h1

Jämn fördelning

mars 22, 2009

Förresten kan man leka med tanken på att omfördela alla disponibla inkomster till total jämlikhet. Medelvärdet var i Sverige år 2007 ca 199.000:-/år, och ungefär en tredjedel av befolkningen tjänade mer än så. Det innebär att två tredjedelar skulle tjäna på en sådan omfördelning, mellan 120.000:- för de fattigaste 10 % av befolkningen och 10.000:- (per år) för den sjätte rikaste tiondelen. De ”fattigaste” 50 % skulle tjäna i snitt 5.000:-/månad. Detta förutsatt naturligtvis att den tredjedel som skulle förlora på omfördelningen (obs att detta gäller disponibel inkomst, dvs inkomster efter skatter och avgifter) skulle vilja fortsätta att utföra samma arbete som idag. De rikaste 20 % som i snitt skulle förlora 13.000:-/månad av sin disponibla inkomst skulle antagligen inte göra det utan välja betydligt enklare, lägre avlönade, mindre produktiva och mindre ansvarsfulla arbeten. Det skulle i sin tur minska den totala produktionen och därmed den summa som går att omfördela.

Märk väl också att för att upprätthålla en sådan fördelning måste man hela tiden hindra människor från att använda sina pengar. Annars är risken stor att några kommer investera istället för att konsumera och därmed skapa sig större inkomster i längden. I princip måste man alltså tvinga människor att spendera en viss summa pengar varje månad, på sådant som inte kan ge någon extra avkastning utan bara kan konsumeras. Allt sparande måste ske till samma ”ränta”, annars riskerar somligas kapital att växa snabbare än andras.

Det är kanske inte så svårt att förstå varför idén om total jämlikhet inte är så populär när man betänker ovanstående resonemang.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: