h1

Platt skatt och politikens begränsningar

november 20, 2007

Notera först och främst att jag är emot skatt, skatt är stöld och gör människor till slavar. Nu ska jag dock göra ett undantag och diskutera praktisk politk.

DNs ledarsida tar upp SNS rapporten från DN debatt igår. Som jag skrev igår visar SNS rapporten att högutblildad arbetskraft är eller håller på att bli globaliserad och rörlig. Detta medför att för att attrahera högutbildad arbetskraft måste marginalskatterna sänkas, Sverige måste sluta bestraffa ambition. Högutbildad arbetskraft blir också allt viktigare för tillväxten i takt med ökad specialiseringen och högteknologi. Dessutom medför sänkta marginalskatter att människor har incitament att arbeta mera.

Rapporten konstaterar också att förlorarna på globaliseringen är de lågutbildade. Det är de som framförallt riskerar att bli av med sina arbeten. Fram för allt går det inte att ha högre löner till lågutblidade än vad våra konkurrentländer har då kommer arbetstillfällena att flytta.

Lönerna måste alltså sänkas, behöver det medföra att de lågavlönade måste få det sämre?

NEJ.

Genom att genomföra en platt skattereform kombinerat med kraftigt höjda grundavdrag till ca 100-150 tusen skulle de lägst avlönade få kvar avsevärt mycket mera i plånboken även om deras nominella löner hade sänkts. Dessutom skulle den platta skatten ta bort marginaleffekter och attrahera högutbildad arbetskraft, samt stimulera människor till att arbeta mera.

Innebär platt skatt att vi inte kan ha kvar den ”svenska modellen”

NEJ.

En platt skatt som skulle sättas mellan den kommunala och den statliga skatten på ca 35-40% skulle kunna inbringa ungefär lika mycket skatteintäkter som idag. Skillnaden är att de lägst avlönade skulle få kraftigt sänkt skatt pga de ökade grundavdraget, samt att de med högst inkomster slipper marginalskatten. Det som får ”betala” en sådan reform är de där emellan, låt oss kalla dem medelklassen.

I ett slag skulle en sådan reform höja de lägst avlönades inkomster extremt mycket. Mer än något ruttet fackförbund någonsin kommer att kunna göra. Lönehöjningarna är dessutom REALA, eftersom de inte är inflationsdrivande.

Denna reform kommer ALDRIG att genomföras. Anledningen är att de som får ”betala” är medelklassen. Vi kan också kalla dem för marginalväljaren, nämligen de väljare som befinner sig i politikens mittfåra, de som alla partier tävlar om. Att avisera skattehöjningar för denna grupp är extremt inpopulärt och eftersom människor är egenitnresserade kommer de INTE att rösta på ett parti som gör detta. Trots att en sådan reform kraftigt skulle öka de sämst avlönades ekonomiska utrymme.

Vill man göra det bättre för de lägst avlönade är platt skatt med högt grundavdrag det absolut bästa sättet. Men det förutsätter att medelklassen eller marginalväljaren prioriterar de lägst avlönade istället för sig själva. Annars är det politiskt självmord för ett parti. Tror någon att det kommer hända? Inte? Sluta då snacka om att de flesta i Sverige vill att de lågavlönade ska få det bättre. Ja de flesta vill det, men de vill inte betala för det. Återigen är vi i landet låtsas.

Annonser

4 kommentarer

  1. Vad menar du med att medelklassen skulle få betala? Med ett stort grundavdrag som gäller alla och en platt skatt på 35-40% som gäller alla så skulle ju även medelklassen få lägre skatt än idag. Inte lika mycket lägre (i %) än de fattigaste och de rikaste, men dock lägre.


  2. Samtidigt måste någon också få höjd skatt om man vill behålla samma skatteintäker. Sänker man skatteintäkterna generellt får medelklassen också sänkt skatt. Behåller man däremot skattetrycket, dvs en rätt hög platt skatt så kommer vissa mellaninkomstgrupper att få höjd skatt.


  3. Vi behöver inte höja skatten för någon – dels så innebär sänkt skatt en högre sysselsättning, vilket ökar statens inkomster, och dels kan man dra ner på utgifterna genom att införa ett grundtrygghetssystem som inte är lönebaserat.


  4. Nu räknar du hem dynamiska effekter Hanna. Jag vill inte ge mig in på de praktiska aspekterna. I sak håller jag dessutom med. Sänkta skatter leder till mera arbete. Skattesystemet bör egentligen skrotas helt.

    Poängen med inlägget var att vi kan bibehålla samma skatteintäkter, och öka de lägst avlönades köpkraft kraftigt, men då måste detta ”bekostas” med höjd skatt på någon annan. Detta var menat som en princip argumentation för att visa att omsorgen för de sämst ställda är falsk och ohederlig. Istället vill människor ha en politik som gynnar dem själva vilket är naturligt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: