h1

Free will, it is a bitch

oktober 31, 2007

Den fria viljan är ämne för diskussioner på många plan, från politiska till rent vetenskapliga. Finns den eller inte? Ponera att vänstern har rätt, att individen bara är ett oskrivet blad, en viljelös kugge i det maskineri som kallas ”samhälle” och att hennes handlingar står bortom hennes egen kontroll, till 100% determinerade av omgivningen.

Vad skulle det egentligen säga oss? Vänstern vill använda argumenten mot den fria viljan till att ta ifrån individen hennes rätt till självbestämmande. Logiken är (?) att om individen inte kan bestämma över sig själv så spelar det ingen roll om någon annan gör det istället. Då kan hon styras och användas hur som helst utan att det är fel.

Men är det verkligen ett giltigt resonemang? Borde det inte vara precis tvärtom? Om den fria viljan inte existerar så existerar väl heller inget självbestämmande, och då spelar det ingen roll om individen har en upplevd makt över sig själv. Allt är ju ändå förutbestämt, så inga beslut kan ändra på framtiden och dess skeenden. Att tro att beslutet att överföra makt från individen till ”samhället” ändrar någonting är väl att tro på människans möjlighet att påverka framtiden, och därmed också att tro på den ”fria viljan” samt att man kan kontrollera den genom att låta någon annan bestämma över individen? Då är det ju de facto människans handlingar som förändrar någonting, handlingar som är överlagda och valda för ett speciellt syfte, frågan är bara vem som står för dem.

Det väsentliga i diskussionen borde istället vara förnimmelsen. Anser du som individ att du inför en valsituation kan värdera de respektive alternativen, att om du gör det ena så gör det dig lyckligare än om du gör det andra? Exempelvis, kan du förnimma att du skulle bli lyckligare av att fortsätta leva snarare än att dränka dig i havet, eller att ligga i en varm bubbelpool och äta god mat snarare än att ställa dig naken ute i snön och vänta på att dina fettlager försvinner av hungern? Ja, antagligen. Ställd inför ett val upplever varje människa (generellt sett) att ett alternativ är ”bättre” än ett annat, och att hon hellre väljer det ena framför det andra. Om hon verkligen kan välja i en rent filosofisk eller vetenskaplig mening är väl irrelevant, det intressanta är om hon upplever att hon kan avstå från det alternativ som gör henne mindre lycklig. Det är bara individen själv som kan göra den bedömningen, varvid ett överlämnande av makt till någon annan gör att denna person kommer välja för individen det alternativ som upplevs som bäst av den som fått makten. Varför skulle det vara mer rimligt och rättvist, och framför allt: varför skulle det vara det baserat på antagandet att den fria viljan inte existerar? Om en individ förslavas till fullo och genom hela livet får utstå tortyr och misär under en annans våld, betyder det att samma sak hade hänt om hon inte hade varit förslavad? Enligt argumentet om den fria viljans ickeextistens borde det vara så, om verkligheten är förutbestämd och inte kan påverkas av individens egna val.

Så vad ger dessa ickefilosofiska och ovetenskapliga tankar oss för insikt? Bara den att diskussionen om den fria viljan är meningslös, för så länge individen kan förnimma och värdera är hennes rätt till (upplevt om man så vill) självbestämmande den enda garanten för att hon ska kunna vara lycklig, genom rätten att eftersträva det hon själv med sin egen existens anser vara det bästa av n antal alternativ i en valsituation. Om hon inte kan välja borde man förutsätta att hon under förslavning skulle genomgå samma händelser som utan den, vilket nog ingen individ vill godkänna som speciellt sannolikt. Så vad vill man egentligen säga när man påstår att den fria viljan inte finns, vad vill man använda argumentet till och varför?

Annonser

6 kommentarer

 1. Jsg har reagerat på att man verkar vilja åberopa gruppen ”vänstern”, och tillskriva denna åsikter vilka man sedan kritiserar. Är det så att ”vänstern” har något att invända mot mänsklig fri vilja? Det vet jag inget om. Det verkar bara, spontant, som ett vågat påstående. Är över huvud taget tveksam till att kritisera vaga kollektiv (”vänstern”) snarare än specifika individer.

  Men angående fri vilja tycker jag nog att jag skrivit tillräckligt på min blogg, ärligt talat, för att behöva bemöta samma gamla argument om och om igen. Determinister är nog det sista ”vaga kollektiv” jag vill debattera mot. De är ju fullkomligt galna! (I just det här fallet tillåter jag mig själv ett moraliskt omdöme om icke-specifika individer som ingår i en vag gruppering.)


 2. Okej, ”vänstern” var givetvis en felaktig etiketering, men determinismen måste man väl ändå konstatera är en socialistisk lära, och som sagt: även om man kan bemöta den, varför ska man ens behöva göra det?


 3. Vad är det här för dravel? Vad vill du säga egentligen?

  Jag läser och läser, men det enda jag ser är en meningslös kamp mot hjärnspöken.

  Vill du diskutera fri vilja med en vänstersinnad determinist? Kom igen, då. Ge mig en utmaning!


 4. Om du inte ens förstår vad jag vill säga så är nog vidare diskussioner ganska meningslösa. Du får gärna tro att ditt liv är förutbestämt, det är mest ditt eget problem.


 5. Jag har jobbat ganska länge med att förstå ganska så komplexa saker, men vad du vill säga eller komma fram till med dina grubblerier går jag bet på. Antingen är du mer avancerad än något jag har stött på tidigare eller så svamlar du.

  Enligt vad jag kan förstå har du missuppfattat både ”vänster” och ”determinism”, vilket kan förklara varför du är ute och cyklar.

  Och i ditt svar deklarerar du tydligt att du inte är intresserad av att diskutera saken med någon som vet mer om dessa begrepp än vad du själv gör.

  Men ok. Som du vill. Fortsätt famla runt. Jag bryr mig inte.


 6. Jodå, du bryr dig så pass mycket att du har skrivit två kommentarer om hur fel jag har, trots att du själv inte kan komma med några som helst argument för din egen sak, vilken den än må vara. Med sådana människor diskuterar jag helst inte, de har liksom ingenting att komma med som är av intresse.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: