h1

Sågningen

december 11, 2007

Jag såg fram emot Johan Norbergs svar på socialisternas ogenomtänkta och obildade påhopp, och idag kom ett första utkast:

http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=12&year=2007#2476

Jag tycker att detta är så fantastiskt. Johan Norberg är kanske Sveriges skickligaste debattör, men vänstern har ännu inte lärt sig att de är chanslösa i diskussioner med honom. Så fort det dyker upp någon stackars förvirrad skogstomte som tror sig ha kommit på ett bra motargument kastar de sig över chansen och skriver lustigheter om nyliberala lögnare. Begriper de inte att de kommer bli sågade vid fotknölarna? Varför utsätter de sig frivilligt för pinsamheten att bli motbevisade och uthängda som de ovetande populister de är? Skäms de inte? Jag kan verkligen inte förstå den delen av det mänskliga psyket, den fullständiga bristen på självkritik och insikt om den egna oförmågan och avsaknaden av hållbara och rationella argument. Kan någon förklara för mig?

Annonser

7 kommentarer

 1. Lustigt att de hållbara och rationella argumenten nämns först i slutet? Vem som är skickligast på att debattera gör ju faktiskt ingen skillnad alls, för frågan som sådan. Den skickligaste debattören har inte per automatik rätt. I den här kontroversen har förstås Norberg rätt, men inte för att han är en skicklig debattör, utan för att han pekar exakt på vilka fakta han lutat sig mot.


 2. Så fientlig du har blivit Henrik, var anarkistepitetet en öm tå?


 3. Och så spydig du har blivit? Fullständigt och uppenbart falska personomdömen är förstås alltid en öm tå.

  Jag börjar bara tro att den här bloggen upphöjer god retorik över faktiska sanningar. Att Norberg är en bra debattör är ju fina fisken, men det är inte därför han har rätt.

  Den här bloggens övergripande mening verkar just nu vara ”kolla vad vänstern är dum, de fattar ju ingenting”. Men istället för att peka på folk (eller åsikter) och säga hur dumma är, vore det inte mer givande att helt enkelt föra egna resonemang och låta läsaren avgöra vad som är och inte är dumt?


 4. Han är en bra debattör för att han har rätt, och det faktum att han presenterar sina argument på ett proffsigt och förtroendeingivande sätt gör såklart inte saken sämre. Vänstern ÄR dum, och jag påvisar det gärna med sakliga argument, men i just det här fallet gjorde Norberg det bättre. Dessutom är jag faktiskt ärligt och uppriktigt intresserad av hur man som socialist faktiskt tänker när man skriver att han är en nyliberal lögnare. Är det otillåtet?


 5. Jag klipper in mina svar på varför vänstern (olikt råttor mfl) inte lär sig av sina misstag (som jag postade hos Anders Svensson, Zaramis.nu):

  Det är väl just det som är poängen. Det finns ingen kostnad förknippad med att ‘ha rejält fel’ eller ens ‘ljuga rätt ut’ i sammahanget. Tvärtom, det finns tydliga ‘belöningsmekanismer’ för detta beteende: Bekräftelse, medhåll, sympati, respekt, uppskattning mm från likasinnade. Och i vissa kretsar även avancemang i status och hirarkin.

  Alltså, där finns ingen ‘fara’, ja knappt ens något ‘obehag’ med att ljuga/ha fel ..

  Och de kommer med frenesi hävda att där inte finns något samband med all tidigare ggr ett resonemang har visat sig vara helt uppåt väggarna, och nästa gång samma premisser dyker upp. ‘Nej, det är något helt annat’ kommer de att säga ända tills de behöver överge även den ståndpunkten. Varefter de provar samma metodik på nåt nytt område igen …

  Och det är nog också en av de viktigaste orsakerna till att det i samma kretsar finns en så stark aversion mot

  1) Betyg
  2) Utvärdering
  3) Eget ansvar, och system där resultaten av egna val och beslut främst tillkommer en själv

  I think it all makes sense … in a twisted sort of way


 6. Otillåtet? Nejdå. Men det var inte däri min kritik låg heller.


 7. Jag är inte förvånad. Man kan sammanfatta det hela med ”Jag tänker inte, alltså är jag vänster”.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: