h1

Statskapitalism?

mars 5, 2009

På den här bloggen gillar vi att spekulera i vilka ursäkter vänstern kommer använda sig av när Venezuela kraschlandar efter sina socialistiska experiment. Som vi alla vet var ju Sovjetunionen statskapitalistiskt, Nordkorea har haft otur med vädret och Kuba har typ världens bästa sjukvård. Så vad kommer socialisterna säga efter Chávezeran? Hur förklarar de åtgärder som den att förstatliga risproducenter i syfte att öka produktionen och sänka priserna? Om inte det är socialism och demokrati, vad är det då?

Återstår att se.

Annonser

3 kommentarer

  1. Jag fick till svar på röda malmö en gång om att dessa länder var outväcklade. Slutsattsen man kan dra av det är att det går inte att uväckla och bygga upp en sammhälle med socialism, utan man måste ha kapitalism i 200 år först, sen kan socialiserna ”ta över” produktionen.

    En annan sak man kan spekulera i är vars alla socialister ska jobba någonstans? För hur många företag kommer inte ta sitt pick och pack och dra härifrån? Investerare, riskkapitalister och andra välbärgade människor stannar knappast kvar.


  2. Det svaret bevisar ju ännu mer att socialismen inte handlar om att skapa något eget, bara om att ta över och fördela det som redan finns. ”Någon annan” får investera sina pengar i ett företag, ta risken och ansvaret att utveckla det och göra det lönsamt, och sen ska socialisterna kliva in och ta hand om vinsterna. Och så anser de att de själva är exploaterade, vilket skämt. Även om själva de fysiska lokalerna och ”produktionsmedlen” skulle finnas kvar i landet efter en socialistisk revolution så skulle ju ovärderlig kompetens och kapital försvinna ganska snabbt. Socialisterna tror ju att det är arbetarna som skapar värde på exempelvis Volvo, men ändå erkänner de att de aldig skulle kunna bygga upp ett eget Volvo. Säger inte det allt om vad som skulle hända i ett arbetarstyrt samhälle?


  3. Lite vatten på kvarnen:

    http://www.miamiherald.com/news/politics/AP/story/1066785.htmlKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: