h1

Jag myser!

januari 30, 2009

För lite drygt ett halvsekel sedan trodde många att den planerade ekonomin och socialismen skulle frälsa mänskligheten. Alla skulle få njuta rikedomens frukter oavsett storlek på plånboken, de skulle få makt över sin egen vardag och den samhälleliga produktionen och förenas i fred och frihet. Med facit i hand gick det inte så bra, de socialistiska projekten havererade ett efter ett, och idag återstår i stort sett bara ett utfattigt Kuba och ett Nordkorea som knappt är värt att nämnas.

Och ändå har somliga inte lärt sig någonting. Vänsterns nya Mesias heter Hugo Chávez, och på World Social Forum, en sammankomst för människor som vill konsumera mer än de vill producera, pratar han om ”den nya värld som är på väg att födas”.

Men planekonomi och den tärande klassens konsumtion på den produktivas bekostnad är ingen nyhet. Latmaskar och parasiter har i alla tider drömt om de arbetsfria inkomster som ska komma av att ”någon annan” gör jobbet åt dem: att företag ska betraktas som naturrersurser som växer upp ur maken vid behov och kan styras lite hur som helst, ”för samhällets bästa”. Dessa människor som tror att rikedom bara kan fördelas och aldrig behöver skapas har fått inflytande över många länder genom historien, och i samtliga fall har de misslyckats kapitalt. Det är inte så jäkla konstigt, av en otroligt enkel anledning: inget land och inget system kan någonsin konsumera mer än det producerar.

De parasiter som tror att de själva bygger samhällets rikedom med sin muskelkraft begriper inte (eller vill inte begripa) att grunden för att deras arbete ska bli möjligt är det rationella tänkandet hos den mest produktiva klassen. När ingen längre tar på sig ansvaret att styra ett företag, utveckla dess affärsidé och relationer, bygga nätverk och investera i effektivitet kommer heller inget muskelarbete finnas kvar. Parasiterna tror att rikedom skapas först när deras fysiska arbete sätter ihop fysiska produkter, men det är tänkandet som lägger grunden för en sådan process. Vem som helst kan arbeta med sin kropp, men det skapar i sig ingen rikedom. Arbetet måste ha ett syfte, och arbetet med att skapa detta syfte – det intellektuella arbetet – är det som leder till verkligt välstånd.

Om ett lands rikedom var korrelerat med arbetskraftens förbränning av kalorier skulle rankingen över BNP/capita se brutalt annorlunda ut än den gör idag. I själva verket är det tvärtom: de länder som gått ifrån primitivt jordbruk och industriproduktion och istället satsat på tjänster och utveckling är de rikaste. Det vill inte parasiterna kännas vid, eller så tror de att de alltid kommer kunna dra nytta av det intellektuella arbetet, oavsett om detta avlönas eller ej. De kanske tror att om svarvarna och plåtslagarna tar över Volvo så kommer ingenting förändras: de kommer även imorgon kunna ta plats vid sina maskiner och tillverka bilar, skillnaden blir den att de tjänar mer pengar eftersom den onda kapitalisten inte får någon del av vinsten.

På denna uppfattning vilar World Social Forum tungt: uppfattningen att man som kroppsarbetare kommer få mer pengar när det intellektuella arbetet försvinner. Dess sympatisörer kommer antagligen (dvs om socialismen får chansen att blomma ut till fullo) än en gång bittert få erfara att utan den produktiva tänkande klassens intellektuella arbete skapas inte längre någon rikedom. I Venezuela har den redan fördrivits, och det statliga oljebolaget får svårare och svårare att med sin sjunkande produktion finansiera Chávez vettlösa sociala reformer. Det är bara en tidsfråga innan bygget rasar ihop, och vänstern får krypa till korset igen. Jag ser verkligen fram emot att höra vilka ursäkterna blir denna gång. Hur kom det sig att socialismen misslyckades med att skapa ändlös rikedom till alla utan att kräva någon arbetsinsats? Hur kom det sig att avskaffandet av ägarklassen och sociala hierakier inte ledde till paradiset den här gången heller? Hur kom det sig att satsandet på det sociala framför det ekonomiska inte avskaffade fattigdom och lidande?

När man ser på World Social Forum kan man inte mer än se fram emot en framtid då socialister måste förklara sig och sitt systems misslyckanden, igen. Vi är en bra bit på väg.

(Till samlingen av socialister som snart ska få stå till svars lägger jag idag Reza Javid)

Annonser

4 kommentarer

 1. Du har nog rät i måycket av det du skriver. Skall bli intressant att se tex Venezuelas framtidsutveckling, sen gäller det förstås att tolka statistik och siffror – som i alla sammanhang går det för det mesta att vinkla.

  Däremot ser jag inte fram emot en ev. kollaps – tänk på alla som drabbas – och vilken instabilitet det medför i regionen 😦

  /K


 2. Visserligen synd om de som inte röstade på Chávez, men å andra sidan, sådan är ju demokratin. Och att kunna prata på allvar om ”socialismens kris”… där hjälper ju inga statliga garantipaket direkt!


 3. Ja,…Chavez är ett kapitel för sig minsann. När priset på olja rasar så far också denna ”tomte” all världens väg. Sant som sagt, är det någon någonsin som köpt annat än olja från detta land? Möjligen med undantag av rom, tobak eller snarlika produkter.

  Produktiv har Chavez aldrig varit utan ständiga hot om socialisering i vanlig kommunistisk anda. Prisstopp, tvång och galopperande inflation öppnar för svarta marknaden. Det är verkligheten i detta socialistiska paradis. Som vanligt med andra ord.

  Egentligen har detta land det bra förspänt. Även om jämförelsen haltar en aning så är det Sydamerikas ”Norge”. En totalidiot som Chavez ödelägger allt. Jag är i vart fall inte förvånad.


 4. Har för mig att oljan står för över 90% av Venezuelas export just nu, så något direkt välstånd skapar de ju inte. De importerar även mat, trots att de är ett jordbruksland. Imponerande.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: