h1

Vänstern vill inte arbeta

oktober 27, 2008

Äntligen!, vill man ställa sig upp och skrika. Äntligen en representant för vänstern som vågar gå ut och öppet och ärligt förklara vad hela den socialistiska argumentationen går ut på: mindre arbete. Nina Björk, denna intellektuella gigant, skriver i DN att hon inte förstår målsättningen att man ska jobba. Eller jo, hon förstår att ”vår ekonomi kräver det” (vad nu det kan tänkas innebära), men inte varför ”dessa många och långa arbetsdagar” inte ses som ett misslyckande för samhället. Vid den här tiden borde ju maskiner jobba åt oss, så som det utlovades på 1880-talet.

Nina Björk, om du läser detta kan jag göra dig lugn. Det finns nämligen ingen i detta samhälle som kräver att du ska jobba. Om du inte vill det så låt bli. Om du vill säga upp dig från sitt säkerligen otroligt krävande arbete på DN så kommer ingen hindra dig. Det finns bara ett enda krav som människor har rätt att ställa på dig om du slutar arbeta, och det är du då inte heller gör anspråk på deras resurser. När du lägger dig på soffan och njuter av din lediga tid som arbetslös ska du inte tro att du samtidigt har rätt till ”gratis” vård, konsumtion eller trygghet eller något liknande. Du har inte rätt till några resurser över huvud taget, ingen konsumtion, ingenting. Du har bara rätt till dig själv och din tid. Vad du väljer att göra med den är upp till dig, så länge du är beredd att ta konsekvenserna av dina handlingar.

För du förstår, Nina Björk, om ingen arbetar finns heller ingen ”trygghet”, ingen mat, inga kläder, inget rinnande, renat vatten i kranen, ingen elvärme, ingenting. Det är därför vi (någon) måste arbeta: om vi inte gör det så dör vi. Om du vill dö kan du hoppa från Västerbron, men tro för all del inte att du har rätt att överleva på andras bekostnad om du väljer att inte själv skapa din egen överlevnad genom arbete. Gör inga sådana anspråk på andra människors pengar, på resultatet av deras arbetsinsatser. När du slutar med det får du göra precis vad du vill med den tid du har. Ingen kommer hindra dig.

Det är ett löfte.

Annonser

2 kommentarer

 1. Jag kan förstå hennes resonemang. Men det vittnar också om en naivitet och ett oförstående för vad arbete och ekonomi är !

  Visst kan en maskin idag göra ett arbete väldigt mycket mer effektivt än en människa. Men det är väl det som är grejjen – om människan vill lägga mertiden på fritid eller mer lönsamhet är upp till var och en (i ett fritt land iaf) – men som du påpekar – man har inte helelr rätt att kräva ngn annans effektivitet om man väljer fritiden.

  Hon har också direkt fel i ett stycke:
  ”Och vad gör vi? Vi arbetar. Vi arbetar våra åtta timmars arbetsdagar precis som vi gjort i hundra år. Som om knypplingsmaskinen aldrig uppfunnits. Som om tid aldrig frigjorts. ”

  Nej – i början av industrialismens era var det inga 8h arbetsdag -. snarare 12-14h, och då för att precis överleva. Idag kan vi leva i ett överföld med ett varmt ombonat hem, kylskåp, TV, resa, och t.o.m i vissa fall ha en bil eller två – allt detta för 8-10 h arbetsdag (de som har stor villa och två bilar jobbar sällan 40 h i veckan om man inte haft tur ellar har ärvt en massa pengar 🙂 )

  Men vill man istället ha 6h arbetsdag, eller varför inte 4 – så kan man ju flytta till en kall 1 rummare i utkanten av en småstad – men tom med halvtid skulle nog pengarna då räcka till värme och ett kylskåp – och till och med en tv

  /K


 2. Visst är det så. Maskiner har gjort att vi kan producera enormt mycket mer välstånd än förut, men i princip skulle vi kunna leva på medeltidsnivå och inte arbeta någonting. Det har dock folk valt att inte göra, eftersom de inte nöjer sig med det lilla som enbart maskiner skulle kunna producera utan mänsklig hjälp. Vi har använt tillväxten till mer konsumtion, inte mindre arbete (även om du så klart har rätt i att folk jobbar mindre nu än för 100 år sen).Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: