h1

Globaliseringen minskar tvånget

november 19, 2007

Det kanske intressantaste med artikeln på DN debatt är hur globaliseringen med öppna gränser och fri rörlighet för kapital och tjänster (nåja) begränsar möjligheterna för det statliga tvånget. Socialism fungerar alltså mycket dåligt tillsammans med globalisering av den enkla andledning att den ökade friheten som globaliseringen minskar möjligheterna för staten att med makt och tvång stjäla från medborgarna. Avregleringen av t.ex kapitalmarknad och valutaregleringar har gjort kapitalet mobilt, vilket har försvårat möjligheten till beskattning. Företagens möjligheter att förflytta sina verksamheter har också begränsat bolagsskatten. Det minst mobila idag är arbetskraft, vilket gör att det är på arbete huvvuddelen av skatten måste tas ut. 

Det paradoxala med att skatt framförallt måste tas ut på arbete är att detta kraftigt minskar människors möjligheter att påverka sin egen situation. Höga skatter på arbete gör det i princip omöjligt att bli rik på att jobba. Det är en ren bestraffning på ambition eftersom de mest ambitiösa arbetarna får betala mest skatt (ännu mera med progressiva skatter). Det är därför intressant att SNS rapporten även tar upp att den högutbildade arbetskraften blir mer och mer rörlig och globaliserad. Detta innebär att om Sverige vill attrahera högutbildad arbetskraft måste skatten sänkas, både för att behålla svenska högutbildade men också för att locka hit människor från andra länder. I takt med ökad specialisering och högteknologi blir också högutbildad arbetskraft en allt viktigare faktor för tillväxt.

En annan viktig effekt som diskuteras i artikeln är hur ökad tillväxt leder till att efterfrågan på välfärd, som vård, skola och omsorg ökar mera än de ökade inkomsterna. Tillsammans med den begränsade produktivitetstillväxten i offentlig verksamhet är det en ohållbar kombination. Välfärdsstaten har skapat en absurd situation där människors förväntningar på välfärd överstiger deras inkomster. Människor vill alltså ha mera välfärd än de (kan) vill betala för. Välkommna till landet låtsas där människor tror att de kan få saker utan att betala för dem. Vad har svensken blivit för erbarmlig människa?

Dessutom påpekar artikeln något mycket viktigt:

”Då låg levnadsstandard är ett relativt begrepp är den acceptabla nivån i trygghetssystemen kopplad till de inkomster medborgarna har”

Detta visar att så kallade ”positiva rättigheter” inte har någon bortre gräns. Det finns alltså ett tryck där positiva rätttigheter hela tiden utvidgas i takt med att inkomsterna i näringslivet stiger. Detta visar tydligt att positiva rättigheter är ett sluttande plan där de som arbetar hela tiden kommer att avtvingas allt mera för att försörja andra. Och då handlar det inte om medel för att överleva, utan medel för att få en god ”relativ” levnadsstandard. Det visar också med stor tydlighet att positiva rättigheter inte handlar om omsorg för de som inte klar sig själva, utan det är genuint egoistisk politik där människor med makt tar sig rätten att leva gott på andras bekostnad. Personligen tycker jag det är ondska.

Annonser

3 kommentarer

  1. Upptäckte din sida tack var ditt inlägg på min blogg. Vill tacka för att du tar dig tid att skriva dessa välformulerade inlägg. Känns som en skön motvikt till alla vänsterinfluerade bloggar här på nätet.

    Undrar föresten om du själv är nationalekonom?


  2. Jävlar i pipskägget vad bra skrivet!


  3. Helt rätt. Läste i SvD att bara 10% av svenskarna tjänar över 28.500/månad före skatt, ändå talas det om orättvisor och klyftor och de rikas rätt över de fattigas, när det är de 10% som betalar för alla andra.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: