h1

Tack!

februari 28, 2009

DN:s glädjande opinionsundersökning visar (förhoppningsvis) åtminstone två saker:

1. Folk förstår att den ekonomiska krisen inte är regeringens fel
2. Folk förstår att man inte kan spendera hur mycket skattepengar som helst på att rädda olönsamma industrier

Egentligen har finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen inneburit ett guldläge för oppositionen och dess demagoger. Man har kunnat skylla allt elände på regeringen och kapitalismen och visat att här har vi minsann ett gäng som inte bara förespråkar det system som skapade krisen utan dessutom är likgiltig inför dess effekter. När vanligt folk drabbas av massarbetslöshet står regeringen där med armarna i kors och ägnar sig istället åt att rädda bankfolkens bonusar.

Det intressanta är att det är i princip exakt vad vänstern har gjort. Att det trots alla klatchiga slagord och enkla argument inte har fungerat kan faktiskt bero på att vanliga människor har börjat se igenom populismen. Det är i så fall långt viktigare än att Alliansen – som trots alla sina brister är det enda alternativet i svensk politik – hämtar igen ett till synes ointagligt försprång. Att mantran som budgetbalans och statsfinansiellt ansvarstagande just nu vinner över skrikandet efter mer stimulanser är faktiskt alldeles, alldeles underbart. Låt oss hoppas att det är en trend som håller i sig, för om det är något det här landet skulle må bra av på sikt är det mer ekonomisk bildning och mer insikt om var statens pengar egentligen kommer ifrån.

2 kommentarer

  1. Fördel alliansen! De som utryckt att alliansen är rökt får nog äta upp det. Reinfeldts ledarskap vinner i längden så nu laddar vi för omval 2010!


  2. […] Bloggat: Stefan Tornberg, Din ledamot i riksda…, Fredrik Malm, Kent Persson (m) blo…, SÄFFLEMANNEN, Zac’s åsikter på ett…, SCHLAUG.SE, guero, Bloggarna.se, Kommunisternas blogg och Fredrik Axelsson, Historiskt tapp i opinionen för s/v/mp, Döttlopp mellan alliansen och vänsterkartellen, Gapet har blivit en dörrspringa, Nu kommer vi tillbaka …, Tack! […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: