h1

Halleluja!

mars 10, 2009

Ja, så vill man nästan utbrista. Det visar sig att USA går åt rätt håll på vissa områden, mer specifikt vad gäller religionsutövandet. Ateismen är idag den tredje största trosinriktningen i landet och utgör 15 % av befolkningen, dubbelt så mycket som för 18 år sedan.

Att ett av världens friaste länder ändå är så religiöst är naturligtvis obegripligt. Antagligen har det dock mer med traditioner än förnuft att göra. Européerna som tog sig över Atlanten på 1800-talet var visserligen entreprenörer på jakt efter ett bättre liv, men de var också ofta djupt troende, och det har gått i arv ända till våra dagar. Förhoppningsvis är trenden ändå att religionen går mot sin död, allteftersom världen blir mer modern och upplyst. Att tron har sina starkaste fästen och gör framsteg i underutvecklade delar av världen är både logiskt och ologiskt: de fattiga har inte fått ta del av forskning, vetenskap och västliga moderniteter, men å andra sidan, när man har det så jävligt, hur kan man då ändå tro på en allsmäktig härskare som vill mänskligheten väl?

Annonser

13 kommentarer

 1. Ja, de som kom med Mayflower var ju närmast fanatiskt religiösa. Samtidigt har man ju i USA försökt hålla en boskillnad mellan religion och politik, lyckligtvis. Dock gör vissa populistiska politiker försök att vinna poäng genom att uppvisa starkt kristen tro (ex. GW Bush).
  Det är glädjande att traditionell kristen tro går bakåt i USA, då den ofta är förbunden med intolerans och allmänt bakåtsträvande tänkesätt (ex. man gillar inte att det undervisas om evolutionen i skolorna).


 2. Sant, tron visar sig mer i retoriken än i den praktiska politiken vilket är bra. Nu har ju Obama tillåtit skattesubventionerad stamcellsforskning också, så det ser lite ljusare ut.


 3. lol okunnigt. fler manniskor har mordats i ateismens namn an alla religioner tillsammans. sug pa den era sossejavlar 😉


 4. re olle???

  Fler ha dött av atheister??

  Islam – 270 miljoner döda!! – värst, fler dör varje dag som går. (Sudan, Nigeria, Kongo, Indonesien)
  Kommunismen, över 100 milojner döda, har dock stagnerat ett tag (typ efter pol pot)

  Nazism, Hitler inspirerat av Islam?? verkar dock så – 60 miljoner döda

  The crusaders – 20- 50 miljoner (7 korståg)

  Vart kommer atheism in i det hela hela…ditt satans pucko!?!?!?!?!?!?!
  Olle ditt religiösa totalpucko!!!


 5. Många amerikaner tror ju på fullaste allvar att gud existerar och att jorden skapades för 6000 år sedan. Brist på allmänbildning och för mycket religiös inblandning i uppfostran är förmodligen bidragande.


 6. haha sluta dra siffror ur roven nu innan du fullstandigt skammer ut dig sjalv. islam 270 miljoner doda? yeah right.

  socialistiska, gudsfornekande regimer i kina, sovjet och nazityskland (inspirerat av islam? lol sa korkat) kostade daremot hundratals miljoner manniskor livet. korstagen, samt t.om. erovringen av den nya varlden (som du klantigt nog glomde), var fullstandigt amatormassiga i jamforelse med nittonhundratalets stora ateistiska utrotningsprogram.

  ledsen om verkligheten svider, men om du springer ivag och suger mamma monas tutte, som den lilla sosse du ar, sa lovar jag att jag i min kristna heterosexuella godhet ska forlata dig den oratt du gjort mig och be for din raddning :p

  mvh

  olle


 7. Kanske källkritik kan få dig att förlåta?? – dig själv.

  http://markhumphrys.com/islam.killings.html
  270 000 000 mördade av Islam.

  Annan länk: inthenameofallah.org

  Att vara Athist säger inte om jag är ideologiskt bunden…vilket du är Olle – ideologiskt bunden.

  Jag påstod inte att kommunisterna var inspirerade av Islam – jag påstod att Hitlers Mein Kampf var det.
  http://www.prophetofdoom.net/Mein_Kampf.Islam
  Jämförelse mellan Islam och Mein Kampf.

  Mengels konverterade till Islam – dog i Egypten.
  Nassar, kommunister samt Palestinier protesterade mot en tennismatch nyligen.

  Inget jag har sagt är tagt ur luften…det är däremot dags att vissa vaknar upp.

  Jag är heller inte sosse.

  Vad har du dina källor Olle? Ska bli intressant att titta på hur ”atheister dödat flest”. Atheism är inte ideologiskt bundet…däremot är korståg det (vilka var berättigade) – alla dagens Jihadister som felaktigt kallas för terrorister är ideologiskt bundna.

  Religioner är ideologier såsom nazism, kommunism, fascism etc.

  Det beräknades ha funnit 20 miljoner i Sydamerika samt 1 miljon indianer i norra amerika när vita männen anlände.

  Vilka stora atehistiska utrotningar talar du om? Återigen, källor tack!!


 8. Olle:
  Ateism är inte skyldigt till några mord. Att vara ateist innebär att svara nej på frågan om man tror att någon Gud existerar. Motsatsen till ateism är inte religion utan teism.
  Ateism (eller teism) är inga ideologier dvs. innehåller inget moraliskt motiverande såsom religioner och politiska ideologier.

  Kommunism säger att du ska döda alla som motsätter sig ”proletariatets diktatur”. Nazismen säger att du ska döda alla judar, homosexuella etc. Kristendom och islam innehåller båda påbud om död såväl som ett kärleksbudskap.

  Inget av detta finns i teism eller ateism; de är bara Ja eller Nej på frågan ”Tror du Gud existerar?”

  Hitler var katolik medan Stalin och Mao förmodligen var ateister. Att påstå att Stalin och Mao sände miljontals till döden för att de ”trodde Gud existerade” är dock helt befängt.

  John Galt:
  Nu till det jag egentligen skulle skriva: Jag har en längre tid följt bloggen och måste tyvärr medge att kvalitén har sjunkit senaste tiden. Jag tror att det beror på att de långa harangerna som hånar socialismen har fått ge vika åt amatörmässiga kommentarer kring dagsaktuella ämnen.
  Nu är bloggen som alla andra borgerliga blockar, fast lite sämre, istället för att vara objektivismens högborg.

  Det här inlägget är således bloggens bottennapp. Själv är jag inte det minsta glad över att religiositeten i USA minskar, trots att jag är ateist. Amerikanarna har alltid trott på åtskillnad stat – religion och deras religion har dessutom varit en grundpelare i kapitalismen.
  Till skillnad från Europa, som avsagt sig religion och tradition och istället fallit i postmodernismens värderelativistiska (och värdenihilistiska) nät, har USA kunnat behålla en stolt förankring kring axeln demokrati-kapitalism.

  I Europa är marknadsekonomi något ”vi måste ha” trots att kommunismen var en sån ”bra tanke” som råkade ”slå fel”.
  Och de antiisraeliska stämningarna visar att demokratisynen är i utförslöpa också.

  Religionen är en vital del av den amerikanism som trots allt är vårt bästa och sista hopp för en fri värld.

  Då är det faktum att de tror på en gubbe som inte finns ett försumbart problem.

  /Markus


 9. Okej Markus, jag hade kunnat sätta en objektivistisk stämpel på inlägget och diskuterat varför Gud inte finns, men jag hade helt enkelt inte tid. På sistone har jag mest kortfattat kommenterat aktuella händelser pga att det är vad min tid har tillåtit mig. Dessutom är utrymmet för långa haranger som hånar socialismen något begränsat, men jag lovar att återkomma i det ämnet också. Bra med kritik hur som helst, fortsätt med det.


 10. alright, alright. nar jag laser mitt senaste inlagg ser jag att det ar blev mer oforskamt an sarkastiskt och det var inte min mening. mina kallor ar framst svensk grundskola. laroplanen ma lamna en del att onska men jag tillmater den faktiskt mer vikt an internetsiter som inthenameofallah.org eller prophetofdoom.net…

  vidare erkanner jag garna att aven om ateistiska och semiateistiska ideologier som socialism och nationalsocism ar varldsmastare i folkmord, so begicks dessa brott inte i ateismens namn. det samma kan naturligtvis inte sagas om den islamska expansionen eller de efterfoljande korstagen.

  och jag begriper att inte manga skribenter pa en ayn-rand-site ar sossar, det kallade jag dig bara for att retas. jag lagger ner har och later dig fa dela ut sista smallen 🙂


 11. Som vanligt så kan inte DN rapportera om vetenskap – inga referenser. Men googlar man lite så verkar Barry Kosmin ha utgivit de så kallade ARIS-undersökningarna 1990, 2001 och 2008. I själva verket så skedde den stora ökningen av icketroende till 2001, till 14 %.

  Mer intressant är att de som självrapporterar som ateister eller agnostiker, inte bara passiva, fördubblats och vardera närmar sig 1 %. Trots det sociala stigma som US påtryckt ateister, och det mode och politiska tvång som religion är där.

  Och om det är den aktiva ”The New Atheists”-rörelsen som drar med folk, så verkar den alltså lika bra på agnostiker. Trots att den av nyckelpersoner som Dawkins egentligen dömer ut större delen av agnosticismen (den traditionella ickeempiriskt filosofiska).

  ”Ateismen är idag den tredje största trosinriktningen i landet”

  Ateism är en trosinriktning på samma sätt som skallig är en hårfärg. De flesta ateister baserar sin världsbild på empiriska fakta, och skulle lätt kunna övertygas om supernaturliga fenomen om observationer framläggs.

  ”ateistiska och semiateistiska ideologier som socialism och nationalsocism”

  Ateism är sällan en del av sociopolitiska riktningar och aldrig en grund för det, som till exempel statsreligion är. Tvärtom så har ateism, i den mån det ingår i till exempel socialism, brukats som ett medel att ta makt och kapital från kyrkor. (Så har för all del religion också brukats, till exempel i Sverige under Gustav Vasa.)

  Oftast är det då fråga om kommunism, som ju i praktiken brukar utövas på trosgrund i stället för med observerbart hållbart fungerande processer, och också uttrycklingen brukar förhärliga ledare och organisationer på samma sätt som kyrkor. På så sätt användes i alla fall ateism i så vitt jag vet den enda nation där det ingått i statsordningen, Albanien. Övriga stater har ju från och till stött kyrkor där det passar deras politik, så gjorde till exempel Stalin om vi ska tala om just kommunism.

  Men att kalla dessa politiska hugskott för ateism eller ateistiska ideologier är alltså oftast helt fel.


 12. re Olle

  Om man säger att man är atheist på vissa krogar i sverige så blir man kallad svin, förtalad och oomtyckt…vissa religiösa i sverige har sina tankar färdiga och laddade – spelar ingen roll för vissa religiösa vad som är vad…detta har hänt mig under 2009. Sedan förtalad på flera sätt. Utvecklingen verkar gå bakåt.

  Jag älskar sarkasmer, ironi etc etc…såg det inte heller. Man lyckas inte alltid med humor så jag kan väl häva ur mig NAJS TRAJ 😉 !!! Jajja, jag var också oförskämd, så det är bara att svinga tillbaka. Lägga ner? varför då?

  Jag surfar lite och försöker lägga världspuzzlet och det ser inte särskilt muntert ut. Hittade den här bloggen via DN eller aftonbladet och tittade in.

  Ayn-rand…har hört namnet förut…kan någon fylla i med lite info?? Är inte insatt på den personen.

  Läroböckerna i sverige säger inte sanningen om Islam…vi har blivit totalblåsta på den fronten…det är så uppenbart att man inte kan förneka att Jihad 3 är pågående i världen. Så jag ger inte mycket för svensk skola. Då många faller offer – även i scandinavien, speciallt då unga tjejer som blir våldtagna. http://www.bra.se samt fifflad statistik, ljugande medior etc. För att inte nämna politiker.

  Att jag skulle springa till Sahlin och suga hennes skrynkliga tutte – den var fanimig grov!! 🙂 Eller var det ett försök att göra mig homo?? 😉

  UN pratar om ifall de ska göra Defamation of Religion olagligt. Mao får man då inte kritisera Islam…Islam har som religion inget nytt eller annorlunda från alla de som Islam har erövrat och brytit ner av Zoroastrier/Judendom/Kristendom/arabiska ökenfolk. Man får inte kritisera Islam i Holland längre. Shariadomstolar finns i England.

  Re Torbjörn Larsson
  Jag ser nästan aldrig religiösa svenskar i sverige – min uppfattning är att de flesta är atheister. Att tro på en gud någon gång ibland gör en inte religiös. Jag ser inte mig själv som kristen fastän jag är döpt i en kyrka…hade liksom inget val. Kyrkorna är nästan alltid tomma i sverige.

  Vad säger du om att införa pension för fattiga föräldrar i fattiga länder?
  Skulle de då göra lika många barn för att gå mer i vinst?
  Eller skulle de föda mindre barn då de har en ålderdom som de kan överleva?

  Stackars Filippinerna…påven förbjuder aborter samt preventivmedel…så nu föds det cirka 2 Miljoner barn rakt in i slummen varje år. Moral vs verkligheten…en moral ska stämma överens med verkligheten, enligt mitt tycke…inte som i t.ex sverige där man inte kan ha bordell lagligt och emd alla skydd som finns – istället har vi en totalt vidrig trafficking (man lägger ner tull och polisen har för lite resurser, omodern hierki samt omodern utrustning = att öppna upp en marknad för trafficking då moralen säger nej till bordell med läkare, a-kassa, vakter etc)


 13. @ hm:

  Verkar som mitt svar kom bort. Försöker igen.

  ”Ayn-rand…har hört namnet förut…kan någon fylla i med lite info??”

  Ayn Rand, amerikansk filosof som la fram en libertariansk filosofi på axiomatisk basis. Mig veterligen utan grund i empiri, har inte testats, det vill säga endast ett trossystem bland andra religioner.

  ”Vad säger du om att införa pension för fattiga föräldrar i fattiga länder?
  Skulle de då göra lika många barn för att gå mer i vinst?
  Eller skulle de föda mindre barn då de har en ålderdom som de kan överleva?”

  Jag kan ingenting om ekonomisk teori, så jag kan egentligen inte göra några prediktioner rörande sånt. Men för vad det är värt: Det som bevisligen fungerar statistiskt lär vara demokratier i kombination med frihandel. [Ska ha referenser någonstans.] Det ger fred och ökat välstånd, även jämförelsevis till de 20 % fattigaste som i såna system alltid kommer att släpa efter.

  Men det sägs mig att det finns så kallad elasticitet i ekonomiska system, så att man inte behöver jaga vinst (ökade resurser och effektivitet) för att maximera en exponentiellt ökande ekonomi. Man kan alltså eventuellt avsätta något till riktade åtgärder, till exempel i moraliskt angelägna frågor som läkarvård.

  Frågan påminner mig om TED seminarierna om Gapfinder på webben, ett program presenterat av en svensk där man kan undersöka världsstatistik med grafer. Man kan till exempel se att den tidigare bimodala (tvåtoppiga) BNP fördelningen nu flutit ihop i en mer naturlig unimodal fördelning under perioden med ökad demokrati och frihandel. _Men_ man kan också intressant nog se att nationer kan kosta på sig att dra upp läkevården till med andra likvärdig nivå, innan de fixar ekonomin med någon form av marknad, som till exempel Kina gjort.

  Och i just den ställda frågan finns det statistik, IIRC. När välståndet för en nation ökar, minskar barnafödandet, åtminstone som en korrelation. Om riktade åtgärder omvänt ger en ekonomisk nettoeffekt här, efter att hänsyn tagits till övriga effekter såsom de nämnda ovan, vet jag dock ej.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: