h1

Facken håller Sverige gisslan

november 22, 2007

En organisation andvänder sin makt för att tvinga till sig pengar av en företagare. Organisationen hotar med ”åtgärder” om inte företagaren betalar. Av rädsla för att organistionen ska förstöra verksamheten går företaget med på organisationens krav och betalar. Pengarna fördelas mellan organisationens medlemmar. Organisationen är ett Mc-gäng som tvingar en restaurang ägare att betala för beskydd. Maffiaverksamhet?

Hur kommer det sig då att fackföreningar i Sverige kan göra exakt samma sak? De upphäver äganderätten, tar sig rätten att bestämma att två parter som berörs av ett kontrakt inte får bestämma villkoren själva, och använder sin makt för att tvinga till sig företags pengar, som de godtyckligt fördelar mellan sina medlemmar. Det är maffiaverksamhet som dessutom är tillåten. Då ska man också vara medveten om att fackföreningarnas makt påverkar hela Sverige och hela ekonomin, medan inverkan av t.ex Mc-gängens makt är relativt begränsad (självklart totalt felaktig ändå).

DNs ledarsida skriver om KI:s rapport om årets avtalsrörelse. Sveriges maffia har använt sin makt för att tvinga till sig löneökningar till sina medlemmar som är större än vad produktivitetstillväxten tillåter. Detta hotar att leda till inflation, vilket leder till att Riksbanken kommer tvingas till räntehöjningar, som kommer öka arbetslösheten. Maffian använder alltså sin makt för att gynna sina medlemmar på bekostnad av andra. Mest kännbart är det troligen för de som kommer att bli eller förbli arbetslösa, eftersom de nödvändiga räntehöjningarna (för att hålla inflatinen i schack) tränger ut privata investeringar.

Om inte Riksbanken lyckas begränsa inflationen kommer de för höga nominella löneökningarna att urgröpas av inflationen, dessutom minskas hela Sveriges konkurrenskraft och köpkraft. Exakt samma politik som på 1970 och 80-talen. När ska maffians makt över Sverige bekämpas?

Ledarsidan skriver också om 1990-talets industriavtal, som användes för att säkerställa att löneökningarna inte skulle bli inflationsdrivande, dvs följa produktivitetsutvecklingen. Nu aviserar LO:s nio avtalsekreterare att de ska samla sig inför avtalsrörelsen 2010. Maffian samlar sig alltså för att försöka öka sin makt ännu mera. Avtalsrörelsen 2010 kommer alltså sannolikt att leda till ännu mera inflation, arbetslöshet och urholkad konkurrenskraft.

Hur länge ska detta vansinne få fortgå? Fackföreningarna är maffiaorganisationer som endast representerar särintressen. Deras utövande av makt undergräver demokratin och rättssamhället.

Annonser

4 kommentarer

 1. Bra sagt! Man blir nästan galen av alla påhopp av någorlunda okunniga människor, som vägrar se vad som håller på att ske. Det är som att LO et. al bestämt sig för att driva upp lönerna för att sporra på arbetslösheten för att på så sätt hjälpa sina vänner, sossarna, tillbaka till makten, med hänvisning till att Alliansen inte klarade målet, när Alliansen i själva verket gjorde all rätt för att arbetslösheten skulle sjunka. De som har det gott ställt idag gör klokt i att spara allt man kan, för kom 2010 måste man vara beredd på att vissa saker ska ”återställas”. Och det kan inte vara bra för någon!


 2. Har ni glömt bort de skattesäkningar på ett antal tiotal miljarder som gjorts av den borgerliga regeringen?
  Detta har ökat köpraften vilket också drivit upp inflationen.
  Men det är klart. Allting är alltid LOs och socialdemokraternas fel.
  Med er inställning var det inte socialdemokraternas förtjänst att vi hade ett antal goda år men däremot deras fel att det nu går utför.

  En mycket enkel och lagom nyliberal analys. Intressant måste jag säga…


 3. Lucas, huvudpoängen är inte inflationen utan hur facken påverkar arbetslösheten och politiken…


 4. Det är också en viss skillnad på höjda nominella löner och sänkt skatt. Antagligen tycker Lucas att 90-tals krisen var borgarnas fel, eller?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: