h1

Reinfeldt vs Sahlin

mars 1, 2009

Många borgare (främst de som står till höger om de gamla moderaterna) verkar tycka att Fredrik Reinfeldt är mesig och utslätad. Jag håller inte alls med, jag tycker han är mer på hugget än de flesta svenska politiker. Dels är han tydlig och uppenbart kunnig, och dels är han sansad och skriker inte bara högt som vissa andra. Han har därtill förmågan att vara lite bitsk och elak, men inte på ett Göran Perssonskt sett utan mer subtilt och ”snyggt”. Han påminner på så sätt lite om Carl Bildt, en av de bästa politiker vi har i det här landet.

Det är kanske inte så konstigt att han i Synovates opinionsundersökning har betydligt högre förtroende än populisten och virrpannan Mona Sahlin. Sosseriet trodde nog att Mona skulle gå hem hos vanligt folk, med sin specialitet som går ut på att lägga huvudet på sned och säga ”men Fredrik, tycker inte du att…” och så nån meningslös utläggning om hur synd det är om den ena eller den andra.

Reinfeldt är en statsman med kompetens och pondus, och även om man kan önska mycket mer av den borgerliga Alliansen så har Sverige åtminstone begåvats med en eftertänksam och bestämd politiker, som dessutom är vettig. Palme hade också sin charm, men var riktigt uselt upplyst om ekonomi och direkt farlig för landet. Sahlin har varken charm eller kompetens och inger sannerligen inte något förtroende. Att hon skulle kunna få makten och ansvaret att leda Sverige genom kristider som denna är något man kan drömma hemska mardrömmar om. Att hon dessutom vill ha kommunisten Lars Ohly (som finansminister kanske?) och tomtarna i miljöpartiet i sin regering är ännu värre.

Sossarna har trots allt visat sig vara ett ganska pragmatiskt parti som inser fördelarna med marknadsekonomi och fri företagsamhet, även om det sällan låter så i retoriken (ja, Sverige är faktiskt ett av de mest företagsvänliga och marknadsliberala länderna i världen). Med Sahlin har de fått en partiledare som inte ens kan få folk att tro att hon står på deras sida. Än mindre lyckas hon förmedla ett trovärdigt budskap angående hur hennes parti skulle hanterat krisen. Allt handlar – trots det billiga snacket om att återupprätta arbetslinjen – bara om att ösa ännu mer skattepengar över bidragstagare och olönsamma företag, och det är mycket positivt att väljarna nu verkar förkasta sådana idéer.

Annonser

4 kommentarer

  1. En Socialdemokratisk ledning som får Kalle Anka att framstå som ett geni samtidigt som en borgelig Alliansregering styr och helt har slutat lyssna på folket som tillsatte dom … man kan inte annat än att le lite kryptiskt och undra hur långt det ska behöva gå innan det totala sammanbrottet.


  2. Ja det återstår att se. Risken är stor att hela världen drabbas av en brutal lågkonjunktur när den nya lånebubblan, som nu håller på att blåsas upp – brister.


  3. Det är ju mest det att man vet att Reinfeldt är en mycket duktig debattör. Detta har han dock tonat ned nästan helt nu som regeringschef. Och visst är det rätt, allmänheten vill ha det så, men som supporter så längtar man ju efter den tekniskt skicklige sluggern som får in slag rakt i motståndarens solar plexus.


  4. Det lär vi nog få se i valrörelsen!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: