h1

Tillväxtmyten

augusti 13, 2008

Det cirkulerar någon sorts allmän uppfattning om att vi ondskefulla nyliberaler vill ha ett samhälle som till varje pris eftersträvar maximal tillväxt. ”Vi” bryr oss tydligen inte om någonting annat, det enda som spelar någon roll är att ekonomin hela tiden växer. Senast ut är Göran Greider i DN (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=814297) . Greider är naturligtvis ingen seriös debattör utan snarare något av en politisk clown, en målmedvetet skapad vänsterstereotyp som bygger profil och karriär på att försöka provocera via de sällan lästa kultursidorna. Värre är i så fall att denna myt förefaller vara så utbred.

Först och främst verkar den extrema vänstern inte (vilja?) förstå vad tillväxt är för något. Med clownen Greider i spetsen proklamerar de att evig tillväxt är omöjlig eftersom naturens resurser är begränsade. Ja visst, men det har inte med saken att göra. Produktion av värden betyder inte att man går ut i skogen och plockar varor från mobiltelefonträdet eller revisionsbusken. Därmed betyder heller inte tillväxt att man plockar lite fler telefoner från samma träd så att det finns färre kvar (och till slut inga alls). Tillväxt innebär att man utför samma arbetsinsats på kortare tid, dvs att det jag utför på 60 minuter idag gör jag på 59 minuter imorgon. Det kan användas på två olika sätt, antingen till att korta arbetstiden och producera samma värde på färre timmar, eller till att jobba samma tid och producera mer värde. Detta oberoende av ”naturens resurser”, snarare kan tillväxt mycket väl innebära att man tär mindre på olika naturtillgångar, eller smutsar ned mindre eftersom man har råd att satsa på renare teknik. Tillväxt handlar bara om effektivitet, inte om ökad förbrukning.

Så långt om vad tillväxt egentligen är. Vidare handlar diskussionen som sagt om hur denna ska uppnås. Den extrema vänstern verkar tro att tillväxt är ett politiskt beslut – antingen väljer man den eller så gör man det inte – och väljer man den så innebär det per automatik mer miljöförstörelse, högre arbetslöshet och ökade klyftor, och vice versa. Detta sistnämnda är galenskap på så många nivåer att jag inte ens tänker bemöta det, istället nöjer jag mig med att konstatera att det inte finns något sådant val. Det en stat kan göra är att bromsa tillväxten genom att hindra, förbjuda och förstöra. Den kan inte beordra fram tillväxt eller trolla fram den genom ett majoritetsbeslut. Därmed finns det heller inget sätt för liberaler att ”vilja ha tillväxt till varje pris”. Tillväxt sker spontant när fria människor får fatta rationella beslut. Jag jobbar hellre 59 minuter än 60 minuter med samma uppgift, och därför försöker jag hitta på ett sätt att korta arbetstiden. Jag tjänar hellre 101:- än 100:- på en timme, och därför försöker jag hitta på ett sätt att öka min effektivitet och producera mer värde. Så skapas tillväxt, av fria individer inom samhället. Samhället som abstrakt tankekonstruktion kan i sig inte skapa tillväxt, det måste göras av människor som arbetar.

Det enda vi onda nyliberaler vill ha är ett samhälle där individens rätt respekteras och där ingen får leva oförtjänt som en parasit på någon annans bekostnad. Allt annat är oväsentligt. Om det samhället leder till konstant tillväxt så är det bra eftersom tillväxt gynnar människor (som producerar mer rikedom), men om det inte gör det kommer ingen ond nyliberal kräva att tillväxt skapas genom någon sorts tvångsåtgärd. Det går helt enkelt inte att kräva, eftersom tillväxt inte skapas på politisk väg. Och även om man i teorin kan kedja fast människor vid maskinerna och tvinga dem att jobba lite hårdare så är det något som ligger betydligt närmare tvångssocialismen, med sitt vurmande för slaveri, än frihetens liberalism.

En av många myter som bygger på okunskap och fördomar alltså. Jag får säkert anledning att återkomma med flera, exempelvis den där om att vi onda nyliberaler tror att vårt samhälle är ”bäst för alla”.

Annonser

31 kommentarer

 1. Greider är verkligen en källa att ösa ur när det gäller idiotiska citat.

  ”Är detta en chans att på allvar fundera över hur västvärldens ekonomier, helt inriktade på tillväxt, skulle kunna växlas ner till hållbara ekonomier där konsumtionshysterin bromsas?”

  Det bästa Greider och andra rödgröna misantroptomtar kan göra för att växla ner konsumtionshysterin är att sänka sina egna löner med 50%. Det skulle minska konsumtionsutrymmet betydligt.

  ”Så vad bör göras? Jag föreslår en gigantisk statlig utredning – en alternativ långtidsutredning – där alla tänkbara konsekvenser av en övergång från tanklös tillväxtekonomi till hållbar ekonomi vädras och analyseras”

  Wooohooo!!! Sa kan vi trygga livstids försörjning för alla frimärksslickare, pärmbärare och dokumentvändare som huserar i myndighetsdjungeln pa skattebetalarnas bekostnad och aldrig har producerat nagot överhuvudtaget.


 2. Det är sådana citat som får mig att dra slutsatsen att Greider inte är seriös. När han kräver ”en gigantisk statlig utredning” så måste det hell enkelt vara en karikatyr.


 3. Det trevliga är ju trots allt att clowner som Greider eller losers som Saurus inte har så mycket att säga till om. Det är få som tar dem på allvar, och Greider får väl mest agera kuriositet i TV4s morognsoffa för att där skall uppstå lite bjäbb. Men inte ens det funkar speciellt väl längre, ingen där tar honom på allvar längre.

  Att sådana som Saurus behöver gömmas undan i systemen med bidragsförsörjning är förstås trist, men så har sossesamhället sett ut länge, och de har aktivt argumenterat för att ‘klyftor i samhället’ är det när sådana som Saurus mfl skulle behöva stå för något dom menar. Likaså, att andra står för saker dom menar och gör, har samma sossar kallat för ‘orättvisor’ och ‘klyftor’.

  Dvs sedvanlig Mongo-logik (om man får låna ett träffande uttryck här):

  Bidragsförsörjd är rättvisa och moral
  Ta eget ansvar är klyftor och orättvisa

  Men Mona Sahlin är förstås inte så mycket smartare än Saurus men det har gått bättre för henne eftersom hon lindar in sitt nonsens och fluff med ngt smartare ordval än han.


 4. Jag vill ha bidrag, hipp … hipp hurra. Då slipper jag jobba.

  Sedan, skatt är aldrig stöld för de som aldrig betalar, det säger sig självt. Parasiter kallas de som satt i system att leva av andras arbete, inget annat och det kommer du aldrig ifrån Saurus, din jävla fattiglapp.


 5. Löjligt. Du lever i en drömvärld ifall du tror att nyliberalism kortar arbetstiden och effektiviserar på det sätt du syftar. 8 timmars arbetsdag beslutade man om för mer än 80 år sedan i USA t.ex och de har inte direkt sett en minskning sedan dess, snarare en ökning.

  Hahahahahha
  Jag brukar inte skratta åt folk som har åsikter annorlunda än mina egna, men jag försöker tänka mig en totalt fri värld som genom fria beslut hugger ner alla träd och förorenar alla floder. Världen är förstörd om ni får som ni vill. Smält isarna i nordpolen och borra efter olja där bara, så kommer alla era problem lösas.


 6. Kolla vad BNP/capita-nivån låg på för 80 år sedan i USA och jämför med idag. Kolla sedan också antal arbetade timmar då i förhållande til nu. Du kanske blir förvånad över att fakta inte stämmer överens med sina fördomar.

  En totalt fri värld betyder inte anarki, Anarkandi. Tänk på det.


 7. Anarkandi: ”Hahahahahha Jag brukar inte skratta åt folk som har åsikter annorlunda än mina egna, men jag försöker tänka mig en totalt fri värld som genom fria beslut hugger ner alla träd och förorenar alla floder”

  Med ditt resonemang borde det även vara fullständigt livsfarligt att lata folk föda upp nötdjur själva. Herregud, om människor far fatta fria val om sin boskapshallning sa kommer de slakta allihopa för att maximera profiten! Ingen kommer satsa langsiktigt! Köttet kommer ta slut, de fattiga har inte rad, undergang och elände!

  Ta en titt pa miljöförstöring och resurshantering genom historien. Om du är för slö för att göra det sa kan jag avslöja att det alltid är de kollektiva ägandeformerna som har drabbats av den värsta förstörelsen. När saker ägs av ”oss alla” och förvaltas av politiker sa finns det inga incitamnet att satsa langsiktigt, utan man försöker roffa at sig sa länge det finns nat kvar.

  Om man däremot äger nagot själv sa har man alla skäl i världen att satsa langsiktigt och försöka bygga upp en hallbar hantering.

  Det är därför som:

  1) Folk fiskar alldeles för aggresivt i Östersjön, vilket har varit ödesdigert för fiskbestandet.

  2) En bonde inte slaktar alla sin kor pa en gang utan sparar vissa djur som kan föra stammen vidare.

  3) Folk kastar fimpar pa marken

  4) Folk inte kastar fimpar i sin soffa

  Om du fortfarande är emot privatiserade naturresurser sa kan du väl ta ett dopp i Aralsjön? Med tanke pa hur mycket kollektivism och planstyrning som praktiserats där sa torde det vara en helt underbar upplevelse.


 8. Smälta isen över nordpolen är egentligen ingen dum idé. Mycken sjöfart skulle bli än mer lönsam, sannolikt olja hittas, skapa tillväxt och pengar. Allt till alla parasiters fromma som är så angelägna om att dela med sig av andras arbete och investeringar.
  Saurus, se det positivt.


 9. ArktisSaurus, har du någonsin sett vätskenivån (vattnet) höjas i en hederlig sommargrogg med mycken is efter det den smält? I ditt eget fall sannolikt en ”bidragsdrink” betalad av staten och andras surt förvärvade pengar.

  Tänkte väl det, du är inte ens begåvad nog att ta till dig fundamentala fysikaliska fakta. Men så är det väl i parasiternas paradis, allt är snett, skevt och förvrängt till egen fördel i jämlikhetens namn.

  Kontra på den om du kan ArktisSaurus, du vår nye store ishavsforskare.


 10. Egentligen skulle man inte tjabba med Saurus, men han är så totalt genomkorkad så det blir roligt till slut. Det är som att på ålderns höst åter få uppleva barndagis och gammal lek i sandlådan.

  Förlåt mig därför den bottenlösa låga nivån på debatten som också jag är medskyldig till med alla tillmälen.

  Men som sagt, vem kan låta bli att tvåla till en korkskalle som Saurus, även om inget verkar hjälpa. Kanske ger man i vart fall hans liv någon form av mening och sysselsättning i sitt bidragsberoende, gott så. Det står jag ut med och betalar.


 11. Adolf
  Jo visst finns det ett underhållningsvärde i att åse Saurus när han självvalt sänker sig till sandlådejoller för att på så vis dölja att, när han verkligen försökter, stänker det förvisso lite mer, men han når ändå inte upp till sandlådekanten.

  Jag tror att de flesta vuxna och självständiga människorna vid något tillfälle faktiskt vill (skulle vilja) stå på egna ben och klara sig själva. Även om noga alla bävar lite och är rädda inför hur det skall gå.

  Men sossarnas medvetna strategi har ju varit att infantilisera både debatten och medborgarna, och att intala dem att staten egentligen är deras föräldrar, och att försörjningen är vad den lovar dem, men att denna ändå helst borde ske genom en anställning, och däför att de skall se sig som adopterade av arbetsgivaren. Som alltså har ansvaret för att dadda dem vidare (eftersom staten inte kan göra det aktivt).

  Och tillräckligt låter sig och vill pga egen osäkerhet invaggas i tron att det är så det borde vara, alltså att någon annan har ansvaret för skedmatandet av … ja, egentligen av allt som man anser sig ha rätt till, dvs allt man kan se att andra också har!

  Saurus är bara ett tydligare exempel. Men den inställningen ligger under ytan hos många många till vänster, som tror att det är med valsedeln vart fjärde år som de äntligen kan få det lite drägligare.

  Visst är det synd om människorna, som Strindberg sa!

  🙂


 12. vilket skulle bevisas ….

  🙂


 13. ArktisSaurus, det var inte mycket att komma med! Skall vi nu ner på ”kiss o bajs” stadiet innan du känner dig riktigt hemma i diskussionen?


 14. Du missuppfattar nog även detta, Saurus:

  Det är du som bevisar de saker jag, ibland tentativt, lägger fram.

  Men du har rätt i att det sker hela tiden.


 15. Saurus, kanske skulle du undersöka möjligheten att få en 20-årig AMS-utbildning som havsbiolog och ishavsforskare.
  Vem vet, kanske lyckas du på denna fördummande läroanstalt så småningom få ihop en 1-betygsuppsats som bevisar att is per definition ökar vätskemängden i haven. Slutsatsen blir dessutom lysande och nödvändig, även om Al Gore blir jävligt sur. Vi är således beroende av ”global warming” för vår egen överlevnad om vi nu inte vill dränkas till döds av all jävla smältande havsis som uppstår av kyla.

  Det går säkert bra med dina studier, under tiden kan du om inte annat tryggt och säkert leva på bidrag under större delen av ditt liv.


 16. Adolf H: Nu spårade det lite ut till att bli OT iof (kan inte se saurus svar iof). Men nej havsis påverkar INTE havsnivån. Men om landisen på tex grönland eller Arktis börjar smälta så kommer detta påverka havsnivån

  /K


 17. Anarkandi: SOm jag sa ovan – havsissmältning påverkar INTE havsnivån – och på Antarktis (skrev fel ovan) har man, än så länge, inte hittat någon olja.

  Men jag antar att du egentligen menar på att AGW är ett hot mot mänskligheten och att avsmälningen av grönlandsisar och antarktiska landisar är hotet – att beblanda detta med oljeutvinning på arktis är bara ett sätt att försöka förstärka intrycket att industrin och framförallt oljeindustrin är roten till allt ont (missförstå mig rätt – förbränning av olja är inte nyttigt) 🙂

  /K


 18. Världen skulle bli bättre på många sätt utan olja, framför allt skulle demokratier inte längre behöva göda diktaturer som Venezuela eller arabstaterna.


 19. Hjälp……..! Here we go again…….


 20. Anonymosaurus har en poäng förstås eftersom Chavez blev demokratiskt vald. Att han sedan har infört och försökt införa lagar som begränsa demokratin och förstärker/förlänger hans makt är en annan sak. Det försökte ju tom Berlusconi i Italien – som man också kan ifrågasätta om det är en demokrati iof 😉

  /K


 21. Joddå, visst har Chavez gjort statskupp.
  Bara inte denna gången …
  Eller man kanske skulle kunna säga att han gick skickligare tillväga nu …


 22. För Venezuelas del är det bara en tidsfråga innan det blir total diktatur under Chavez.

  Trots gigantiska inkomster på olja lyckas denna sossefjant köra landet totalt i botten. Det är en bedrift i sig.

  Inflationen skyhög, prisstopp och hot om förstatligande av marknader som inte lyssnar på planekonomiens ljuva sirener. Behöver jag säga mer?


 23. Saurus, jag kan inte minnas en enda gång du har lyckats påpeka något där jag har haft fel. Jag kan faktiskt knappt minnas en handfull saker där du öht försökt påpeka något i sak.

  Men denna gång korrigerade du dig inom bara en kommentar. Grattis!

  Klart du skall ‘skriva ut och rama in’


 24. Kan ni sluta gnabbas utan resultat om denna i stort sett omöjliga fråga om sjukhuskostnad. Det beror ju helt på hur man räknar och vilket slags vård man får.

  Ett allmänläkarbesök (säg 10-15 min) kostar ca 1500-2000 kr om man måste betala det själv (min far råkade bla ut för att lägga ut detta när han bodde i bryssel och var hemma på besök).
  Men vad det egentligen kostar med vårt vårdsystem, då per capita tex är en annan sak. Och vad det kostar per behandling årligen ger ytterligare en siffra…

  När jag blec sjuk i Canada behövde jag en läkare och det kostade då ca 70CAN$ för 5 min besök – som jag förvisso fick ersatt av min hemförsäkring iof…

  /K


 25. Titta Klas, du komer ju med en vederhäftig uppskattning. Att samma sak i Kanada kostade ca 400 kr är ju väldigt relevant om man nu vill jämföra prestanda i olika system.

  Det finns ju dom som totalt skiter i vad saker kostar, bara dom får bränna andras pengar. Men dessbättre är det bara dom värsta stollarna. Däremot är jag tämligen säker på att de flesta, även de som jobba med det, inte har en aning om vad som är rimligt/orimligt.

  Sen är jag dessutom säker på att Kanada (som också är en välfärdsstat) inte är billigare (dvs bättre) genom att läkare och sjuksyrror tjänar mindre. Snarare tvärtom …

  Men för att öht förstå ovanstående resonemang, och ffa dess relevans måste man förstås ha faciliteterna på plats längst uppe, och i fungerande skick …


 26. Ja detta var en helt privat läkare i Whistler, mao konkurransen bland sjukhus/läkare var inte direkt mördande 🙂

  Så det var inte på ngt sätt ngt rabatterat eller prispressat pris – utan en prislapp ungefär som om jag hade lämnat in skidorna på slipning eller ngt liknande…

  Hostmedicinen jag hämtade var ganska billig den med om jag minns rätt, och stark…

  Som sagt Kanada har också ett relativt generöst skyddsnät och välfärdsprogram, dom har (om jag läst rätt) ca 70% allmänt finansierad sjukvård och resten är helt privat, och kliniker och sjukhus är till största delen privatägda.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_and_American_health_care_systems_compared

  /K


 27. Nu följer ett spännande halvår (eller några stycken .. ) för att se om poletten faktiskt ramlar ned.

  Och jag tror inte att idogt skakande på huvudet hjälper därvidlag.

  Att fatta poängen kan ingen annan göra åt dig, inte ens den som fått skedmata dig med självklarheter ända hit …


 28. … man måste förstås ha faciliteterna på plats längst uppe, och i fungerande skick …


 29. Sjukvård får kosta hur mycket som helst för tokvänstern, bara den är jämlik och lika dålig för alla. Privata initiativ är förbjudna eftersom det är fult att driva företag med lönsamhet inom vården. Typiskt jantefjanteri.

  Vem minns inte Socialstyrelsens övergrepp på Medanalys och Lennart Ransnäs 1995. se länk http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0008/16/medanalys.html

  Unanders svåger var chef för det statliga/kommunala företaget som drev samma verksamhet men hade svårt att konkurrera vilket i vanlig ordning alltid blir fallet när okvalificerade politiskt tillsatta personer skall driva verksamhet.
  De såg inte bristerna i sitt eget dåligt skötta företag, utan Medanalys fuskade eftersom de producerade mera, billigare och tjänade pengar. Det sistnämnda är fult och går inte för sig inom vården, att det blir billigare för alla spelar ingen roll.

  Vi vet alla hur det gick, Ransnäs fick efter många år upprättelse och friades på alla punkter och kärringen Unander fick 2,5 millioner som plåster på såren för sitt maktmissbruk. Snacka om mygel och vänskapskorruption.

  Historien kunde ha slutat där, men det blev en vända till för Ransnäs när han i början av 2000-talet öppnade läkarpraktik på Hisingen. Enligt en socialdemokratisk landstingspolitiker hade han för många patientbesök per dag. Sådant går inte för sig, d v s att vara effektiv och tjäna pengar och i slutändan sänka kostnaden för sjukvård. Han fick klappa igen en gång till.

  Lägg ner landstingen, de kostar bara pengar och tjänar bara som födokrok för inkompetenta politiker som måste belönas inom partierna.


 30. Smaka pa det här:
  http://www.expressen.se/1.86829

  I kombination med detta:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=817558

  och detta:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=43474655448&ref=ts

  sa blir det ganska tydligt vad vänstern star för. Man vill helt enkelt att barn ska fara illa, och föräldrar ska hindras att hjälpa sina barn.

  Det är ju faktiskt en principsak.


 31. Joel: Dn artikeln demostrera tydligt: Om inte alla får skall inge få – menatliteten !

  Jag fattar fortfarande inte varför det skall vara så fult att köpa sig ngt bättre än vad vissa kan ? Om man inte försämrar för andra så spelar det väl ingen roll – och här handlar det inte om att ta av offenmtliga medel – utan att istället underlätta för offentlig sjukvård (tvärtom: ett litet antal barn som inte går dit utan går till privatläkare !).

  Och grundkravet måste väl var att ALLA barn har rätt till en viss nivå av sjukvård – inte som dom skriver att ingen får ha rätt till en bättre sjukvård !!?

  /KKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: