h1

Den svenska modellen

februari 17, 2008

Det pratas mycket om skolan just nu, ”äntligen” vill man utbrista. Senast i raden av efterlängtad kritik är Maciej Zaremba som på DN:s kultursidor (!) publicerar en artikelserie om lärarhögskolan. Där har studenter systematiskt börjat anmäla lärare som de anser agerat ”kränkande” när de har krävt begriplig svensk meningsbyggnad och grammatik samt underkänt tentor och praktik.

I SVT:s nya programserie Klass 9A vittnar tidigare lärare om oerhört duktiga och trevliga elever som brinner för att lära sig och utvecklas. Så varför har de inte bättre betyg, undrar en av de nya.

Jag har svårt att tro att någon är överraskad över det som nu framkommer. Att svenska skolan har misslyckats är ingen nyhet, frågan är vad det beror på. För mig är det självklart: den socialistiska attityden är boven.

Både från vänster- och högerhåll hävdas det ibland att Sverige är ett socialistiskt land. Det är naturligtvis helt felaktigt. Vi har visserligen världens högsta skatter, men företagsklimatet är bland de friaste i världen och vi bygger till stor del vårt vålstånd på exporterande privatföretag och handel. Det som finns kvar av det socialistiska arvet från Palme och 60-talet är attityden, och den är nog så viktig för landet som helhet.

Att elever och studenter från grund- och hela vägen upp till högskolan anser sig kränkta när de blir underkända på tentor eller förväntas behärska det svenska språkat beror givetvis på den moral som genomsyrar hela samhället. I Sverige är allting någon annans ansvar, individen har bara rättigheter och inga skyldigheter. Den som ställer krav är en orättvis och kränkande liberalfascist som nog tycker att Hitler var riktigt bra.

Socialismens moral handlar inte om solidaritet och genemskap, utan om att individen ska få oförtjänta fördelar på andras bekostnad. Man ska få högre lön utan mer insats, mer makt utan mer ansvar, mer semester och kortare arbetstid, gratis förmåner och rätt till gratis det ena och det andra. Det är en ren och skär irrationell egoism som bygger på idén om rikedomens oförklarliga existens och dess lika fördelning mellan alla människor i samhället. Rättigheter utan skyldigheter, belöningar utan arbete och utan motkrav. Det är den moralen som är grunden till varför skolan ser ut som den gör. Eleven ska inte uppnå någonting, han eller hon ska bara erhålla det som krävs för att få ett bra välbetalt jobb, helt utan egen ansträngning.

Samma tankesätt sipprar sedan vidare genom samhällets alla skikt och stärker den sk ”arbetarklassen”, som i själva verket skyr arbetet som pesten. Den mest rabbiata vänstern i bloggvärlden propagerar aldrig för individens skyldighet att ”göra rätt för sig”, bara hennes rätt att jobba mindre, få mer pengar, mer makt med mindre ansvar osv. Allt ska vara så enkelt och gratis som möjligt, vem som ska betala är oklart men överklassen har ju så det räcker och blir över.

Jag tror att detta är det största hindret på vägen mot en blomstrande framtid för Sverige. Om den nya generationen fortsätter att präglas av kravmoralen, att allting ska vara gratis, ser det riktigt illa ut. Förhoppningsvis kan Zarembas artiklar och SVT-serien öppna en del ögon mot verkligheten som så länge förtidigts. Det är dags att återupprätta det personliga ansvaret som moralisk grund för individens handlande, snarare än det socialistiska flumflamset om omfördelning av det som redan skapats av andra, till den som inte bidrar med mer än det ständiga skrikandet om kränkningar och orättvisor.

Annonser

14 kommentarer

 1. Inte något rätt som vanligt men visst borde de korkade politikerna sluta använda skolan som politiskt slagträ och låta den vara en stund istället för att förnya och förnya. ”Flumskola” är bara borgarnas inlägg i skoldebatten och inget annat.


 2. De lärarna som idag stämmer högskolan (dvs vi skattebetalare) på enorma summor för att de på grund av egen inkompetens blivit underkända.. ja.. de är samma lärare som om 10-20 år kommer lära upp våra barn.

  En statlig, ideologiskt styrd skola leder steg för steg mot en moralisk och intellektuell kollaps. Tack och lov för det ökande antalet friskolor.


 3. En sak som jag irriterat mig på är ju denna ”skräck” för betyg.

  Jag hörde på radio häromdagen ngn som hävdade att betyg bara ger prestationsångest och avhoppade ungdomar !??!

  Jag fattar inte det där – när skall man få reda på hur bra man är på olika saker då ? När man får sitt första jobb utan betyg och inte klarar av det ? Eller skall man gå omkring och ha ständig ångest för att man inte verkar fatta det som säga, men alla andra verkar göra det ?

  Är det inte bättre att öppet säga: Nej du är lite sämre på matte, men bättre på Engelska – genom betyget ? Sen kan man själv fatta om man skall plugga mer matte, eller kanske satsa på engelskan för att det är roligare och ligger bättre för en ? (som exempel?)

  Å andra sidan har vi andra idiotiska förslag: Som tvångshämtning av skolkare ! Vad tillför det ? Möjligen skall möjligheten finnas – men att hämta en totalt omotiverad person och tvångssätta denne i skolan lär ju inte göra många procent mer motiverade, och kan potentiellt förstöra för andra också. En hel del ”skolkare” är dessutom mobbade eller har andra fobier och vågar inte gå till skolan – behöver dom tvingas dit ?
  Är det inte bättre att behanlda ungdomar på individnivå – både med morot och piska. Läste om ett försök som en skola i Sundbybergs kommun har gjort med betendeterapi och pskykologhjälp till skolkare. På två år har dom gått från 25 til 1 kronisk skolkare !

  /K


 4. Förr var läraryrket ett statusyrke med bra lön. Utbildningen tuff för att undervisa på gymnasium som adjunkt (magisterexamen).
  Forna tiders läroverk hade större krav på kunskap än många av nutidens flumhögskolor där alla får en s k universitetsutbildning som det så vackert heter. Genom att sänka kraven har man nominellt fått fler med högskolekompetens. Det är både orättvis och ojämlikt om en liten grupp tillåts utmärka sig som mer kompetent.

  Inte konstigt det blir som det blir i Zarembas repotage. Tydligen kan vilken ”aphjärna” som helst bli lärare nu. Det är för bedrövligt. Hade jag haft barn i skolålder är det bara privatskola som varit aktuellt.


 5. Varför denna fokusering på ungarna? Hämta föräldrarna med polishjälp till föräldramöten, kvartsamtalen, förskolemöten och till terapi. Det är ju där felet ligger. Barnen är inte motiverade – när deras egna föräldrar tycker att utbildning är löjligt och de själva inte har någon. De har klarat sig bra ändå. Med socialbidrag. Svenska samhället är som Dr Phil. När ungen rymmer hemifrån läggs alla skuld på henne och hennes dåliga beteende. Istället för att fundera varför hon inte vill/kan bo hemma. Kanske är det nämligen precis tvärtom: det är friskt att fly ett ställe som är sjukt!


 6. Adolf: Du tror att privatskolorna inte har aphjärnor?! Betyg för betygets skull är bara någon mossig idé om att det blir lite fart på de lata jävlarna. Betyg som vi har nu är bra.


 7. Anonymosaurus

  Du är ett bra exempel på effekterna av flumskolan och även den indoktrinering som finns strax under ytan i mycket av de svenska läromedlen.


 8. Anonymosaurus, att tjabba med dig är tämligen meningslöst. För att citera en gammal högerman, ”Bohman”, det gäller att lägga ribban så lågt som möjligt så alla i solidaritetens namn blir godkända. VM i lågt höjdhopp, jag tror vi är världmästare där i vart fall. De enda som inte tar sig över är totalförlamade, både fysikt o mentalt, men som sagt det är väl bara en tidsfråga tills ribban ligger platt på marken.

  Kalle Anka landet Sverige utmärker sig som vanligt genom all ”janteintelligensia” som numera tycks dominera hela debatten, inte minst klargjort genom Zarembas klargörande artiklar. Tydligen lever vi i ett gigantiskt dårhus, och tyvärr är inte den sista idioten ännu född.


 9. Sedan, vi har ju inte betyg om du får som du vill. Det värsta som finns i din värld är ett kvitto på egen kompetens i det gråa kollektivet. Jante fjante, tro aldrig du är något.
  100 meter sprint i OS utan tidtagning, fin idé, är det stilpoäng som gäller?
  Kanske har jag en chans med krycka å allt. Fattar du inte hur genomkorkad du är.


 10. Jag har en känsla för människor vilket du inte har Adolf. Jag tycker det är bra med betyg från årskurs åtta. Livet är ingen jävla tävling hur mycket än ni liberalmuppar vill att det ska vara det. Det är bara ni som skriker om orättvisor när ni sitter där med miljoner på banken och en silverservice så långt uppkörd i röven att den aldrig har sett dagsljus. Klart skolan ska ha krav och det har den men att idioter som sist var i skolan ”på den gamla goda tiden” då man mätte skallbasen på folk ska ställa kraven är för mig en gåta. Är du månne lärare? Nej, jag tänkte väl det för då skulle du inte varit en liberalmupp.


 11. Anonymosaurus, du fortsätter att svamla nonsens. Att du skulle ha en ”känsla för människor” följt av den mundiarré som sen kommer är ju ett skämt i sig.

  Hur skall du kunna förstå människor när du inte ens förstår vad det dom säger betyder?


 12. Fråga dig istället vilka fina socialister som mätte skallbasen på menigheten, lobotomerade och kastrerade hej vilt,….. det eminenta paret Myrdal med sin senkomna sociopat till son, Jan. Var det månne liberaler heller?

  Sedan har du fortfarande inte fattat att jag inte är liberal. Skall det vara så förbannat svårt att få igenom pannbenet?


 13. Anonymosaurus, om du nu varit uppmärksam och inte janteberusad som vanligt, så torde du begripa att jag är kritisk till objektivismen och dess läror. Jag delar mångt och mycket, framför allt det personliga ansvaret för sitt eget liv. Du kan aldrig skylla på någon annan och självklart kräva de betalar för dig. Allt går tillbaka till den gamal socialdemokratin konstigt nog som har samma fundament. Gör din plikt, kräv din rätt, de som faller igenom tar vi gemensamt hand om.

  Men att några millar fallit igenom och behöver omsorg av pappa staten är en gigantisk bluff, både ekonomiskt o intellektuellt, åskådliggjort till sin yttersta spets med lärarhögskolan i Stockholm. Sverige är en ekonomiskt o intellektuell katastrof. De som gapar o gnäller mest är som vanligt alla jantefjantar, socialister kallar dom sig visst.


 14. Så du är en jantefjant för du gnäller?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: