h1

Släck inte ner världen för fan!

mars 18, 2009

Okej, detta påfund är givetvis bara en ytlig chans för Svensson att känna sig lite god och moralisk och kommer inte ha någon effekt på ekonomin i längden, men det implicita budskapet är ändå värt att ifrågasätta. Ska människan offra vad som helst för miljöns skull? Är det verkligen genom återhållsamhet vi räddar världen? Svaret på båda frågorna borde vara ett rungande nej, men i dagens tragiska klimatpopulism är visst allting tillåtet. Som vanligt bygger hela debatten på antagandet att rikedom bara behöver omfördelas och aldrig skapas. Om den rika världen konsumerar lite mindre kommer det inte ha någon effekt på varesej ekonomi eller levnadsstandard. Enda skillnaden blir att jorden inte går under, typ.

Så är det så klart inte, om människor i väst bestämmer sig för att dra ner på sin konsumtion kommer det påverka samhället på ett oerhört kraftfullt sätt. Först och främst innebär en minskad efterfrågan generellt sett att företag måste dra ned på sin produktion, vilket leder till arbetslöshet. Ju fler arbetslösa som tär på ekonomin desto svårare att investera i effektivisering och bättre produktion. Det första som ryker när marginalerna går ned är givetvis klimatarbetet: varför satsa dyra pengar på mer effektiv och miljövändlig teknik när alla resurser behövs för att ens överleva?

De som drabbas hårdast är de fattiga länderna som är beroende av våra marknader för sin export. Det är först när länder som Kina har öppnat upp sig mot västvärlden som fattigdomen har minskat och människor börjar kunna leva drägliga liv. Afrika har valt den motsatta vägen med uppenbart usla resultat, och att därmed tro att man räddar världen genom ytterligare isolation och ”lokal” produktion är naivt och farligt. Det innebär bara sämre förutsättningar för skapandet av rikedom i och med begränsningen i både kapital, kunskap och humanresurser, och leder exempelvis till användandet av kolkraft och liknande.

Västvärldens rika har inte blivit rika av att be om ursäkt för sin existens inför naturen, utan genom att aktivit och rationellt använda naturen till sin fördel. Det innebär dels att utnyttja tillgängliga resurser så effektivt som möjligt, men också att se framåt och utvecklas snarare än att backa in i framtiden. Att dra ned är inte modernt eller progressivt, det är bara korkat. Meningen med individens liv, och för all del hela mänskligheten, är inte att leva undanskymt i väntan på döden, lidande och huttrande men med ”respekt” för miljön. Att dra sig tillbaka och sluta konsumera innebär bara sämre livskvalitet globalt, och det är inte ett pris någon rationell människa borde vara beredd att betala. Det är först när vi använder våra förutsättningar till att så effektivt som möjligt producera så mycket rikedom som möjligt som vi kan leva fullvärdiga liv, och det är oberoende av mängden brukade resurser.

Att konsumera mer handlar nämligen inte primärt om att använda fler kilo, liter eller meter av naturresurser, utan att bruka dem mer effektivt. Att producera klimatsmart handlar inte om att producera mindre utan om att investera i bättre teknik och smartare processer. Det har vi inte råd med om vi samtidigt låter stora delar av industrin förfalla, vilket bara innebär kapitalförstörelse och slöseri.

Om du funderar på att göra ”det rätta” och släcka ned hela ditt liv på torsdag, tänk då på att om du konsekvent börjar konsumera 10 % mindre värde så innebär det att 10 % av industrin blir överflödig. Det innebär i sin tur att ett stort antal människor förlorar jobben, att företagen måste dra ned och betala lägre löner, att handeln minskar vilket drabbar de fattiga som är beroende av den, samt att det finns mindre pengar att investera i bättre teknik. Miljöslitage är inte korrelerat till rikedom utan beror på vilken teknik som används i produktionen, och ju rikare land (dvs ju mer produktion av rikedom) desto mer resurser att utveckla och förbättre den tekniken.

Dra för helvete inte ned på konsumtionen och tro att det räddar världen, det är precis tvärtom. Fortsätt på det här spåret istället.

Annonser

5 kommentarer

 1. Helt rätt! Jag kommer att tända lite extra ljus på torsdagen.


 2. Att inte slösa på tex energi tycker jag är självklart.
  Symboliken i släck ned jorden-dagen är mer dunkel tycker jag :S

  Man behöver kanske inte dra ned på konsumtionen, men man kan ändra konsumtionen. Man kan också tänka på produkterna även efter man själv har tröttnat: Kan man sälja till ngn annan – kan man ge bort den osv

  Släng en produkt kommer inte finnas om5-10 år !!
  Man återvinner – i värsta fall som energi.

  Deponi är rent idiotiskt !

  /K


 3. Planeten är en begränsad resurs. Du kommer inte att kunna plocka ut vinst ur den i all oändlighet. Det är bara att vänja sig.


 4. Vinst är ingen naturresurs, den kommer av att man spenderar mindre än man drar in.

  Och Klas, slöseri är som sagt helt självklart dåligt, men det har ju ingenting med tillväxt att göra. Snarare tvärtom, i en sant konkurrensutsatt värld måste man använda sina resurser på ett optimalt sätt utan att slösa.


 5. @whoisjohgalt:
  På företagsnivå är slöseri sällsynt – man kan helt enkelt inte konkurrera ens kortsiktigt om man slösar.

  Men på konsumentnivå dessvärre vanligare.

  Planeten är en begränsad resurs – och tyvärr verkar inte naturresursägarna i så stor utsträckning se bortom nästa kvartal, elelr i bästa fall nästa år.

  För att inte tala om de anturresurser som alla får utnyttja ”fritt” – tex fiske !!

  En ägare kan visst visa omdömme om sin resurs – men eftersom detta iprakriken görs alltför sällan så anser jag iaf att det är bra med en del regleringar eftersom vi faktiskt inte har några alternativ !

  När det gäller ”earth hour” är jag som sagt dock mkt skeptiskt…

  /KKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: