h1

Kort om förtryck

januari 15, 2008

Ur de senaste dagarnas hetsiga diskussioner här i bloggen går att utkristallisera en distinkt åsikt, och eftersom samma tes framförs på debattsidorna i Aftonbladet av ”poeten” Marcus Birro tänkte jag skriva några korta rader om den.

Tesen är att borgare, liberaler, ”kapitalister” och andra som kan räknas till det breda begreppet ”höger” avskyr sjuka och tycker att de ska dö, till och med skjutas. Detta för att de bedriver en hetsjakt på alla som inte är lönsamma, vilket är samma sak som att förtrycka de stackars oförmögna och gynna de rika. Liberalism och kapitalism innebär alltså förtryck av individen eftersom sjukvård, skola, vägar osv inte är ”gratis”, och att vi liberaler pratar om frihet är paradoxalt: individen är ju inte fri om hon måste betala för sin överlevnad.

Den korta repliken lyder som följer: föreställ dig en öken, sand så långt ögat når. I denna öken bor 100 människor tillsammans. Det finns inga skolor, inga sjukhus, inga vägar, knappt ens någon mat. Vem förtrycker vem, och vilket system kan ändra på det?

Svaret är självklart, men inte för den som tänker ungefär lika långt som näsan räcker.

Annonser

6 kommentarer

 1. Den som gnäller över att betala skatt är inte ofri utan bara en snålapa.


 2. Underbart! Att gnälla är alltså ett sätt att vara fri. Glad nyhet för många människor världen runt, som förslavas (helt eller delvis) av deras stat. (Man är väl hellre en snålapa än förslavad antar jag.)


 3. Anonymosaurus: Varför snedvrider du allt som skrivs?

  Att slippa tvånget att betala skatt går inte hand i hand med att skita i alla som har det svårt eller behöver hjälp.


 4. Jag är nog ocksa en gnällapa, men du kan inte reducera hela liberalismen till att handla om ”gnäll över att betala skatt”. Da gör du det alldeles för enkelt för dig själv.

  För mig handlar det om betydligt fler saker än sa. Jag kan ju nämna nagra:

  1) Jag är bekymrad över att lagavlönade människor i Sverige har extremt sma möjligheter att paverka sin egen situation och skaffa sig ekonomiska buffertar pga skattetrycket. De är helt beroende av statens gavor.

  2) Jag är bekymrad över att människor i fatiga länder halls kvar i misär pga av handelstullar och andra hinder, bara för att vi i väst inte vagar konkurrera med dem.

  3) Jag tilltalas av liberalismens rättighetstänkande och den motsägelsefria filosofiska grund som den bygger pa.

  4) Jag skulle aldrig i mitt liv lägga mig i ett kontrakt som tva samtyckande mogna indivvider ingatt pa frivillig basis.

  5) Jag inser att det inte är hallbart att konfiskera andra människors pengar om man vill försvara sin egen rätt att idka välgörenhet.

  6) Fria samhällen med marknadsekonomi är fullständigt överlägsna när det gäller att skapa välstand.


 5. Att gnälla över att betala skatt är inte en fråga om snålhet utan om att vilja bestämma över sitt eget liv. Utan skatt skulle jag skänka mycket pengar till alla möjliga bra ändamål men definitivt inte till arbetslösa men arbetsföra svenskar som stängs ute från arbetsmarknaden pga socialistiska påhitt.


 6. Anonymosaurus argument tycks vara:

  Den som har åsikter om hur mycket, och till vad skatt skall tas ut visar bara att han inte borde ha sådana åsikter …

  JA, det är ju också ett argument. Bara inte nåt vidare innehållsrikt …Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: