h1

Never gonna happen

november 6, 2007

Jag känner att jag måste skriva ett väldigt enkelt inlägg om varför socialismen aldrig kommer förverkligas, so here it goes:

Det finns ingen makt utan ansvar

Det finns ingen konsumtion utan produktion

Det finns ingen rättighet utan skyldighet

Därför är socialismen dömd att misslyckas varän den visar sitt missbildade tryne. Dess anhängare drömmer om det kostnadsfria livet där de äger allt men aldrig behöver arbeta mer än absolut nödvändigt, där de ”tillsammans” fattar beslut men aldrig är ”tvingade” att göra något de inte vill, där företagen bara existerar och aldrig någonsin behöver uppdateras, läggas ner eller startas igen. En sådan verklighet existerar inte och kommer heller aldrig att göra det. För att din – du bortskämda snyltare och verklighetsförnekare – rätt till gratis konsumtion och ansvarslös makt ska finnas måste också någon annans skyldighet till oavlönad produktion och maktlöst ansvar finnas, och vem ska ta på sig det?

Den produktive är aldrig beroende av snyltaren, men snyltaren är alltid beroende av den produktive. Utan produktion, ingen konsumtion, utan arbete, ingen överlevnad. Det är inte svårare än så. Att bygga en ideologi på motsägelser och blind förnekelse är att döma sig själv och mänskligheten till undergång, vilket också är vad som just nu händer i allas vår favoritutopi Zimbabwe. Att socialismen där misslyckas beror inte på att någon ”gör fel”, utan att de gör precis som ideologin kräver. Makt utan ansvar, konsumtion utan produktion, rättigheter utan skyldigheter. Det fungerar inte, det kommer aldrig fungera.

Socialisterna i världen kommer aldrig erkänna detta, de kommer fortsätta att förneka verkligheten och tiga ihjäl frågor om hur saker och ting hänger ihop, men vetskapen om faktum kvarstår: det finns inga motsägelser, A är A.

Annonser

6 kommentarer

 1. ÄR det verkligen så att alla socialister är lata? Kan det inte vara så att en och annan faktiskt tror på (eller i alla fall önskar sig) en värld där man inte måste ha en direkt koppling till den egna konsumtionen för att vilja vara med och bidra?

  Jag tror inte heller att den socialistiska drömmen kan fungera. Jag tror att dina tre satser ovan innehåller mycket sanning. Jag tror att ansvar, produktion och skyldigheter är helt nödvändiga för att vi skall få någon välfärd över huvud taget.

  MEN att därifrån tro att alla människor som propagerar för en ”socialistiskare” värld gör det för att själva slippa arbeta är steget ändå ganska långt.

  Jag tycker illa om när man anklagar nyliberaler för att vara onda och hjärtlösa. Jag tror att om man sätter sig in i en annan människas åsikter så finner man att väldigt få människor är genuint onda. Man kommer fram till sina (ibland mycket divergenta) åsikter genom en blandning av bakgrund, verklighetsbilder och utgångspunkter, men sällan för att man är ond eller lat.

  Jag tror att kritiken mot socialismen skulle bli mycket mer fruktbar om den försökte förstå hur de människor som propagerar för den tänker. Jag tror inte att de flesta med socialistiska idéer hyser dessa för att de i denna ideologi ser en möjlighet att slippa jobba. Men det är vad jag tror.

  Rimligen kan man anta att nyliberaler och komminister aldrig kommer att sitta i armkrok i kampen för deras gemensamma samhällsdröm, men man blir skarpare i sin analys av motståndaren om man inte bara slentrianmässigt utgår ifrån att han är ond, lat eller bara dum i huvudet.


 2. …och inte kommunister heller…


 3. Det finns en stort problem med ditt första resonemang, och det är att ingen i en ”nyliberal” värld är förbjuden att dela med sig. Vad den objektivistiska moralfilosofin säger är att ingen ska känna det som sin absoluta skyldighet att offra den egna lyckan för någon annan skull, men om ett gäng socialister mår bra av att skänka bort sina egna pengar så får de hemskt gärna göra det. Den valfriheten finns dock inte i deras egen värld, där är alla TVINGADE att dela med sig, oavsett vad de anser om det. Därmed kan socialismen aldrig vara ett moraliskt ideal för individen.

  Jag tror absolut att en majoritet av alla socialister tror sig tjäna på socialismen, annars är det liksom meningslöst att förespråka den, just pga av att omfördelning är tillåten i den liberala världen, bara inte av ANDRAS resurser, vilket är hela poängen. Du har helt klart en poäng i att man måste försöka förstå motståndarens argument, men ärligt talat, kan du på allvar påstå att det är vi som skriver i den här bloggen som inte kommer med sakliga och genomtänkta synpunkter? Just det här inlägget var väl kanske inte det djupaste jag skrivit, men det finns ju andra…


 4. Det finns väl tre varianter av kommunister.

  Typ 1 är dom som är ute efter att själva roffa at sig och tror att de själva kommer att gynnas av eliminerade klassskillnader.

  Typ 2 är de som drivs av en genuin avundsjuka mot personer som lyckas bättre än de själva, och pa nagot sätt mar bra av att andra tvingas lämna i fran sig det de tjänat in.

  Typ 3 är den som tror att människor kommer att dö pa gatorna om folk själva far bestämma vad de vill lägga sin pengar pa, och helt förkastar idén om att solidaritet skulle kunna bygga pa frivillighet.


 5. Jag tror att det finns åtminstone en typ 4 också. Under debatt här; http://esbati.blogspot.com/2007/11/socialistiskt-forum-24-25-november.html

  kom någon genikommunist med följande kommentar:

  ”Alla kan få meningsfulla arbeten, de meningsklösa kan man automatisera bort, om man inför ett medvetet planerat system, som inte behöver maximera profit och inte är beroende av tjäna mervärde på mänsklig arbetskraft. Utan istället kan maximera behovstillfredsställelse, arbetsbesparing och avskaffande av meningslöshet.”

  Typ 4 är alltså de som tror att människan kommer kunna gå på vatten och utföra mirakel osv osv bara kommunismen införs.


 6. Oavsett vilken typ av kommunist det handlar om så har de objektivt fel. De tror på att rikedom finns utan skäl och kan fördelas hur som helst utan att någonsin behöva skapas igen. Det är bara en fantasi.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: