h1

…men sjukvården är bra!

februari 23, 2009

En ung kubanska berättar i DN (kulturdelen!) om uppväxten i en socialistisk planekonomi där människor fostras till lydnad.

”Ransoneringskorten försåg oss med våra kroppars basbehov och de långa köerna förvandlades till en oskiljaktig del av den dagliga rutinen.

[..]

I denna atmosfär av permanent brist på nästan allt kom vi att älska de materiella tingen. Vi trollbands av det vi såg i utländska tidningar och samlade varumärken, tomburkar och etiketter.

[…]

Vår respektlöshet växte med den ekonomiska krisen på 90-talet, då vi såg hur våra föräldrar – på rekordkort tid – gick från att vara vaksamma partimedlemmar redo att offra sitt liv för saken till att rikta hädande anklagelser mot regeringen, ge sig ut på svarta marknaden och lämna sina trygga jobb för illegala arbeten.”

Med andra ord: socialismen funkar så uselt i praktiken att människor måste skapa en egen svart marknadsekonomi, inte bara för att fylla sina magar utan dessutom sina sinnen. Det finns ingenting positivt med att leva i ett samhälle där man hela tiden begränsas och hålls tillbaka från ”den småborgerliga svagheten att vilja äga något”. Den enda konsekvensen av att försöka sudda ut människors önskningar om ett bättre liv är att de blir desillusionerade och cyniska. Man skapar inte en bättre mänsklighet genom att kväva dess innersta väsen och tvinga individer att leva som identitetslösa kuggar i ett rostigt maskineri. Socialismen handlar därför inte om att skapa ett mänskligt samhälle, utan om att försöka ta ifrån människan allt det som gör henne till människa: strävan, drömmar och ambitioner. När individen inte längre tillåts att av egen kraft skapa något åt sig själv och uppfylla sin egen potential och sina drömmar tappar hon all ork att göra någonting, och det är anledningen till att varje planekonomi i historien har misslyckats. Ändå finns det de som aldrig lär sig…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: