h1

En socialist som har rätt, nästan

november 25, 2007

Det finns många spännande bloggar där ute, den ena galnare än den andra. Ju mer man läser desto mer inser man att socialismen egentligen inte handlar om politik och praktik, istället är den ett tillstånd. När alla alltid får som de vill utan att anstränga sig så är samhället socialistiskt, innan dess är det nyliberalt och orättvist. Någon djupare analys är överflödig, den som ställer frågor om hur detta tillstånd ska uppnås och upprätthållas är en idiot som inte fattar någonting och borde sluta läsa så mycket borgerliga lögner om ekonomi.

Dock, ibland hittar man saker och ting som till och med går att hålla med om. Anders S skriver att sosseriet och vpk inte är några alternativ (för arbetarklassen), och att det ”behövs något nytt”.

Helt sant. Det behövs verkligen ett parti som vågar stå upp för planekonomin och inte ber om ursäkt för sina verklighetsfrämmande idéer. Vpk låtsas idag som om de värnar om friheten när de egentligen drömmer våta drömmer om auktoritär kontroll av all mänsklig aktivitet för kollektivets bästa. Deras propaganda är lögn och förbannad dikt.

Jag efterlyser ett parti som vågar berätta om vad socialismen egentligen innebär för den enskilda individen: att hon kommer betraktas som ett medel för ”samhällets” mål, ett verktyg för att högre syfte, och att hennes egna intressen och värderingar är ovidkommande. Jag vill höra vänsterpolitiker tala om det väsentliga i att krossa det onda egenintresset och förvandla varje människa till en osjälvisk slav och nickedocka som glatt arbetar för andras vinning utan att ställa några frågor. Jag vill se ett parti som förnekar individen och bygger sina resonemang och åsikter på premissen att det enda som existerar är ett homogent kollektiv som eftersträvar ett och samma mål: den planerade och ”demokratiska” ekonomin.

När får vi se detta parti?

Annonser

6 kommentarer

  1. Inte för att verka som en surpuppa, men inte är det väl så väldigt givande att om och om igen idiotförklara socialismen? Nog för att den är idiotisk, men det är väl lite pubertalt på sätt och vis. Jag skulle gärna läsa fler resonerande inlägg kring filosofins övriga ämnen! (Trots allt, bloggar som ”bashar” socialismen finns det bokstavligt talat tusentals av redan.)


  2. Jo, du har helt rätt, problemet är att jag egentligen försöker hålla mig borta från politiken, och det är sånt här som gör mig arg och skrivsugen. Jag tänker ibland att jag ska skriva något mer resonerande, men jag känner dels att jag redan har gjort det och dels att det finns något annat roligare att göra istället 🙂


  3. Henrik! Så härligt att läsa! Ser fram emot fortsättningen på ditt försvar av minarkismen…

    Tanke: Öppnar sig inte objektivismen för en rätt jobbit argumentation då man kritiserar socialismen utifrån ett utfallsperspektiv? Om man skjuter på socialismen med argument av ”det skulle aldrig fungera i verkligheten eftersom folk är lata”-typen av agrument (som jag inte på något sätt underkänner giltigheten av), måste man inte då själv bemöta ”det skulle aldrig fungera i verkligheten”-typen av argument kring den egna ideologin? Och innan någon kan analysera om det skulle kunna fungera i verkligheten, så måste det finnas en presentation på hur en sådan tänkt verklighet skulle se ut, eller?


  4. Knepet att hålla sig borta från politiken är enkelt. Ha för mycket att göra på jobbet, ett antal små barn, ett gammalt hur och ett par gamla bilar… enkelt!


  5. hur = hus


  6. Visst, det väsentliga att peka på är socialismens antimoral och strävan efter död och misär, inte själva utfallet av den. Dock kan det vara nyttigt att även visa konsekvenserna av vissa premisser, att härleda effekter av idéer i syfte att påvisa deras oduglighet.

    Får se hur det blir med det där att skaffa barn, det kan nog dröja =)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: