h1

Solidaritet?

mars 11, 2009

Appropå bloggen Röda Malmö: via den blir jag indirekt tipsad om en av Göran Greiders ledare i Dalademokraten. Den finns vad jag kan se inte online, men den ska handla om dödskjutningar, ett ämne som ju blev aktuellt igen idag.

Greider skriver enligt uppgift följande.

”Nej, det går aldrig att mekaniskt koppla ett enskilt våldsdåd till generella samhällsfenomen. Men har inte detta samhälle egentligen berett vägen för människor som den unge man som i går utsläckte livet för så många när han försökte leva ut sitt eget inre drama? Från alla samhällsinstanser ropas ju budskapet hela tiden ut: Var konkurrenskraftig! Tro inte på några solidariska ideologier utan på dig själv! Producera! Var ständigt förändringsbenägen! De allra, allra flesta unga män klarar naturligtvis på olika sätt av att hantera denna nya sköna värld. Men somliga gör det inte.”

Kontentan är ungefär att ett samhälle som bygger på egoism får skylla sig självt när unga människor som inte klarar av att vara egoister (?) skjuter ihjäl andra. En nog så sjuk slutsats, men det mest intressanta är stycket om sk ”solidariska ideologier”. Vad innebär det? Om det är egoistiskt att ”producera” så borde det väl vara alstruistiskt att inte producera, så den största gärning man kan göra är att inte ge en annan människa någonting. Lite paradoxalt kan man tycka, och ytterligare ett bevis för vänsterns hyckleri. Greider menar så klart egentligen att han ska kunna sitta på sin egenuppförda piedestal och få allt han pekar på utan att själv behöva producera något som andra värdesätter. Dvs, andra ska vara ”solidariska” mot honom medan han får vara hur egoistisk som helst. När han skriver som han gör så gör han det inte av omtanke om andra, utan av rent egenintresse.

Om man tänker lite mer objektivt på det hela så kan man föreställa sig en människa som lever enligt Greiders beskrivning av en ”solidarisk ideologi”. Personen i fråga jobbar inte, dvs producerar inget, är inte konkurrenskraftig och tror inte på sig själv. Så vilket värde har en sådan människa för andra? Poängen med ”solidaritet” är ju att man ska gynna andra före sig själv, men hur gör man det genom att vara en nolla som bara glider genom tillvaron utan att ens fundera på att vara produktiv? Vad är en sån person värd för mig? Ingenting så klart, men tanken är heller inte att jag ska gynnas av hans existens, utan att jag ska vara den som gynnar honom före mig själv. Jag ska producera värde och solidariskt dela med mig snarare än att berika mig själv.

Jag önskar att Greider fick uppleva en värld i vilken ingen producerar några värden för att den ”solidariska ideologin” har sagt att man inte ska göra det. I en sådan värld skulle Greider fortfarande vara tvungen att konsumera värden för att överleva – exempelvis mat – men ingen skulle tillhandahålla den. Greider skulle vara tvingad att bli helt självförsörjande och ägna varje minut av sin vakna tid åt att producera livets nödtorft. Då skulle han verkligen få känna på hur det är att bara tänka på sig själv och ingen annan.

I en sådan värld skulle det mest solidariska man kan göra vara att faktiskt börja producera värden. För att ha någon vidare användning av dessa värden – utöver att skapa dem för att klara livhanken – måste man faktiskt tänka på andra människors behov. Om jag går ut på marknaden för att tjäna pengar åt mig själv så måste jag först erbjuda någon en arbetsinsats som personen i fråga är beredd att betala för, jag måste skapa ett värde för en annan människa. Solidaritet kanske enligt Greider vore att jag skapar den utan att kräva betalt, men blir det inte också lite motsägelsefullt? Om jag ska offra mig själv och ge ifrån mig ett värde utan att kräva något tillbaka för att anses vara god som människa, varför kan då den som tar emot det värdet bara ta det utan att ge mig något som jag värdesätter? Hur kan någon i en ”solidarisk ideologi” gå med på att ta emot utan att ge? Det är väl själva höjden av egoism, i socialisternas tappning?

En alltigenom altruistisk ideologi är av den anledningen logiskt omöjlig. Att som individ inte bara tänka på sitt eget bästa utan faktiskt ta hänsyn till andras önskemål är ett måste i en fri marknadsekonomi, helt enkelt för att ett sådant samhälle av naturen är meritokratiskt. Du kan inte tjäna utan att tjäna, du kan inte bli rik utan att förtjäna din rikedom genom att erbjuda andra människor något de vill betala för. Det är essensen av att vara en egoist: man vill sitt eget bästa men vet att man uppnår det genom att samtidigt gynna andra.

Greider är bara ännu en av alla dessa socialistiska hycklare som i grund och botten pratar om sig själva när de svamlar på om solidaritet och omtanke om de svaga. Han vill inte producera värden åt andra eftersom han anser att han då är förtryckt av en egoistisk anda som hindrar honom från att uppnå sina egna livsmål. Ja, ni hör ju själva hur det låter.

Dessutom krävs det ingen ideologi för att vara en altruist, det är bara att frivilligt dela med sig. Men för att kunna göra det måste man först producera något, och Greider gräver därför sin egen logiska grav när han pratar om att solidaritet är att inte arbeta.

Annonser

4 kommentarer

  1. Du skrev just det dummaste jag läst.


  2. Då borde det vara jätteenkelt att argumentera mot det. Sätt igång!


  3. Jag tycker att din analys är klockren. Vänstern har allt för länge slängt ur sig floskler utan att behöva konkretisera. Tag bara tjatet om rättvisa. Vem vill inte ha rättvisa? Men vad som är rättvist kan man ha olika åsikter om. Det behöver dock vänsterfolk aldrig förklara.
    Samma sak är med din analys. När man börjar nysta upp innebörden av det de säger, finns inget kvar.


  4. mkt intressant!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: