h1

Vänstern har inte vunnit

november 4, 2008

Visst har vänstern varit lite extra självgod under hela finanskrisen, men i dag tar DN-kultur i från tårna med rubriken ”Vakna vänstern, ni har vunnit!”. Diktaren Kay Glans (som presenteras som ingående i ett ”forskningsnätverk”) påstår att Kinas och Rysslands framsteg samt USA:s problem innebär att världen går mot en värld med ”nya spelregler” och att detta innebär att vänstern har vunnit.

Men vänta en sekund. Ryssland? Kina? Är inte detta två länder som tvingades överge det missbildade socialistiska systemet och öppna upp för marknadslösningar? Är inte detta två länder som tack vare mer öppenhet, mer marknad, mer frihet och mindre socialism har gjort framsteg? Låt gå för att deras regimer är totalitära, men är det därför de har blivit rikare? Snarare har de ju blivit mindre totalitära. Samtidigt har USA:s regim blivit mer totalitär under de senaste 8 åren. Irakkrig, Patriot Act, massiva budgetunderskott för att stimulera ekonomin, en riksbank som vräker ut låtsaspengar och sätter räntan långt under marknadsnivå för att på konstgjord väg öka produktionen, är detta fria marknadslösningar? Att sådana åtgärder leder till ekonomisk kris, är det ett bevis för att vänstern har ”vunnit”? Möjligen i omvända världen, men i den verkliga världen är det snarast tvärtom. Kina och Ryssland har lämnat socialismen bakom sig och låtit marknaden göra det ekonomiska jobbet, med goda resultat. USA har expanderat sin statsapparat och ingripit i den fria marknaden och har därmed skapat en finanskris. Trots denna finanskris, trots Sarah Palin, trots massmediernas svartmålning, trots Irakkriget och trots Bushs monumentala impopularitet har den republikanske kandidaten, frihandelsvännen och skattesänkaren John McCain, faktiskt en liten chans att vinna valet. Han kommer inte göra det, men om det var så att vänstern har vunnit så hade han inte ens varit i närheten. Dessutom är inte Obama den socialist som den svenska vänstern verkar vilja tro utan en ganska klassisk demokrat med amerikanska mått mätt. USA kommer inte förändras mycket under hans styre.

Nej du mr. diktare, om vänstern har något att hoppas på i denna liberaliserande och globaliserande värld så är det Venezuela. Där har staten verkligen tagit på sig det ansvar som socialister kräver. Företag har förstatligats, rika har bestulits och den tärande klassen har belönats med näringslivets vinster. Låt oss om ett par år återkomma till vad allt detta har resulterat i.

Min gissning är följande:

USA har under president Obama fått budgeten i balans genom att dra ned på krigsutgifter, och den globala konkurrensen har tvingat fram entreprenörskap och nya företag.

Kina har vuxit ännu mer, liberaliserat ännu mer, och regimen har tappat ännu mer grepp om ekonomin. Det talas om fria demokratiska val.

Ryssland stretar på tack vare sina naturresurser, med en auktoritär regim som förlorar mer och mer inflytande och legitimitet

Venezuela ligger i spillror. Ekonomin är körd i botten, industrin har förfallit tack vare brist på investeringar, hyperinflation äter upp både bidrag och löner. Inbördeskriget står för dörren.

Och ”högern vann”, igen.

Annonser

4 kommentarer

 1. Det är ganska intressant att ”vänstern” avskyr McCain, en högerkonservativ, men samtidigt håller på en demokrat (som är högerliberal).

  Så den mer liberala kandidaten var favoriten.

  Nu tycker jag förvisso det är skitbra att han vann – men på den politiska kompassen så är jag ”liberal-vänster”. Socialister brukar ligga på ”auktoritär-vänster” – vilket innebär att dom egentligen har mer gemensamt med McCain !? 🙂

  F.ö. instämmer jag nog i din profetia – om det går bra i världen dvs.
  Usa blir i viss mån mer innåtriktat, och satsar minder på krig och mer på diplomati och förståelse utåt. Ryssland kan troligen få mer inflytande över många forna sovjetrepubliker, men missnöjet komemr troligen börja pyra mer och mer iunder putin/mededev).

  Venezuela: Well har inte deras ekonomi mer eller mindre kraschat ? Nu börjas det med ännu mer ”åtgärder” för att möta resultatet av de förra. Och ledaren blir mindre poulär och kommar kanske (!?) återuppta vägen mot diktatur genom olika förlag i parlamentet.

  /K


 2. Visst är det lustigt? Jag tror att vänstern inte riktigt har koll på vad Obama faktiskt står för, och de kommer bli besvikna när USA inte är socialdemokratiskt om fyra år. Nåväl.

  Venezuela har i princip kraschat redan, men det kommer bli värre 🙂 lägre oljepris och mindre oljeberoende blir dödsstöten, då kommer Chavez tvingas begripa att det är arbete och inte omfördelning som bygger välstånd. Situationen där nu påminner ganska mycket om den som beskrivs i en viss politiskfilosofisk roman…


 3. Bra skrivet i DN faktiskt om finanskrisens orsaker och efterdyningar.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=849111

  Han har iof inte gått så djupt in på det som man kanske skulle kunna göra – det är mer av bloggformat – men ändå

  /K


 4. Tack för tipset, har skrivit ett kort inlägg.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: