h1

Om att förhålla sig till verkligheten

december 18, 2007

Nu finns Johan Norbergs effektiva avklädning av Naomi Klein som mp3-fil via Timbro. Hans argumentation och utpekandet av sakfel, missuppfattningar och rena lögner är givetvis förödande för vänstern, men de utgör inte den viktigaste delen i presentationen. Det som verkligen hedrar honom och visar att han är en ärlig och seriös debattör är den sista uppmaningen: läs boken! Han vågar ställa sig upp inför ett par hundra likasinnade och säga ”detta är mina åsikter om boken, ta med er dem när ni själva skapar er en uppfattning genom att läsa vad Klein faktiskt skriver. Lita inte på att jag har rätt, för då begår ni samma misstag som skribenterna på DN kultur”.

Kan ni föreställa er någon vänsterdebattör i Sverige som skulle bjuda in vem som helst, oavsett åsikt, till liknande recensioner av någon av dessa böcker? Kan ni föreställa er en Ali Esbati eller en Lars Ohly annonsera ut ett evenemang där de punkt efter punkt går igenom vad de anser är fel i böckerna, bjuder in deras författare och/eller påhejare, uppmanar dessa att argumentera emot och dessutom rekommenderar läsning av samma böcker till sina åsiktsfränder?

Med tanke på vänsterns meriter är det inte så sannolikt. De är istället av den typ som vägrar tillåta repliker, som läser subjektiv andrahandsinformation och direkt och utan källkritik utnämner människor vars åsikter de inte vet något om till lögnare. Naturligtvis blockerar de också alla som är av en annan åsikt och som dessutom har mage att argumentera för denna.

Jag är den första att erkänna att jag inte har läst Klein, och därför tänker jag inte referera till Norberg på annat sätt än genom att säga att hans argumentation låter övertygande. Vad gäller sakfelen och de fingerade citaten ser jag ingen anledning att betvivla honom, men jag förstår hans poäng när han uppmanar oss alla att läsa själva. Jag ska försöka orka göra det och sedan uttala mig efter egen erfarenhet, för det är så vi liberaler måste förhålla oss till argumentation och verklighet. Vi måste visa att vi inte har något att skämmas för, något att dölja, att vi inte måste fabricera egna verkligheter och ägna oss åt förtal och lögner. Istället måste vi konsekvent använda oss av sakliga och rationella argument, empiri, statistik och fakta. Även om det kräver mycket av oss och kanske inte ger samma publika genomslag som lögnerna så är detta det enda vi kan göra.

Vägra vara en bedragare, sänk er inte till vänsterns nivå, det behöver vi inte. Vi har alla argument och all logik på vår sida, vi har all historia och all statistik som bevis för att vi har ”rätt” (så mycket det nu går att ha). Låt oss inte svika det arvet bara för att kunna bemöta vänstern på dess egen nivå. Vi är större än så. Vi är bättre än så.

Annonser

10 kommentarer

 1. Att kapitalistgurun Johan Norberg försöker attackera den tre gånger så populära Naomi Klein inför en liten skara hängivna timbroliberaler är totalt meningslöst och jag tror snarare att det hjälper hennes bokförsäljning.


 2. Att en person är populär betyder inte att han eller hon har rätt vilket Norbergs argumentation visar, och att socialistflocken lockas av lögner och fingerade citat är ingen ursäkt för högern att börja göra samma sak. Lyssna på vad han har att säga och försök komma på några egna argument.


 3. AP – Du är ett utmärkt exempel på vad det är frågan om:
  Gapig, utan innehåll, och förstås vänster. Och du du försöker bemöta fakta med fraser som ‘ vi är iaf fler och vi har röstat om att vi har rätt och nu fel’

  Som påpekats, det funkar, det är många som lockas med, och kännetecknande är att de vill tro men inte veta, vilket gör dem extremt lättlurade.

  Men inte är det speciellt moget ….


 4. Är det några som lever utanför verkligheten så är det ni liberaler. Hur kan ni på allvar tro att alla har samma möjligheter? Menar du att en stor företagschef har samma rättigheter som en ensamstående städare?


 5. Möjligheter och rättigheter är inte samma sak, det är det första du måste lära dig. I det liberala samhället har alla RÄTT att eftersträva sina egna mål, men det betyder inte att samhället garanterar att de lyckas och uppnår dem. Det kan du aldrig garantera oavsett vad du påstår dig stå för, men du får gärna försöka förklara din ansats och varför alla har samma ”möjligheter” i din värld. Det ska bli kul att höra.


 6. ”och jag tror snarare att det hjälper hennes bokförsäljning”

  Ja. Ironiskt att ”No Logo” Klein nu har blivit ett varumärke och använder sig av reklam och marknadsföring för att sälja mycket böcker. 🙂

  Men Norbergs syfte är givetvis inte att hindra Klein från att sälja böcker, utan hans syfte är att försöka få folk att inse att hon har fel. Kommer han lyckas? Givetvis inte. Folk som lyssnar på Klein har för länge sedan slutat bry sig om så triviala saker som fakta och verklighet,


 7. Vem i hela friden skulle ha påstått att alla har samma möjligheter.

  Hur kan någon (vuxen?) människa ens komma på idén att kämpa mot sådana väderkvarnar?


 8. Helt rätt, ärlighet och fakta vinner i längden. Bra skrivet.


 9. Tjena Lelle

  Har du inte gått över till ”the dark side” än? Du som också tror att frihet kan kopplas samman med möjligheter?

  ”Kommer han lyckas? Givetvis inte.”

  Du har så rätt, man kan inte övertyga idioter som är övertygade att de har rätt. Visst känns det lite bekant? Hennes brist på förståelse för elemtära sociala samband påminner om dig Lelle….


 10. […] har tidigare skrivit om hur Norberg är en ärlig debattör. När han recenserar Klein uppmanar han samtidigt till att […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: