h1

Förståelse del 2

november 14, 2007

Idag är det en intervju med Naomi Klein i Aftonbladet. Kleins förståelse är tydligt begränsad. Idag påstår hon följande:

”Det är tydligt. Man ser det på många platser i Europa. Jag vet inte varför socialdemokratin varit så försiktig. Men en förklaring är att våra alternativ har blivit misskrediterade genom en av de mest framgångsrika propagandakampanjerna från högern. De har försökt sätta likhetstecken mellan demokrati och nyliberalism. Men det tror ju ingen längre på. Kina är ju onekligen ett bevis på att det inte är samma sak.”

Kina är tydligen en nyliberal kommunistdiktatur. Det finns ju inga motsättningar mellan nyliberalism och diktatur och kommunism. I en tidigare recension i DN av Kleins bok Katastrofkapitalismen påstås att det skattefinansierade och statsdrivna Irakkriget är nyliberalismens fel. Nyliberalismen har sannerligen många ansikten enligt Klein. Hur kan denna otroligt korkade människa få utrymme i media, finns det ingen kritisk journalistik? Läs också gärna tidigare inlägg om Naomi Klein.

Vidare säger Klein att:

”En orsak till att högern har lyckats så bra i sina angrepp på den offentliga sektorn är att den blivit så avlägsen, trög och byråkratisk. Den kritiken är ju riktig. Jag tror inte svaret är privatisering. Men vi som tror på den offentliga sektorn har inte förstått att det bästa sättet att försvara den är att hela tiden förbättra och förnya den, så att den verkligen tillhör allmänheten och inte blir bara en byråkrati som kallas gemensam.”

Är det verkligen lösningen att satsa mera på något trögt och byråkratiskt? Det är ungefär lika rimligt som när Ali Esbati hävdar att Chavez styre i Venezuela är ”en framgång för folkstyret i ett av världens korrupta länder”. I realiteten är  Chavez är ute efter att försöka minska den privata delen i ekonomin till förmån för statliga initiativ och kooperativ. Är det rätt väg för att minska korruptionen? Enligt Index of economic freedom rankas Venezuela på 130 plats av 158 länder när det gäller korruption. Forbes skriver om korruption och noterar om Venezuela:

”Venezuela President Hugo Chavez, who repeatedly locks horns with the United States, has helped establish his country’s presence on the most-corrupt roster by turning the national police force from a once professional body of crime fighters into an institution that is used largely for political issues, according to a Transparency official. The result is a collapse of control mechanisms that is a broad feature of administrations in many of the nations on the most-corrupt list. Moreover, in Venezuela, substantial income from the nation’s vast oil wealth goes directly into the pocket of the chief executive according to TI.”

Är inte vänsterpolitik underbart? Det är solidaritet, rättvisa och folkstyre.

Annonser

4 kommentarer

  1. Marknadsekonomin är per definition ickediktatorisk, den grundar sig ju i alla individers rätt att själva välja hur de vill arbeta och samarbeta. En statsreglerad och -styrd marknad är ingen marknad utan ligger närmare det som per definition är socialismen: varje indvids skyldighet att underkasta sig demokratin och folkmakten. Vänstern sätter likhetstecken medan individuellt självstyre och folkmakt vilket naturligtvis är rent vansinne.


  2. De citaten legitimerar åtminstone mitt val att inte slösa någon tid på boken, eller på Klein i övrigt. (Har dock läst No Logo, tyvärr.)


  3. Enligt Norberg är No Logo ett bra försvar för kapitalismen eftersom Klein skriver att varumärken gör företag sårbara. Vilken motsvarighet finns inom det offentliga? Ingen.


  4. ”Omvänd psykologi” är ju lite vitsigt, men No Logo är verkligen inget bra försvar för något alls. Det existerar inget sådant som argumentation i den boken. Det enda Klein gör, är att peka på något hon avskyr och förbanna det som djävulsskap.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: