h1

Nedslående resultat

december 3, 2007

Tyvärr förlorade allas vår Hugo folkomröstningen om ny grundlag. Nu blir det ingen politiskt styrd riksbank och inget Chavezskt maktinnehav på livstid, och mycket riktigt kommenterar de svenska socialistbloggarna resultatet som en förlust och ett bakslag. Det är tråkigt, för om ekonomin kraschar snart kommer de kunna skylla på just detta resultat som förde Venezuela in i det nyliberala fördärvet. Jag vet att det är djupt felaktigt och irrationellt, men det har aldrig hindrat galningarna Esbati & co från att manipulera verkligheten förut. De kommer göra det igen.

Kom ihåg var ni läste det först.

Annonser

7 kommentarer

 1. Äh, de hade väl kunnat skylla på ”nyliberala förrädare” ändå. Eftersom det alltid finns medborgare som inte vill ha socialism och som stretar emot.


 2. Jag bifoga mitt svar till TIMBROs betald propagandist Johan Norberg

  Ja, Johan Norberg, nyliberalismen HAR faktiskt misslyckats överallt där det har införts: inte bara i Latin Amerika. Att du fortsätter din envisa kamp full med lögner och att förvränga den ekonomiska historien hjälper inte dig. Jag tror verkligen att verkligheten måste slå dig i ansikte för att du ska sluta ljuga. När kredit krisen exploderar nästa år och tar med sig det finansiella systemet hoppas jag att du har en förklaring till det. Eller ska du kanske kräva att staten ska gå in och rädda spekulanterna? Smidigt!

  Ska ge dig lite siffror så du får klura ut hur ditt nyliberala finanssystem skulle kunna räddas från sig själv. Som du vet ligger det största delen av krediten bakade i s.k. CDO och som på ren svenska betyder att ingen vet idag vem som äger dem och till vilket belopp. Finans alkemister har omvandlat skulder till tillgångar som de har sålt vidare till pension fonder, försäkringsbolag och hedge fonder och när miljoner hus går till aktion nästa år ingen vet vem som äger skuldfodringar. Troligen kommer de att antigen köpas ut av pappa staten (nederlag för din nyliberala politik) eller så kommer biljoner dollar att skrivas om som förluster (nederlag för din nyliberala politik). I det första fallet kommer det vanliga folket som vanlig att betala kalaset via skattesedel och sämre återgivning i form av försämrade offentliga tjänster. I det andra fallet kommer höjda krav på bankerna att strypa krediter för företag och konsumenterna med påföljande nedgång i ekonomin och arbetslöshet samt höjda räntor (bankerna måste kunna bibehålla sina marginaler). Det mest troliga är att det blir det första alternativet, det har använts överallt där nyliberalismen har fallerat från Chile 82, Mexiko 94, Brasilien 95, till Sydostasien 98, Ryssland 98, Argentina 2000 och nu i den allra största misslyckande efter den stora depressionen: själva USA. I alla dessa tidigare fall har inneburit en politisk jordbävning: I Chile ledde till att folket reste emot diktaturen, i Sydostasien att gamla diktaturer föll i Korea och Indonesien, i Ryssland att en nationalistisk regim tog över, i Argentina och Brasilien att skojarna blev bortsopade och en mer progressiv regim installerades. Vad kommer det att innebära för USA? Ingen vet och världen vävar i ovisshet.

  och till en annan idiot som påstår att Pinochet nyliberala diktaturen lyckades
  PS: Pinochet nyliberala ekonomiska politik gick åt helvete 1982 när bubblan sprack, BNP föll som en sten och skuldsanering kostade mellan 20-25 % av BNP, 30% arbetslöshet, 30 % av näringslivet i konkurs och förstatligande av banker, industrier, och världens högsta utlandsskuld per invånare. Allt detta ledde i sin tur att folk gick ut på gatan för valet mellan att dö av hunger eller kulor var oväsentligt.


 3. Chavez har tillräckligt med maktmedel ändå för att driva landet till ruinens brant. Tro mig. Givetvis livligt applåderad av tokvänstern hemma i Sverige.
  Lyteshumor är egentligen inte min grej, men se Hugo i offentliga sammanhang är en bedrövelse. Hur kan en sådan nolla besitta den position han trots allt har som president?

  Är världen vansinnig heller är det bara jag.


 4. Det är allt världen som är vansinnig!


 5. Ja, i allra högsta grad. Hugo påminner ju mest om Idi Amin, och vi vet ju alla hur det gick…

  marc, din kommentar är så förvirrat att jag inte vet var jag ska börja. Vad har detta med Venezuela att göra?


 6. Marc

  1) Johan Norberg har inte jobbat för Timbro på flera år.

  2) Chiles ekonomi befann sig redan i fritt fall när Pinochet grep makten, efter att Allende plundrat valutareserven (något som för övrigt Chavez också gärna vill göra men han stoppades (tillfälligt?) av nej-rösterna i folkomröstningen), socialiserat sönder ekonomin och drivit upp inflationen till 500%. Men Pinochet förstod aldrig att en delliberalisering av ekonomin inte är tillräckligt, utan att det även krävs liberalisering av samhället.

  3) Den som påstår att Ryssland är, eller har varit nyliberalt är inte värd att ta på allvar.


 7. Marc, det där med Korea fattar jag inte riktigt. Du menar väl inte på fullt allvar att Nord-Korea skulle vara en demokrati? Du måste väl syfta på Syd-Korea i så fall.

  Som sagt ditt inlägg är milt uttryckt förvirrat. Det påminner mest om det tidiga 70-talets plakatbärare från KPMLr.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: