h1

Tacka fan för det

mars 1, 2009

DN rapporterar om att bankerna idag ställer högre krav på utlåning än i den numera stendöda högkonjunkturen, trots Riksbankens räntesänkningar som man uttrycker det. Ja tacka fan för det. Den ekonomiska krisen beror till större delen på att det har varit alldeles för lätt att låna pengar, vilket har ställt många banker på ruinens brant. Att i ett sådant läge förvänta sig att man från politiskt håll genom räntesänkningar kan få ner överbelånade privatpersoners (och därmed väljares) räntekostnader är en sak, men att hoppas eller ens tro på att ännu fler ska hoppa på tåget är ju bortom korkat. Till och med statliga SBAB har skärpt kraven, och när den institution som enligt Thomas Östros har fungerat som en ”prispressare” på bolånemarknaden (ja, han såg det som något positivt) börjar förstå att man inte kan låna ut pengar hur vidlyftigt som helst, då är det allvar.

Annonser

3 kommentarer

 1. Att låna pengar har tidigare setts nästan som en rättighet av pöbeln, vilket det absolut inte är.

  Alla högkonjunkturer som utväckläs till ekonomiska kriser har alltid i historien berott på att utlåningen har skenat iväg, varför lär man sej aldrig?

  Måste man kanske skärpa lagen kring utlåning? eller måste vi införa ekonomi som ämne i grundskolan?
  Det sistnämda är nog ingen dum idé


 2. Det enkla svaret är nog tyvärr att folk är giriga, och på helt fel sätt. Det finns en tydlig diskrepans mellan att anse sig vara förtjänt av något och att anse sig vara i behov av det. Förtjänt är man när man genom sin egen lön och sin egen förmåga har råd att betala för den konsumtion man önskar sig, men de flesta människor tycker sig ha rätt till vad de BEHÖVER. Behöver man låna pengar till ett boende man vill ha så ska man få det, oavsett om man har råd eller inte, och det är regeringens sak att fixa det. Det är mycket tragiskt, men förhoppningsvis är marknaden självsanerande på så sätt att bankerna faktiskt börjar ställa krav och tänker långsiktigt. Men visst, bred ekonomisk bildning vore också otroligt lönsamt i längden.

  Förresten, om du är samma ”ah” som förut, såg du inlägget tillägnat diskussionen på Röda Malmö-bloggen?

  https://whoisjohngaltse.wordpress.com/2009/03/01/vad-ar-egentligen-socialism/


 3. Det var ju faktiskt inte så länge sedan vi hade bankkris här i sverige, men det värkar vara glömt, Handelsbanken mins nog.

  Giriga är nog alla människor, mer eller mindre, oavsett om man är socialist, nyliberal eller nationalist. Girighet hör väl till känslorna, typ som kärlek och hat. Och vissa har svårt att kontrolera sina känslor.

  Självklart ska man få låna, det är ju upp till bankerna att bedömma riskerna och bevilja lånen. Men jag tycker bankerna SKA vara hårda, oavsett konjunkturläge.

  Jo jag bevaker det inlägget, men jag tycker det är dax för socialisten att komma med något.
  Mycket bra skrivit för övrigt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: