD skriver om partiledardebatten i Riksdagen och svenska bloggare kommenterar. Visserligen är de flesta skeptiska till teflonpopulisten Sahlin, men några förvirrade vänstersjälar tycker att hon ”körde över” Reinfeldt med sina ”kvicka one-liners”. Vid första anblicken kan det tyckas makalöst att människor dömer politiker efter deras sinne för humor, men det är ju sådant samhället ser ut idag. Ingenting är på riktigt, allt är bara fantasier och froma förhoppningar om att verkligheten ska modifiera sig själv för att passa socialisternas åsikter.

Alla ska få leva ett gott liv utan att behöva jobba, alla ska få vad de vill ha utan att erbjuda något i motinsats, allt ska vara gratis och tillgängligt för vem som helst när som helst hur som helst. Hurra, länge leve vem som än kommer med detta budskap! Jubel och visslingar!

Samma tendens syns på såväl bostads- som finansmarknad. Huspriserna rusar i höjden utan att någon verkar begripa att de nån gång måste betala för sig, krav ställs på sänkt ränta och ännu mer låtsaspengar. Ericsson vinstvarnar och 100 miljarder låtsaskronor försvinner på ett par minuter, tack vara analytikernas inkompetens och verklighetsfrånvända fantasier om bolagets prestationer.

Hela samhället liknar mer och mer en illusion, en drömvärld där A är B bara för att folk vill att det ska vara så. Ingenting bygger på kunskap och reella faktorer, vetenskap och bildning föraktas medan idioter i dokusåpor kallas ”stjärnor” i tidningarna. Det är dags för ett bakslag, och ibland kan jag inte låta bli att hoppas att Kina och Indien ska springa ifrån oss bortskämda drömmare och lämna oss flämtande efter luft i fattigdomens kölvatten. Man kan inte bygga ett samhälle på de principer vi lagt oss till med, förr eller senare måste det spricka och då tänker jag inte vara i närheten.

Annonser

5 kommentarer

  1. Jag är inne på precis samma tankegångar. När det gäller t.ex ekonomisk forskning är politiker, speciellt på vänsterkanten, beredda att avfärda den som ovetenskaplig bara för att forskningen visar att det som politikerna tror och framförallt önskar inte är möjligt i verkligheten. Varför är människor så benägna att förtränga verkligheten vara för att verkligheten inte är rosenröd? Tror folk på allvar att de ska få vad de vill bara för att de önskar det?

    Det är en intressant paralell mellan politiska löften och finansiella bubblor som du skisserar på. Båda tycks åtminstone delvis vara motiverade av att människor önskar sig och tror att de ska få pengar utan ansträngning. Men i verkligheten måste både politiska löften och finansiella uppgångar måste vara grundade på reella verkliga pengar. Baksmällan kommer förr eller senare, även om baksmällan av oansvarig politik förmodligen kommer att dröja längre.. och vara längre.


  2. Självklart, att börsvärdet för ett företag går ned påverkar ju inte det faktiska företaget speciellt mycket, men när sosseriet skapar en flumskola som bygger på förakt för kunskap så raserar man möjligheterna att skapa välstånd för hela generationer framåt. Dock är det alltid farligt när människor lever i fantasier, oavsett om de är finansiella eller politiska. Den svenska debatten måste någon gång gå tillbaka till verkligheten och idéerna, annars är vi dömda.


  3. Var inte Ayn Rand oerhört fascinerad av guld som ersättning för våra ”artificiella” pengar. På vilket sätt är det låtsaspengar? Jag tycker marknaderna klarar värderingen ganska bra även om spekulationsbubblor dyker upp ibland. Vad tycker du själv? Hmm, huset kräver totalt 3 år av mantimmar att bygga, det ska vara avbetalt på 3 år också. Eller? Och för övrigt är du välkommen att själv bedöma värdet av Ericson. Ganska knepigt.


  4. Och vad har det här med sosseri och vänster att göra?


  5. Låtsaspengar är pengar som inte bygger på en arbetsinsats, värdet på både aktier och bostäder styrs av spekulationer och rena fantasier. Det slår tillbaka när verkligheten kommer ikapp, inga värden kan i längden stiga mer än den faktiska ekonomins produktion.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: