h1

“Arbetare”

januari 7, 2008

Det blir mer och mer tydligt. Vänsterpolitik handlar inte om hur fler ska få arbete utan om hur fler ska kunna tjäna pengar utan att arbeta. Kristoffer Ejnermark skriver på sin blogg om liberalers ”naiva”, ”pubertala” och ”vulgära” argumentation kring marxismen. Själv skriver Ejnermark i en kommentar till undertecknad att ”jag vill varken att människan duperas att jobba för andra eller att tvingas arbeta för att kunna leva ett drägligt liv. Jag vill befria människan så att hon blir fri för första gången i mänsklighetens historia att kunna välja vad hon själv vill bli och kunna förverkliga sig”.

Människan ska inte behöva arbeta för att överleva, istället ska hon själv kunna välja att göra vad helst som ligger i hennes eget intresse. Konsumtion utan produktion, makt utan ansvar.

Hur ska detta gå till? Det får vi inte veta. ”Jag gör inga försök till en detaljerad förklaring av det framtida samhället” skriver Ejnermark.

”Who’s being naive”?

Annonser

35 kommentarer

 1. Att kalla oss som står till vänster för folk som ogillar arbete är den mest felaktiga beskrivning jag sett på din blogg. Jag tror på lycka, men jag tror även på arbete, jag är medveten om att vägen genom statliga bolag och förbättrad offentlig sektor skadar jobben i sverige, men jag är också medveten om att dom måste finnas också. Lixom det finns folk till höger som inte tror att folk förtjänar att vara lyckliga, bara fria, finns det folk som tycker att folk bara borde vara lyckliga, och inte fria. ingen av dom har rätt, båda behövs. När man går in på liberaldebatt och andra forum blir man bara äcklad. Självklart behöver vi grundlagsskydda statliga bolag, vilket jag tydligt belyser på min blogg, så vi slipper alliansens idiotiska blixutsäljningar, sånt här ska göras försiktigt.


 2. Vad ger dig rätten att bestämma att nån ska ”förtjäna” att bli lycklig på min bekostnad? Eller enklare: varför har du rätt att bestämma att någon annan förtjänar mina pengar? Om vi nu pratar om pengar. I min mening har alla rätt att eftersträva lycka, men eftersom lycka är individuellt är det upp till varje person att avgöra hur det ska gå till.


 3. Hej Fransesco! Klart man ska arbeta! Men de rikaste krösusarna förtjänar nog knappast sina mångmiljonslöner om man jämför deras arbete med ett vanligt yrke. Då inser man att det är helt ur proportion. Men jag föredrar LOKEs ganska naiva romantiska bild framför Anders Borg som sa ”Människor mår bra av att arbeta” aka ”Arbeit macht frei”


 4. ….oder gefägnis


 5. Robin -> Jag tycker det är en rätt bra grej att löner sätts efter hur mycket arbetsinsatsen är värd pa arbetsmarknaden. Vem ska annars avgöra vad som är proportionerligt och rimligt? Du? Lars Ohly? En arbetarkommitté? Folket?


 6. Precis, vem avgör hur lönerna ska sättas och varför? Om du ska anställa en person att utföra ett arbete åt dig, är det då mest rätt att du eller jag bestämmer vad du anser att han förtjänar för lön?


 7. Det ska självklart ske i samråd. Och om det inte finns någon minimum gräns så måste det finnsa en organisation som kan stå för arbetarens intressen. Företaget vill självklart vinna såmycket som möjligt. Om det då inte finns några andra arbeten, är det då rätt att jag tvingas ta ett arbete för 2000 kronor i månaden? Jag är ju så illa tvungen för att överleva, och då finns det ingen som kan hjälpa mig att stå upp mot det stora företaget. För jag har absolut inget att säga till om då, för om jag rpotesterar får jag sparken och då tar någon annan arbetslös mitt jobb.


 8. Joel: men hur kommer det sig att en Kines får 50 öre i timmen för sitt arbete, trots att han eller hon jobbar hårdare än Ericssons VD? Vem bestämmer vad arbetssatsen är värd? Självklart så kommer företagen att pressa lönerna i botten om det inte finns något som stoppar dem. För dem är arbetsinsatsen ovärderlig, men de vill tjäna pengar.


 9. Jag tvivlar på att Ingemar Kamprad får riskera livet i en kolgruva varje dag. Trots det tjänar en kolgruvearbetare i Kina på ett år, en promille av vad kamprad tjänar på en månad, om inte mindre. Är det rätt? Är det att man får betalt för hur mcyekt ens arbete är värt?


 10. Hur skulle Ingemar Kamprad klara sig utan sina möbeltillverkare? Trots det så får de leva på svältlöner i Kina där han kan uttnyttja dem. Deras arbete är således ovärderligt för företaget, men värderas inte därefter.

  Min utgångspunkt för allt är att alla människor är lika mycket värda, vare sig de är handikappade, svarta, vita, kineser, rika, fattiga. Men med ditt system, Fransisco, så delar man in människor i kast. Folk blir inte lika mycket värda.

  En handikappad som inte kan arbeta är inte mycket värd om man ska referera till dina tankegångar. Och hon eller han förtjänar att leva fattigt och få dålig vård(i ditt samhälle), för hon/han arbetar ju inte för det. Trots det så är det väl hon/han som behöver den bästa möjliga vård för att klara sitt liv.

  Paradoxalt nog leder privata sjukförsäkringar till att de friskaste och rikaste får bäst vård, och de som är handikappade eller dödssjuka får sämst. För om man ligger i Cancer och inte kan arbeta är man inte särskilt mycket värd, eller hur?

  Du värderar människor i pengar och arbetsinsats. Även om du helt och håller vänder upp och ner på begreppet att värdera en lön efter arbetsinsatsens betydelse. Är det inte bättre med samhället i dag, där de flesta kan få en någorlunda bra vård, än ett samhälle där en liten elit av rika kapitalister får förstklassig vård, medan de sjuka får ruttna i sjuksängarna på en andrahands vårdcentral.


 11. Det som är fördelen med dig Fransesco, är att du är uppriktig. Du är uppriktig med att du tycker att människor inte är lika mycket värda, att de som är rika ska ha det mycket bättre bara därför. Och att det som är fattiga är lata och får skylla sig själva. Du är inte slug och vilseledande som Carl Bildt, Anders Borg eller andra skumma liberaler som sannerligen delar dina värderingar men inte kan blotta dem då de skulle tappa stöd hos folket.

  Du är till och med helt öppen med att du tycker att demokrati inte är bra. Att demokrati begränsar ”friheten”


 12. Robin -> Du har en väldigt märklig uppmattning om ekonomi och företagande. Det första du maste inse är att det inte handlar om ett nollsummespel. Att nagon tjänar 1 miljon om dagen innebär inte att nagon annan förlorar 1 miljon om dagen som de kunde ha fatt behalla i ett socialistiskt samhälle.

  Din resonemang om att en rik person kulle kunna försörja ett helt u-land och att man skulle behöva dela alla resurser mer lika visar ocksa pa en genuin oförstaelse för nationalekonomi. Till att börja med kan du fraga dig om 1 miljon kronor skulle vara värt lika mycket om alla människor i hela världen hade just den summan i planboken..

  Sen är det bara barnsligt att värdera arbetsinsatser efter fysisk ansträndning. Om du inte tror pa det sa kan du fraga dig om Ericssons VD skulle kunna ersättas med den kinesiska kolgruvearbetaren rakt av. För enligt dig sa jobbar han ju hardare…

  Dessutom är ditt prat om människors värde en enda röra av motsägelser och inkonsekvenser. Har du nagon som helst aning om vad du själv menar med ”värde”, eller är det bara en floskel som du plockat upp? Värden är högst subjektiva. Om jag är i desperat behov av en snickare sa är en snickare mer värd för mig än en rörmokare, medan det förhaller sig tvärtom för nagon som har rakat ut för en läcka. Du far givetvis värdera människor hur du vill, men just därför har du ingen rätt att berätta för andra hur de ska värdera människor och arbetsinsatser.


 13. Jag talar inte om ett nollsummespel. Jag tycker bara att det är groteskt att människor svälter och dör, medan vi badar i ett amterialistiskt överflöd. Det behöver inte alls handla om ett nollsummespel, det kan snarare handla om solidaritet.

  Faktum är att ett fåtal äger så mycket att de skulle kunna köpa upp hela länder, samtidigt som människor svälter och dör. Man ska och bör jämna ut klasskillnaderna så långt det går, genom en progressiv skatt exempelvis. Sen är det inte alls fel att folk blir rika, men jag ger blanka fan i deras förmögenheter när jag tar del av de svältkatastrofer, massmord som är vardag för människor i tredje världen.


 14. Hej Robin!

  Ja det är groteskt med orättvisor!

  Ditt problem är dock att du reflexmässigt lägger skulden för världens orättvisor på fel personer. Det verkar vara just rika företagsledare som Kamprad och C-H Svanberg som ligger extra pyrt till i din världsbild. Svara mig gärna: vad exakt har Ingvar Kamprad gjort för att skapa svält i 3:e världen? Är det Kamprads fel att Kina levt och lever under kommunistdiktatur vilket uppenbarligen möjliggör slavarbete? Vad hade hänt om Kina hade infört marknadsekonomi istället för Mao och kommunismen? Frågar du mig så hade Kina troligen varit världens rikaste land idag utan svältande människor och slaveri. Tyvärr ligger ju den planekonomi som jag misstänker att du propagerar för farligt nära det system som funnits i kommunistiska diktaturer vilket har varit en bidragande orsak till svält, misär och slavarbete.

  3:e världens problem måste självklart lösas och det finns ekonomer som är bättre än jag på att förklara hur det ska gå till, men min gissning lutar åt marknadsekonomi och borttagna handelshinder mot 3:e världen. Frågar du mig så kommer sannolikt Afrika att efter Kinas och Indiens omvandling till rika marknadsekonomier bli världens nästa tillväxtraket. Jag tror dessutom att det är vi i väst som kommer att behöva passa oss så att inte vi halkar efter i utbildningsnivå och i skapandet av nya företag. Vem vet, Sverige kanske blir nästa låglönemarknad där rika Indiska företag utlokaliserar rutinarbeten för låga löner? Frågan är om det även kommer att finnas en socialistisk rörelse där som kommer att bekymra sig över oss stackars fattiga svenskar då?

  Mvh

  E.I.L


 15. ”Du värderar människor i pengar och arbetsinsats”

  Vem har sagt att det är JAG som gör det? Jag säger att den som köper en arbetsinsats får bestämma hur mycket den är värd, och den som säljer en arbetsinsats får bestämma hur mycket han vill ha betalt. Så får de två parterna komma fram till en kompromiss som båda är nöjda med, annars blir det inget arbete. Om just DU vill betala en kinesisk arbetare högre lön så är du välkommen att göra det, vem hindrar dig? Inte jag i alla fall. Dock har du inget som helst mandat att bestämma vad nån annan ska göra med sina pengar.


 16. Arbetsinsatser värderas i bland annat pengar. Inte människor som sådana.


 17. Det skiter jag i. För jag tycker det är viktigare att den kinesiska arbetaren får leva ett gott liv än att nån snubbe i New York tjänar bra pengar på honom eller henne.

  Fransesco, i en demokrati får man göra vad man vill emd sina pengar. I ditt drömsamhälle styr minoriteten över majoriteten. Men det gillar du va?


 18. Nej det får man inte alls. Man får exempelvis inte betala någon för att mörda en annan. Hade du inte läst FAQen sa du?


 19. Fransisco: för helvete, resonera inte med kräket. Släng ut honom, banna IP, radera inlägg.

  När ens egendomar befästs av ohyra är det bara en sak som gäller! Man avhyser ohyran.


 20. Seså Henrik, föregå med gott exempel nu. Ingen på den här bloggen är ett kräk, idiot eller något annat. Vi har olika åsikter men det är ju det fina i det hela. Robin är ung och klarar inte att behärska sig längre, men då nöjer vi oss med debatten nu och talas vid en annan gång.

  Mvh

  E.I.L


 21. Att hålla god min i elakt spel är knappast en dygd. Om jag anser att Robin är ett kräk och ett avskum – vilket jag gör – så kan jag gott säga det, efter att han bevisat det vara sant.


 22. EIL. Jag vet inte nån frisk människa som skulle kunna läsa den här bloggen utan att dö av förtvivlan eller bli rysligt förbannad. De åsikter som vädras här är minst sagt vidriga och står för människofötryck, så jag ser ingen anledning att behärska mig. Vem fan vill föra ett lugnt samtal med Hitler, exempelvis? Hans sympatisörer möjligen.

  Mvh Robin.


 23. Förresten är det inte fint att vi har ”olika åsikter”. Somliga åsikter är ondskefulla. Somliga andra är felaktiga och taffliga, utan att vara onda. Robin representerar antingen det ena eller bägge. Vilket kan jag väl hålla tyst om, för att vara lite ”exemplarisk”.


 24. Jag förespråkar demokrati och rätten till liv. Mer komplext behöver det inte bli. Ni förordar förtryck och diktatur. Era idéer är naiva, galna och fantasifulla.


 25. Haha :p


 26. Vad är det för förtryck du babblar om? Är du förtryckt om du inte får leva gratis på andras bekostnad och tvinga dem att arbeta för dina intressen? Hur motiverar du den åsikten?

  Henrik, jag borde banna stackarn, men samtidigt är jag lite intresserad av om han kan tänka eller om han bara copypastar argument/personangrepp från nån wordfil.


 27. Det senare. Uppenbarligen.


 28. Ja, jag ställde några följfrågor och fick bara samma sak tillbaka, så du har nog rätt.


 29. ”Vad är det för förtryck du babblar om? Är du förtryckt om du inte får leva gratis på andras bekostnad och tvinga dem att arbeta för dina intressen? Hur motiverar du den åsikten?

  Henrik, jag borde banna stackarn, men samtidigt är jag lite intresserad av om han kan tänka eller om han bara copypastar argument/personangrepp från nån wordfil.”

  Det vore underbart att ha en sådan wordfil till hands.

  Tycker du att de som inte får ett jobb, utbildar sig, gör allt för att kunna göra karriär men aldrig får möjligheten, tycker du att de lever på andras bekostnad? Det är lalrt de gör. För att samhället ska gå framåt och för att människor ska kunna få sjukvård och leva gott måste man betala. Om man har mer pengar så har man råd att ebtala mer, så enkelt är det. MAn har fortfarande mer över än tvpbarnsmamman som sliter 24/7 för att få det att gå runt.

  Som sagt, du är snål och girig. Om du flyttar till Kina för resten av livet kan jag betala resekostnaden. Fast du lär int ekunna blogga därifrån – till och med dom inser hur tokig du är att dom censurerar det.


 30. Jag är väldigt girig. Så girig är jag, att jag inte vill tvinga andra att betala för mina utgifter. Vare sig Bill Gates eller den hemlöse.


 31. Bill gates betalar inte för dina utgifter. Den hemlöse gör det knappast, för han ahr inget hem vart räkningarna kan skickas till. De hemlösas sorgsna skara lär växa med er poltik.


 32. Okej, jag lägger till. ”Vare sig Bill Gates eller den hemlöse – eller något mitt emellan dem”. Eller någon annan, dvs.


 33. Om de får bidrag så lever de på andras bekostnad ja. Varför tror du att människor är så misslyckade att de inte kan arbeta?


 34. De som arbetar och inte får en rättmätig lön?


 35. Vem avgör det? Om avtalet har slutits i frivillighet har du ingen rätt att klaga.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: