h1

Revolutionen

februari 13, 2009

Idag recenserar DN-kultur en bok som hyllar revolutionen i Sydamerika, och specifikt Venezuela. Det gör den här bloggen också, men av helt andra anledningar.

I recensionen skriver Magnus Linton ”att Bolivias och Venezuelas statliga återtagande av gas- respektive oljesektorn varit bra drag har till och med marknaden bekräftat”. The Economist har en lite annan approach och skriver med anledning av Hugo Chávez tioårsjubileum att ”one reason for what OPEC estimates is a drop in oil output of around 1m barrels per day over the past decade is the politicisation of PDVSA (det statliga oljebolaget)” och ”PDVSA is months behind with payments to its suppliers, and some drilling rigs have stopped operating as a result. There are reports that the company is poised to make several thousand of its staff redundant”.

Vem ska man tro på? Svaret är uppenbart.

Så varför gillar den här bloggen Venezuela? Helt enkelt för att det är ett utmärkt exempel på socialism. Stora företag har förstagligats, det privata näringslivet mobbas, staten genomdriver enorma sociala reformer och omfördelar rikedom till folket i god demokratisk ordning. Dessutom är landet hyllat av vänstern, förutsättningslöst. Allt är frid och fröjd och äntligen skapas en ny värld, en ny ordning i vilken de svaga och fattiga tar makten över sina liv.

Allt detta är givetvis nonsens. Vad som händer i Venezuela är att de sämsta tar makten på de bästas bekostnad. Man försöker skapa ett system på de klassiska socialistiska målsättningarna om produktionslös konsumtion och ansvarsfri makt, och sålunda skapa ett samhälle med en kaka som kan ätas och ätas men aldrig ta slut. Det kommer fortsätta in i idiotin, tills människor svälter ihjäl på gatorna, och inte ens då kommer vänstern fatta vad som hände. Linton ger en liten skrämmande ledtråd när han skriver att ”när eliminerade offentliga sektorer ska återhämta sig i klimat där korruption och klientelism är livsstil hamnar projekten lätt i dynamiker som till slut tar över och dödar varje god intention”.

Dvs, går det illa så beror det inte på socialismen utan på den ”nyliberalism” som rådde innan.

Det är förvisso sant att Venezuela har gått långt till vänster de senaste åren, men för 15 år sedan (innan Chávez tillträdde) var landet inte direkt ”nyliberalt”. Enligt Heritage hamnade man i mitten av 1990-talet konsekvent en bit under världssnittet i ekonomisk frihet. Det mest liberala exemplet i Sydamerika är Chile som har ökat sin ekonomiska frihet de senaste 15 åren och vars tillväxttal ligger långt över de genomsnittliga sydamerikanska under samma period.

Så tiden kommer avslöja inte bara Venezuela utan hela socialismen, igen. Inget samhälle kommer någonsin kunna dela ut gratis pengar till sina sämsta utan att på något sätt stötta de bästa. Det går inte att sparka ut de produktiva och tro att man även i framtiden kan leva på deras pengar.

Kom ihåg var ni hörde det först. Vi lär återkomma i ämnet.

Annonser

2 kommentarer

  1. även om chavez får sabba landet ifred nu och det går åt helvete så kommer inte socialisterna ta någon lärdom av det. Det finns två möjligheter:

    1) antingen skyller man på att nån liten detalj av det socialistiska samhällsbygget fortfarande var förbisedd, så att de onda marknadskrafterna fick spelrum att kullkasta utopin.

    2) eller så kommer det heta att resten av världen inte var redo, och att det hade funkat skitbra om bara alla andra länder hade varit progressiva och visionära nog att omfamna ”2000-talets socialism”.

    Hur gick diskussionerna i Atlas Shrugged när det kommunistiska syskonföretaget gick omkull? Har för mig att det var något i stil med alternativ 2 =)


  2. Ja precis, det är en alldeles för girig värld för att den goda socialismen ska kunna fungera. Om mänskligheten bara vore skapad på ett annat sätt… jag tror du delvis har rätt – socialisterna kommer hitta nåt att skylla på – men vi andra kan ju alltid peka på att de aldrig nämnde de faktorerna innan det kraschade. Varför då, kan man undra. Ordet ”efterkonstruktion” är vitalt för att förstå.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: