h1

Ännu mer hyckleri

september 23, 2008

Som den här bloggen tidigare har påpekat är vänsterns kanske mest framträdande och gemensamma drag det fantastiska hyckleriet: stapla klyschor om solidaritet, rättvisa och altruism på varandra, och använd dem som låtsasargument för att du själv ska få mer pengar utan att behöva arbeta mer. I den här grenen är kulturvänstern nog den mest uppenbara. I ett fullkomligt sanslöst inlägg i DN (var annars?) skriver ett gäng flummare stora ord om hur viktig kulturen är i ett samhälle som blir mer och mer besatt av konsumtion och ekonomisk lönsamhet. De säger sig värna mer om kvalitet än om volym, mer om det immateriella än det i kronor och ören mätbara. De är kort och gott människor som har förstått vad om är viktigt, och det är inte pengar och prylar utan kultur! Konst! Teater! Så vad är poängen med deras inlägg, förutom att de vill berätta för världen hur förträffliga de själva är?

Jo då, att få mer pengar från staten!

Det visar sig nämligen att den ”kvalitet” dessa självutnämnda frälsare producerar inte klarar av att bära sina egna kostnader (den är inte lönsam). Och vem uppfattar det som ett problem? Utövarna så klart, de som inte bryr sig om pengar och konsumtion utan värnar den viktiga kulturen som ett inslag i demokratin.

De säger alltså: ”det är vi som står för det demokratiska i samhället, och även om ingen vill betala för det så har vi rätt till kravfria pengar från staten. Och inte nog med det, vi kommer medan vi kräver att få dessa pengar påpeka att vi inte bryr oss om pengar eftersom sådant är ytligt och ovärdigt.”

Är det inte fantastiskt? Är det inte så självmotsägande att man undrar om de själva ens fattar vad de säger? Om de på allvar menar att konsumtion är meningslöst och att konsten aldrig måste vara lönsam så är det väl bara att smälla upp sina pretentiösa pjäser utan att kräva betalt för det? Staten kommer garanterat inte lägga sig i, det finns inga lönsamhetskrav på några privata företag över huvud taget från regeringens sida.

Om ett företag går med förlust så är det företagets eventuella problem, så varför blanda in detta som ett argument i debatten om statliga bidrag? Jo, för att säga att det är fel av människor (alltså konsumenter) att kräva att de ska få något tillbaka för pengarna de väljer att spendera. Kulturvänstern ska få pengar utan motkrav, utan någon önskan om en speciell motprestation. Det är vad den menar när den agiterar mot begreppet ”lönsamet”, inte att de själva gärna går med förlust bara de får föra ut den livsviktiga kulturen.

”Vi vill ha betalt utan att den som betalar ska ha rätt att ställa några krav på oss och vår verksamhet. Det är sann demokrati och ett steg mot ett bättre samhälle med mindre konsumtionshets och upphöjandet av högre värden än pengar”.

Löjeväckande är bara förnamnet.

Annonser

7 kommentarer

 1. JESÚS ALCALÁ som en bland många undertecknat DN artikeln, var väl jeppen som försnillade en massa SIDA pengar på ett meningslöst projekt någonstans för ett antal år sedan. Ja, dessa kulturkoftor är fullkomligt sanslösa.

  http://www.teatermaskinen.com/svenska/

  Ovan ett exempel på totalt meningslös ”kommunistteater” ingen tittar på men som finansieras med våra skattemedel. Dessa kultursnobbar vet vad som är fint minsann och hur folket skall fostras. Sverige är ett sjukt land.


 2. Jag måste bara delge er detta. Ett telefonväkteri med Anders Borg, som dryga 38 min in blir uppringd av en saurus-typ, som är så osannolik att man nästan måste tro att det är någon som driver med Borg och SR.

  Jag vet inte säkert själv. Det är så tokigt att det måste vara på skoj, men han låter så övertygande att jag ändå tror att han är äkta. Iaf nästan.

  Lyssna själva!

  http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1637


 3. Förtydligande:

  Det är Studio Ett från i måndags (22/9) som det gäller. En bättre länk är (och det är kring 38:40 min in det blir riktigt roligt)

  Lyssna här:

  http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1363467


 4. Ja jösses, nu vet vi vad Saurus heter på riktigt också.


 5. Nåja, det där tror jag faktiskt inte riktigt på.

  Det är sant att du inte argumenterar …

  Men jag är tämnligen övertygad om att du själv tror att du ‘argumenterar’ emellanåt, men i andra sammanhnag. Förmodligen gör du det då just med ‘idioter’, dvs med sådana som bekräftar dina förvirrade idéer.

  Man blir inte så hopplöst bortkommen som du är alldeles på egen hand, utan detta har givetvis skett i umgänget med andra människor, men sannolikt bara sådana som säger sånt du redan vill tro på.

  Felet du gör är att tro att du tänker när du egentligen bara rör om i din gryta av unkna fördomar och villfarelser …


 6. Som sagt, våra vänstervridna kulturknuttar är nog de mest aningslösa av alla. Efter åratal av vänsterdominans under sossar liknar kulturpolitiken mer forna Sovjets bisarra och korrupta kulturyttringar än något annat.
  Dessa kulturarbetare tar inte bara för givet att bli försörjda av staten, dessutom lider de flesta av megalomani. De vet och kan minsann vad folket behöver och ser det som en nåd, att i sin självupphöjda storsinthet, delge oss övriga byfånar det som är ”riktig” och fin kultur.

  Jag har fortfarande kontaktyta mot d s k kulturarbetarna genom min profession. Större själviska egon finns i de flesta fall inte, med tyvärr få undantag. Myglandet för anslag till diverse meningslösa kulturprojekt är omfattande och inkluderas i vår politiska struktur. Slöseriet är omfattande. Politiskt bundna beslutsfattar, högt som lågt, styr resurserna och tyvärr endast sällan till vettiga projekt.

  Nej, mer hårda tag i kulturpolitiken och ställ tydliga krav. Kulturkoftorna har alldeles för länge parasiterat och fått åka okritiserade i sin egen gräddfil.


 7. Ja han ”danny” hade väl inte funderat igenom hur verkligheten funkar riktigt.

  ”Bidrag för att inte jobba/Bidrag för att exprimentera med egen livsmedelsförsörjning”.

  Det behöver han väl inte ngt bidrag för ??
  Försörjer man sig själv så behöver man väl inte ngt bidrag ?
  Och vem skall betala för alla dom som inte ”vill” arbeta ?

  ”Jag vill också försörja mig, men inte jobba åt ngn annan”
  Gör inte det då – starta eget ! 🙂

  Jag fattar inte tankegången. Vill man inte arbeta i ett kommersiellt företag så finns det ju massro av alternativ ?

  Inte minst så kan man väl gå samman ett par stycket och skapa ett eget kooperativ på landet om man vill !? Fastigheter i norrlands inland är tex väldigt billiga.

  Det kanske är svårt att försörja sig på sitt jordbruk där invänder kanske ngn ? Javisst – det är det kanske- men varöfr skall andra då försörja dom som vill bo så om man inte ser ngt värde i det ? Man kan ju tex söka bidrag för boskapsskötles för att hålla landskapet öppet, eller jordbruksbidrag för miljövänliga grödor osv – men allt sånt kräver givetvis ”arbete”!

  /KKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: