h1

Klasskillnad

mars 17, 2009

Det är inte utan att man tycker lite synd om Socialdemokraterna. Trots åratal av självkritik angående bristen på jobbpolitik fortsätter Mona Sahlin att tjata om bidrag till arbetslösa och statliga subventioner till olönsamma företag. Höjdpunkten i debatten med statsminister Reinfeldt hos K-G Bergström var när hon menade att skattesänkningar är att ”slarva” med skattebetalarnas pengar. Budskapet är klart: du som individ har ingen rätt till dina egna pengar eftersom staten använder dem på ett bättre sätt. Det väsentliga i samhället är inte att den enskilda människan får bestämma över de resurser hon själv skapar genom arbete, utan att staten vräker subventioner över de företag som inte skapar tillräckligt mycket värde för att själva överleva. Det är tydligen det ansvarsfulla, oavsett hur det går ut över de finansiella finanserna. Man tror knappt att det är sant.

Reinfeldt å andra sidan var verkligen på hugget. Glädjande var att inte ett ord ägnades åt det populistiska dravlet om bonusar och girighet. Istället fick statsministern prata sig varm för den fria marknaden som sorterar bort arbeten och företag som inte längre behövs. Det är ideologiskt oerhört viktigt att inte hänfalla till just populism och försöka vara alla till lags genom att lova mer pengar. Redan i höstas pratades det om att Alliansen måste definiera sin egen version av begreppet ”rättvisa”, och att börja med ett gediget försvar av den fria marknaden är ett första steg. Låt oss bara hoppas att även Anders Borg som den liberale nationalekonom han trots allt är hoppar av det socialdemokratiska tåget. Reinfeldts retorik fungerar ju uppenbarligen.

Annonser

3 kommentarer

 1. Borg hoppar aldrig av sossetåget. Han är berusad av maktens härlighet som alla andra i den politiska adeln. Socialmoderater kan vi alla vara utan.


 2. ”skattesänkningar är att “slarva” med skattebetalarnas pengar…”

  haha, vilken klockren formulering. Att ge tillbaka stöldgods är alltsa att jämställa med ”slarv”?

  kan förövrigt tipsa om en intressant artikel:

  http://www.spectator.co.uk/the-magazine/features/2088001/the-great-debt-deceit-how-gordon-brown-cooked-the-nations-books.thtml

  snart är det väl dags att inrätta en ”Bureau of Economic Planning and National Resources”?


 3. Jag förväntar mig inget från Alliansens sida. De är en del av den hegemoniska socialdemokratin, och är anti-kapitalister hela högen.

  Mvh, C.H. HellströmKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: