h1

Saklighet

oktober 7, 2008

En slående faktor i debatten om finanskrisen är den ena sidans totala avsaknad av saklighet. Lotta Gröning på Aftonbladet undrar varför ”kapitalismen” inte ifrågasätts, men förklarar inte vad denna ”kapitalism” faktiskt är i praktiken och ger inga förslag på några alternativ. Bo Rothstein fick debattutrymme i SvD för att hävda att krisen beror på att amerikaner är obildade (och att den amerikanska finansmarknaden är helt oreglerad, givietvis utan belägg), och diverse extremistiska bloggare gnäller över att ”kapitalismen” eller ”nyliberalismen” inte fungerar. Sällan eller aldrig försöker någon av dessa skrikvilliga debattörer komma fram med något sorts sakligt argument, varken för eller mot någonting. De har bestämt sig för att krisen beror på en fullständigt oreglerad marknad utan statlig inblandning, och då hjälper det inte hur många som än försöker förklara att så inte är fallet. Den skrikande sidan vägrar lyssna, vägrar begripa, vägrar argumentera. En bloggare med avvikande åsikt gör faktiskt ett försök till analys, och visar bland annat att den svenska finansmarknaden är lika avreglerad/reglerad som den amerikanska. Hur ofta har det argumentet framförts i debatten, från hans egen sida?

Jag undrar vad det är som gör den skrikande sidan så osaklig, varför föraktar den fakta och kunskap så mycket? Varför tror den sig ha relevanta åsikter när det enda den faktiskt gör är att skrika ”orättvist!” för att sedan direkt stoppa huvudet i sanden?

Visst finns det inte bara en enda enkel förklaring till finanskrisen, men att klaga över totalt oreglerade marknader eller ”kapitalism” och sen konsekvent vägra motivera, argumentera och belägga är bara… tragiskt. Tänk om sådana människor fick styra samhället, var skulle vi hamna då? Jag vågar knappt tänka tanken.

Annonser

5 kommentarer

 1. Idag komm ytterligare en bra sammanfattning av vad som är den största boven bakom krisen och att den har uppstått:

  Stefan Fölster óch Jonas Frycklund om finanskrisen


 2. De flesta vill få sina föreställningar bekräftade, inte minst i kristider. Att inte se den moraliska dimensionen i Statens roll är statsblindhet, se gärna vidare kommentarer och min senaste månadskrönika på http://www.stateblind.eu


 3. http://erixon.com/blogg/?p=1584

  Det säger väl allt, alla andra kommentarer överflödiga.


 4. http://erixon.com/blogg/?p=1584


 5. Det säger väl allt om bolånekrisen i USA. Vänstern ligger bakom som vanligt, allt skall vara gratis.

  Och för en gång skull håll käften Saurus, detta begriper du dig ändå inte på.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: